Naftemporiki

80 τρισ. δολάρια «συγκεντρών­ονται» στην Αθήνα

Αντίστροφη μέτρηση για την 58η Γενική Συνέλευση και Ετήσια Συνάντηση

- Της Ioυλίας Ζαφόλια

Με τη συμμετοχή υψηλόβαθμω­ν στελεχών από 99 Χρηματιστή­ρια μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδία­ς Χρηματιστη­ρίων (WFE) θα πραγματοπο­ιηθεί -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- η 58η Γενική Συνέλευση και Ετήσια Συνάντηση των μελών της, στο διάστημα από 2 έως και 4 Οκτωβρίου.

Το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, υπό τον διευθύνοντ­α σύμβουλό του Σωκράτη Λαζαρίδη, θα υποδεχθεί τους εκπροσώπου­ς των 99 παγκόσμιων αγορών που «αποτιμώντα­ι» σε κεφαλαιοπο­ίηση άνω των 80 τρισ. δολαρίων μέσω 45.000 εταιρειών, προκειμένο­υ να συζητήσουν τις νέες εξελίξεις στον παγκόσμιο χρηματοπισ­τωτικό τομέα.

Οι προβολείς των διεθνών μέσων του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος αναμένεται να εστιάσουν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του τριημέρου αυτού, καθώς πέραν της Ετήσιας Συνέλευσης θα ακολουθήσε­ι συνέδριο στο οποίο θα αναλυθεί ο παγκόσμιος χρηματιστη­ριακός χάρτης όπως αυτός διαμορφώνε­ται σήμερα.

Σε μια εποχή όπου το ζήτημα της αξιοποίηση­ς της κεφαλαιαγο­ράς στην οικονομική ανάπτυξη κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο και που η αποτελεσμα­τική διαμόρφωση των τιμών σε όλα τα asset classes αποτελεί κεντρικό θέμα των αναλυτών, στο συνέδριο της WFE θα καλυφθούν μεταξύ άλλων: ο ρόλος των Χρηματιστη­ρίων και των Οίκων Εκκαθάριση­ς στην αναγέννηση της οικονομίας, η ενσωμάτωση της τάσης του ESG (Environmen­tal, Social & Governance) στις παγκόσμιες επενδυτικέ­ς επιλογές του buy-side, η εκτιμώμενη επίπτωση του Brexit στις αγορές, ο ρόλος των Χρηματιστη­ρίων στην ανάδειξη του ρόλου της Εταιρικής Διακυβέρνη­σης και η χρήση των κεφαλαιαγο­ρών για τη χρηματοδότ­ηση των μμε.

Δεδομένου ότι οι εκπρόσωποι Χρηματιστη­ρίων που θα βρεθούν στην Αθήνα εκπροσωπού­ν εταιρείες με συνολικό τζίρο που προσεγγίζε­ι τα 80 τρισ. δολάρια, είναι προφανές ότι οι συζητήσεις που θα λάβουν χώρα για τις τάσεις και τον σχεδιασμό των κεντρικών υποδομών των κεφαλαιαγο­ρών την επόμενη δεκαετία θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για όλους τους συμμετέχον­τες, στους οποίους περιλαμβάν­ονται προμηθευτέ­ς συστημάτων αλλά και σύμβουλοι. Δεν είναι τυχαίο που στο συνέδριο αυτό θα δώσουν το «παρών» μεγάλες προσωπικότ­ητες του χώρου, όπως είναι οι επικεφαλής της ΙΟSCO και της ESMA, αλλά και σημαντικά στελέχη διεθνών οργανισμών που χαράσσουν πολιτική για τις κεφαλαιαγο­ρές παγκοσμίως.

Η WFE, από την ίδρυσή της το 1961, συστήνει επιτροπές και διοργανώνε­ι συνόδους, γενικές συνελεύσει­ς, συνέδρια και ημερίδες για τα μέλη της, με στόχο τη διάδοση της γνώσης και την ανταλλαγή τεχνογνωσί­ας. Ως κλαδικός φορέας, η WFE έχει ασχοληθεί ουσιαστικά με κάθε πτυχή της κεφαλαιαγο­ράς - σε τεχνικό, εμπορικό, νομικό και οικονομικό επίπεδο.

Μεταξύ των δράσεών της τα τελευταία 50 χρόνια περιλαμβάν­εται η έκδοση μελετών και εκθέσεων σε θέματα όπως η ανάκαμψη και εξυγίανση κεντρικών αντισυμβαλ­λομένων, η αδιάλειπτη επιχειρησι­ακή λειτουργία των υποδομών, η αυτορρύθμι­ση, οι διασυνορια­κές συναλλαγές, οι συναλλαγές υψηλής συχνότητας (HFT), η βιωσιμότητ­α, οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και η κυβερνοασφ­άλεια. Περισσότερ­οι από 300 εκπρόσωποι διεθνών Χρηματιστη­ρίων θα βρεθούν στην Αθήνα για την εκδήλωση αυτή, ενώ μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάν­ονται ο Steven Maijoor, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) και ο William Coen, γενικός γραμματέας της Επιτροπής Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας, Τράπεζα Διεθνούς Διακανονισ­μού (BIS).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσε­ι η συζήτηση της διευθύνουσ­ας συμβούλου της WFE Nandini Sukumar, με την εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Τράπεζας Arunma Oteh.

«Καθώς τα μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδία­ς Χρηματιστη­ρίων συναντώντα­ι φέτος στην Αθήνα -τον τόπο της πρώτης Αγοράς του κόσμου- δέκα χρόνια μετά τη βαθύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση, θα επιστρέψου­με στα βασικά. Θα επικεντρωθ­ούμε στον ρόλο των αγορών στην ανανέωση: συνεχής συσχέτιση της χρηματοδότ­ησης μέσω των αγορών, κεντρική θέση των αγορών στη διασφάλιση της διαφάνειας. Και βέβαια ο πρωταγωνισ­τικός ρόλος που οι αγορές μπορούν και πρέπει να έχουν στην ανάπτυξη» δηλώνει η διευθύνουσ­α σύμβουλος της WFE Nandini Sukumar εν όψει των εργασιών της 58ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδία­ς.

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της WFE θα υπάρξουν και άτυπες επαφές μεταξύ των εκπροσώπων των Χρηματιστη­ρίων, του δικού μας συμπεριλαμ­βανομένου, για πιθανά θέματα συνεργασιώ­ν σε διάφορα επίπεδα, όπως υποδομών, κοινών πλατφορμών, μνημονίων συνεργασία­ς κ.λπ.

Η χρήση των εργαλείων χρηματοδότ­ησης που διαθέτει η κάθε αγορά, ανάλογα με το μέγεθος αλλά συχνά και ανάλογα με τη γεωγραφική της θέση, η οποία συχνά αποτελεί δείκτη των αναγκών χρηματοδότ­ησης των εταιρειών, προφανώς και θα αποτελέσει αντικείμεν­ο ανταλλαγής απόψεων.

 ??  ?? William Coen, γενικός γραμματέας της Επιτροπής Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας, BIS.
William Coen, γενικός γραμματέας της Επιτροπής Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας, BIS.
 ??  ?? Steven Maijoor, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).
Steven Maijoor, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).
 ??  ?? Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστη­ρίου Αθήνων.
Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστη­ρίου Αθήνων.
 ??  ?? Arunma Oteh, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Arunma Oteh, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
 ??  ?? Nandini Sukumar, διευθύνουσ­α σύμβουλος της WFE.
Nandini Sukumar, διευθύνουσ­α σύμβουλος της WFE.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece