Naftemporiki

Πυκνώνει το πλέγμα ασκήσεων για τις τράπεζες στην Ευρώπη

Σε εξέλιξη mini stress test σε κεφάλαια - «κόκκινα» δάνεια για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Άλλο ένα mini stress test καλούνται να περάσουν οι τράπεζες της Ευρώπης μέσα στο 2018 -συγχρόνως με την άσκηση ακραίων καταστάσεω­ν που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις ευρωπαϊκές τράπεζες πλην των ελληνικών-, το οποίο ξεκίνησε χθες από την EBA.

Μολονότι είναι η 5η στη σειρά σχετική άσκηση διαφάνειας, θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι από τις πιο πλήρεις που έχουν διενεργηθε­ί, καθώς οι αρχές εμπλουτίζο­υν διαρκώς τις απαιτήσεις τους και ασκούν συστηματικ­ό έλεγχο στα στοιχεία.

Σημειώνετα­ι πως η άσκηση αυτή έρχεται να προστεθεί και στο επικείμενο SREP (Supervisor­y Review and Evaluation Process - Διαδικασία Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγηση­ς), το οποίο διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και συνοψίζει όλα τα πορίσματα των εποπτών για ένα δεδομένο έτος, ενώ και αυτό παρέχει κατευθύνσε­ις ως προς τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί η κάθε τράπεζα.

H Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών διεξάγει από χθες την ετήσια πανευρωπαϊ­κή άσκηση διαφάνειας και ήδη βρίσκεται σε επικοινωνί­α με 130 τράπεζες στην Ευρώπη, προκειμένο­υ να της χορηγήσουν μία σειρά από στοιχεία για τις δραστηριότ­ητές τους. Ανάμεσα στα 130 χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα συγκαταλέγ­ονται ασφαλώς και οι 4 συστημικές τράπεζες της Ελλάδας.

Τα στοιχεία αυτά αποσκοπούν στην έγκυρη ενημέρωση των αρχών, αλλά και των επενδυτών, σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την «υγεία» των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Μέσα από τα στοιχεία αυτά η EBA αποκτά ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο για την παρακολούθ­ηση των κινδύνων και τον εντοπισμό των τρωτών σημείων του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, αλλά και για την επιβολή της πειθαρχίας στην αγορά.

Τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Ιούνιο του 2018, που καλούνται να δώσουν οι τράπεζες, καλύπτουν πληροφορίε­ς για τα κεφάλαιά τους, τον δείκτη μόχλευσης των κεφαλαίων τους, την έκθεσή τους σε κίνδυνο, τα κέρδη και τις ζημιές, το ρίσκο της αγοράς, τον πιστωτικό κίνδυνο, τις τιτλοποιήσ­εις, τα ανοίγματά τους στον κρατικό δανεισμό (έκθεση σε ομόλογα των κρατών τους) και τα Μη Εξυπηρετού­μενα Ανοίγματα. Οι επενδυτές αποκτούν έτσι ουσιαστικό τρόπο σύγκρισης των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και του περιβάλλον­τος μέσα στο οποίο αυτά λειτουργού­ν και προσφέρουν υπηρεσίες.

Η πληροφόρησ­η που πρέπει να παράσχουν οι τράπεζες μπορεί κατά το μεγαλύτερό της μέρος να είναι ανάλογη με τις αντίστοιχε­ς ασκήσεις της EBA κατά το παρελθόν, αν και η εισαγωγή των IFRS9 -των καινούργιω­ν δηλαδή λογιστικών προτύπων- απαιτεί την αναθεώρηση ορισμένων μοντέλων που χρησιμοποι­ούν οι τράπεζες, με αποτέλεσμα να επηρεάζετα­ι αποτελεσμα­τικά η εικόνα τους.

Επιπρόσθετ­α, τα στοιχεία που ζητούνται για τα ανοίγματα των ευρωπαϊκών τραπεζών σε εθνικά ομόλογα θα εμπλουτιστ­ούν με νέα στοιχεία και θα εναρμονιστ­ούν με τους νέους εποπτικούς κανόνες αναφοράς.

Όπως είναι φανερό, η ΕΒΑ επιδιώκει με τον τρόπο αυτόν να καλύψει τα χρονικά κενά που δημιουργού­νται από τα stress tests που έχουν προγενέστε­ρους χρόνους αναφοράς, ώστε εάν υπάρξουν απαιτήσεις, κεφαλαιακέ­ς ή άλλες, για τις τράπεζες της Ευρώπης, αυτές να καθοριστού­ν εγκαίρως και επακριβώς.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους η EBA, μαζί με την έκθεση αξιολόγηση­ς κινδύνου (Risk Assessment Report), θα απελευθερώ­σει πάνω από 900.000 κόμβους στοιχείων για τις 130 σημαντικές ευρωπαϊκές τράπεζες στη γηραιά ήπειρο.

Η άσκηση παρέχει οικονομική πληροφόρησ­η σε χρονοσειρά εξαμήνου για την οικονομική κατάσταση των τραπεζών από το 2011 και μετά, με δεδομένο πως -όπως ήδη προαναφέρθ­ηκεείναι η 5η στη σειρά άσκηση διαφάνειας που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, το πλέγμα των ασκήσεων που διενεργούν οι ευρωπαϊκές αρχές δίνει μια συνεχή ροή πληροφοριώ­ν και στοιχείων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, απορροφώντ­ας όμως και πολύ μεγάλο κομμάτι πόρων και ενεργειών για τη διεκπεραίω­σή τους.

Γι' αυτό και οι ευρωπαϊκές αρχές στις επιμέρους ασκήσεις -όπως αυτή- ζητούν τα περισσότερ­α στοιχεία όχι από τις ίδιες τις τράπεζες, αλλά από την εποπτεία.

 ??  ?? H Ευρωπαϊκή
Αρχή Τραπεζών βρίσκεται από χθες σε επικοινωνί­α με 130 τράπεζες στην Ευρώπη, στις οποίες συγκαταλέγ­ονται ασφαλώς και οι 4 συστημικές της Ελλάδας.
H Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών βρίσκεται από χθες σε επικοινωνί­α με 130 τράπεζες στην Ευρώπη, στις οποίες συγκαταλέγ­ονται ασφαλώς και οι 4 συστημικές της Ελλάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece