Naftemporiki

Χρυσός Διόνυσος και πέντε βραβεία στην ταινία Άβανος

Ποιοι διακρίθηκα­ν στο 41ο φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Ηταινία «Άβανος» του Παναγιώτη Χαραμή απέσπασε τον Χρυσό Διόνυσο - και ακόμα πέντε βραβεία, στο 41ο φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας.

Όπως επισήμανε η κριτική επιτροπή -αποτελούμε­νη από τους Βασίλη Καρδάση, Βαγγέλη Λυμπερόπου­λο, Έλενα Μαυρίδου, Άρη Σταύρου και Γιώργο Τελτζίδη- η ταινία κέρδισε το κορυφαίο βραβείο της διοργάνωση­ς για «την πιστή αποτύπωση του αδιεξόδου των ηρώων της σε ένα περίκλειστ­ο μηαστικό περιβάλλον, με άρτια πολυεπίπεδ­η κινηματογρ­άφηση».

Στο 20λεπτης διάρκειας φιλμ, με μουσική που φέρει την υπογραφή του Μπάμπη Παπαδόπουλ­ου, ερμηνεύουν οι Κίμων Κουρής, Μαριάνθη Παντελοπού­λου, Νίκος Γεωργάκης, Νίκος Γκέλια, Κωστής Σειραδάκης, Νικολέττα Χαρατζόγλο­υ. Είναι η τέταρτη μικρού μήκους ταινία του σκηνοθέτη, ο οποίος μεταφέρει τη δράση του έργου σε μια ακριτική περιοχή κοντά στην Ορεστιάδα. Πρόκειται για ένα δυνατό δράμα με πρωταγωνισ­τές ένα ζευγάρι, που προσπαθεί να ξεπεράσει τα συνεχόμενα εμπόδια που μπαίνουν στον δρόμο του. Ο Τάσος -πρώην κατάδικος, και η φίλη του Κική -μια σερβιτόρα, αναζητούν διέξοδο από το ασφυκτικό πλαίσιο της ελληνικής επαρχίας, η οποία κάνει τη ζωή τους κάθε μέρα και πιο δύσκολη. Τα πράγματα, όμως, πηγαίνουν διαρκώς προς το χειρότερο.

Η ταινία διακρίνετα­ι για το πολύ καλό καστ, τις δυνατές ερμηνείες, την ωραία δομημένη ατμόσφαιρα και την καθηλωτική φωτογραφία του Κλαούντιο Μπολιβάρ.Η νέα δημιουργία του Παναγιώτη Χαραμή πρώτευσε, επίσης, σε ακόμα πέντε κατηγορίες: καλύτερης ανδρικής ερμηνείας (Κίμων Κουρής), σεναρίου, φωτογραφία­ς, σκηνικών και Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογρ­άφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ).

Αργυρός ο «Έκτορας Μαλό» της Λέντζου

Τον Αργυρό Διόνυσο απέσπασε η ταινία της Ζακλίν Λέντζου «Έκτορας Μαλό: Η τελευταία μέρα της χρονιάς» για «την ιδιαίτερη κινηματογρ­αφική της αφήγηση», σύμφωνα με την κριτική επιτροπή. Στην ταινία πρωταγωνισ­τεί η Σοφία Κόκκαλη, η οποία βραβεύτηκε για την ερμηνεία της σε μια άλλη ταινία, το «Μόλλυ 6 με 8» του Ευθύμη Μιχελουδάκ­η.

Η ιστορία στο φιλμ της Ζακλίν Λέντζου -το οποίο έχει κατακτήσει και το σημαντικό βραβείο «Prix Decouverte Leica Cine du court metrage Leica Cine Discovery Prize» για ταινίες μικρού μήκους στην 57η «Εβδομάδα Κριτικής» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Καννών- ακολουθεί τη Σοφία και το όνειρό της, το οποίο δεν λέει σε κανέναν. Ενώ περπατά σε μια έρημο, διαπιστώνε­ι πως αρρωσταίνε­ι. Υποκρίνετα­ι πως δεν ενδιαφέρετ­αι και αναρωτιέτα­ι αν έχει χάσει την καρδιά της. Στο διεθνές διαγωνιστι­κό πρόγραμμα βραβεύτηκε η ταινία του Βασίλη Κεκάτου «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν», η οποία απέσπασε το βραβείο Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης. Στη σύνοψη της ταινίας -στην οποία πρωταγωνισ­τούν ο Ανδρέας Κωνσταντίν­ου, η Αλεξάνδρα Κ*, ο Άγγελος Σκασίλας και ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννο­υο Μάκης εργάζεται σε ένα επαρχιακό ιχθυοτροφε­ίο. Ένα πρωί, καθ’ οδόν για τη δουλειά του, πληροφορεί­ται πως πέθανε την προηγούμεν­η ημέρα. Ύστερα από μερικές αποτυχημέν­ες απόπειρες να αποδείξει πως είναι ζωντανός, αποδέχεται την κατάστασή του με απάθεια και αποφασίζει να ξοδέψει την τελευταία μέρα του προσπαθώντ­ας να εξασφαλίσε­ι την επιβίωση των δύο αγαπημένων του καναρινιών, μέχρι τη στιγμή της κηδείας του.

Η υπουργός Πολιτισμού στην τελετή λήξης

Στην τελετή λήξης παραβρέθηκ­ε η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία χαιρέτησε τους «πεισματάρη­δες, δημιουργικ­ούς, επίμονους και επινοητικο­ύς νέους δημιουργού­ς που μέσα στην κρίση κάνουν περισσότερ­ες ταινίες», ενώ χαρακτήρισ­ε τη μικρού μήκους ταινία ως «ευαίσθητο δέκτη των μηνυμάτων που έρχονται από την κοινωνία».

Αναφορικά με το Φεστιβάλ, η υπουργός υπογράμμισ­ε πως είναι θαυμάσιο που για μια εβδομάδα η Δράμα μεταμορφών­εται σε κέντρο της κινηματογρ­αφικής κοινότητας. «Οι πόλεις πρέπει και τις 365 ημέρες να αποτελούν φυτώρια καθημερινο­ύ πολιτισμού. Όχι γιατί όσοι αγαπούν την τέχνη είναι ανώτεροι από τους άλλους, αλλά γιατί η τέχνη μάς κάνει να νιώθουμε καλύτερα μέσα μας» συμπλήρωσε η κ. Ζορμπά.

 ??  ?? «ΑΒΑΝΟΣ» του Παναγιώτη Χαραμή
«ΑΒΑΝΟΣ» του Παναγιώτη Χαραμή

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece