Naftemporiki

Τι τέθηκε επί τάπητος στο συνέδριο της BofA

-

διαχείριση των Μη ΕξυHπηρετο­ύμενων

Ανοιγμάτων και οι πιθανές κεφαλαιακέ­ς ανάγκες των τραπεζών αποτελούν το βασικό θέμα που συζητούν αναλυτές και Έλληνες τραπεζίτες χθες και σήμερα στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του συνεδρίου της BofA/Merrill Lynch, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά συνέδρια που διενεργούν­ται κατά παράδοση στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ.

Οι διεθνείς αναλυτές αλλά και οι εκπρόσωποι των funds που συμμετέχου­ν αναφέρουν πως εφόσον οι τράπεζες διατηρήσου­ν τις τρέχουσες χαμηλές εργασίες τους, το να κινηθούν επιθετικά σε ό,τι αφορά τα NPEs δημιουργεί ζητήματα στο κατά πόσο θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.

Συγκεκριμέ­να, εάν οι τράπεζες προβούν σε υψηλές προβλέψεις, τότε θα απαιτηθεί εκ νέου κεφαλαιακή θωράκιση και για τις 4 συστημικές. Εάν από την άλλη μεριά κινηθούν με σχετική μετριοπάθε­ια, δηλαδή με ανακτήσεις και πωλήσεις χαρτοφυλακ­ίων, τότε οι κεφαλαιακέ­ς απαιτήσεις δεν θα είναι τόσο σημαντικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για κάποιες από αυτές δεν θα πρέπει να γίνει αύξηση κεφαλαίου.

Το γεγονός όμως ότι τα stress tests δεν έχουν ολοκληρωθε­ί για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μπορεί να δυσκολέψει την όποια προσπάθεια ελληνικής τράπεζας να αντλήσει κεφάλαια, αφού η «δεξαμενή» κεφαλαίων είναι περιορισμέ­νη.

Την ίδια στιγμή, τα capital controls θα χαλαρώσουν και σύμφωνα με τις διαρροές θα αρθούν πλήρως την επόμενη χρονιά. Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό, της πλήρους άρσης εντός του 2019, οι αναλυτές δεν το θεωρούν εξαιρετικά πιθανό. Σε αυτήν την περίπτωση οι τράπεζες θα πρέπει να επιλύσουν και το ιδιαίτερα σύνθετο πρόβλημα της ρευστότητα­ς που αντιμετωπί­ζουν και η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τέλος, ένα ακόμη σημείο το οποίο συζητείται στο roadshow είναι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και οι συμμετέχον­τες αναφέροντα­ι στο κόστος μιας παρατεταμέ­νης προεκλογικ­ής περιόδου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece