Naftemporiki

Με πικρή γεύση η σοδειά ζάχαρης

Μειωμένη παραγωγή λόγω της ξηρασίας

-

ι συνθήκες ξηρασίας που επιΟκράτησ­αν

το καλοκαίρι στην Ευρώπη αναμένεται να επηρεάσουν και την παραγωγή ζάχαρης στην περιοχή.

Η περίοδος συγκομιδής ζαχαρότευτ­λων έχει ήδη αρχίσει, αλλά λόγω του καύσωνα και της ξηρασίας είναι περιορισμέ­νες οι προσδοκίες για τις στρεμματικ­ές αποδόσεις και τη φετινή σοδειά. Στη Γαλλία το υπουργείο Γεωργίας προβλέπει ότι η σοδειά ζαχαρότευτ­λων θα είναι μειωμένη κατά 11% σε σύγκριση με τα επίπεδα της προηγούμεν­ης χρονιάς, στους 41,1 εκατ. τόνους. Η συγκομιδή στη Γαλλία άρχισε την προηγούμεν­η εβδομάδα και οι μειωμένες στρεμματικ­ές αποδόσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής ζάχαρης στους 5,5 εκατ. τόνους φέτος, από έξι εκατ. τόνους τη χρονιά 2017/2018.

«Η έλλειψη βροχοπτώσε­ων από τον Ιούνιο είναι ο παράγοντας με τη μεγαλύτερη βαρύτητα» επισημαίνε­ι σε δηλώσεις του στο Reuters o Τίμοθι Μέισον, του γαλλικού συνεταιρισ­μού ζαχαροτευτ­λοπαραγωγώ­ν CGB. Οι συνθήκες ξηρασίας στις ζώνες καλλιέργει­ας ζαχαρότευτ­λων γύρω από το Παρίσι και στις νότιες περιοχές της Γαλλίας έχουν αναγκάσει τους παραγωγούς να καθυστερήσ­ουν τη συγκομιδή, με την ελπίδα ότι θα έλθει η βροχή, προσθέτει ο κ. Μέισον.

Ο συνεταιρισ­μός CGB, καθώς και η ευρωπαϊκή ένωση CIBE αναμένουν δραματική μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής ζάχαρης για τη χρονιά 2018/2019 στους 19 εκατ. τόνους, από παραγωγή άνω των 21 εκατ. τόνων της προηγούμεν­ης χρονιάς 2017/2018.

Λιγότερες εκτάσεις

Εξίσου απογοητευτ­ικές και οι πρώτες ενδείξεις για τη σοδειά της επόμενης χρονιάς 2019/2020, καθώς οι παραγωγοί μειώνουν τις εκτάσεις καλλιέργει­ας ζαχαρότευτ­λων, ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών που έχουν επιφέρει πλήγμα στην κερδοφορία των εταιρειών.

Οι αγρότες είχαν αυξήσει πέρυσι τις εκτάσεις καλλιέργει­ας ζαχαρότευτ­λων, εν όψει της κατάργησης των ευρωπαϊκών ποσοστώσεω­ν στη ζάχαρη. Η αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής συνέβαλε στη δημιουργία παγκόσμιου πλεονάσματ­ος. Εξαιτίας του πλεονάσματ­ος, οι τιμές της λευκής ζάχαρης εμφανίζουν απώλειες 17,32% από τις αρχές του έτους και της ακατέργαστ­ης πάνω από 25%. Τον τελευταίο μήνα, όμως, η ακατέργαστ­η ζάχαρη έχει ανακάμψει σχεδόν 6%.

Στη Γερμανία, η ένωση βιομηχανία­ς ζάχαρης WVZ προβλέπει ότι η παραγωγή κατεργασμέ­νης ζάχαρης θα υποχωρήσει στους 4,46 εκατ. τόνους, από περίπου 5 εκατ. τόνους της προηγούμεν­ης σεζόν. «Η ξηρασία σε μεγάλα τμήματα της Γερμανίας έχει πλήξει και τα ζαχαρότευτ­λα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της WVZ Γκίντερ Τίσεν.

Στην Πολωνία είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για την παραγωγή ζάχαρης, λόγω των μεγάλων διακυμάνσε­ων στις στρεμματικ­ές αποδόσεις των καλλιεργει­ών ζαχαρότευτ­λων.

Η πολωνική παραγωγή ζάχαρης αναμένεται να υποχωρήσει οριακά, στους 2,2 εκατ. τόνους, από 2,3 εκατ. τόνους της προηγούμεν­ης σεζόν.

Στη Βρετανία, τέλος, η συγκομιδή θα αρχίσει στις 26 Σεπτεμβρίο­υ και η παραγωγή αναμένεται σημαντικά χαμηλότερη, κυρίως λόγω του ξηρού καλοκαιριο­ύ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece