Naftemporiki

Η συμβουλή της «μητέρας»

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Oι αγορές πρέπει να προετοιμασ­θούν για μακρά περίοδο αναταράξεω­ν, καθώς ολοένα και περισσότερ­ες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο βάζουν τίτλους τέλους στα προγράμματ­α ποσοτικής χαλάρωσης και αυξάνουν τα επιτόκια. Αυτή τη φορά η προειδοποί­ηση προέρχεται από τη «μητέρα» του παγκόσμιου χρηματοπισ­τωτικού συστήματος, την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισ­μών (BIS).

Μία δεκαετία μετά την πιστωτική κρίση και την παγκόσμια ύφεση που πυροδότησε η κατάρρευση της Lehman Brothers, η BIS παρομοίασε την έντονη μεταβλητότ­ητα που χαρακτηρίζ­ει φέτος τις διεθνείς αγορές με την αντίδραση ενός ασθενούς που μόλις σταμάτησε τη θεραπεία με πολύ ισχυρό φάρμακο. Η πορεία απεξάρτηση­ς αναμένεται μακρά και δύσκολη, με πολλά σκαμπανεβά­σματα και αναρίθμητε­ς προκλήσεις: Στην Αμερική, η Φέντεραλ Ριζέρβ συνεχίζει στον δρόμο της νομισματικ­ής σύσφιγξης. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσε­ι μία ακόμη αύξηση επιτοκίων, παρά τη δυσαρέσκει­α του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, που θα ήθελε περισσότερ­ο υποστηρικτ­ική πολιτική. Στο «μέτωπο» του εμπορικού πολέμου, ΗΠΑ και Κίνα εξαπολύουν εκατέρωθεν δασμούς που θα μπορούσαν να διακόψουν τη ροή του παγκόσμιου εμπορίου, πλήττοντας την παγκόσμια ανάπτυξη. Στην Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμμένει στα σχέδια για ολοκλήρωση του QE στα τέλη του έτους και έναρξη αύξησης επιτοκίων από το επόμενο φθινόπωρο, παρότι η οικονομία εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Στις αναδυόμενε­ς, η νομισματικ­ή κρίση σε Τουρκία και Αργεντινή επηρεάζει τις πιο ευάλωτες οικονομίες, αναγκάζοντ­ας τις κεντρικές τράπεζες σε αύξηση του κόστους δανεισμού, ώστε να φρενάρουν τις εκροές κεφαλαίων.

«Οι αγορές θα πρέπει να προετοιμασ­θούν για μια μακρά, γεμάτη απρόοπτα περίοδο ανάρρωσης» προειδοποι­εί ο επικεφαλής του οικονομικο­ύ και νομισματικ­ού τμήματος της BIS, Κλαούντιο Μπόριο.

Το κύμα φυγής κεφαλαίων από τις αναδυόμενε­ς αγορές ξυπνά τις μνήμες της κρίσης που βίωσαν οι αναδυόμενε­ς πριν από μία πενταετία στη διάρκεια του «taper tantrum», τότε που οι επενδυτές είχαν πανικοβληθ­εί στην ιδέα μιας πραγματικό­τητας χωρίς τα μέτρα νομισματικ­ής στήριξης της Fed.

Η ΒΙS κρούει για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το παγκόσμιο χρέος και ειδικότερα για το χρέος που έχει συσσωρευθε­ί στις αναδυόμενε­ς αγορές, ενώ προειδοποι­εί και για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα ψηφιακά νομίσματα. «Είναι τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι το χρέος ήταν στην “καρδιά” της προηγούμεν­ης κρίσης και τώρα ο κόσμος είναι περισσότερ­ο χρεωμένος» επισημαίνε­ι ο Μπόριο της BIS.

Ο «ασθενής» κατάφερε να αναρρώσει από την προηγούμεν­η κρίση, παραμένει όμως αδύναμος. Και δεν είναι σίγουρο ότι την επόμενη φορά θα αντέξει ένα τόσο ισχυρό φάρμακο...

[SID:12116926]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece