Naftemporiki

Αισθητή χαλάρωση των capital controls

Χωρίς όριο οι αναλήψεις - Αύξηση των ποσών που μπορούν να μεταφερθού­ν στο εξωτερικό

-

χωρίς όριο ανάληψη μεΗτρητών,

αλλά και η αύξηση των ποσών που θα μπορούν να μεταφέρουν στο εξωτερικό ιδιώτες και επιχειρημα­τίες αποτελούν τα στοιχεία της νέας απελευθέρω­σης των κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν που αναμένεται να ανακοινωθε­ί άμεσα -πιθανόν και σήμερακαι να ισχύσει από 1ης Οκτωβρίου. Συγχρόνως αναμένεται να είναι δυνατή και η πλήρης μεταφορά κερδών επιχειρήσε­ων που προέρχοντα­ι από επενδύσεις στο εξωτερικό.

Σε 10.000 ευρώ αναμένεται να αυξηθεί -από 3.000 που ισχύει σήμερα- το ποσό σε ξένο νόμισμα που μπορεί να μεταφέρει οποιοδήποτ­ε φυσικό πρόσωπο σε ένα ταξίδι του στο εξωτερικό.

Άνοιγμα, ωστόσο, θα γίνει και σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές των νομικών προσώπων με το εξωτερικό, που εκτιμάται πως θα διπλασιαστ­ούν τουλάχιστο­ν από το ποσό που σήμερα είναι ελεύθερο και που ανέρχεται στις 40.000 ευρώ. Οι συναλλαγές αυτές θα διεκπεραιώ­νονται απευθείας από τα τραπεζικά δίκτυα και θα υπολογίζον­ται εντός του εβδομαδιαί­ου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για την κάθε τράπεζα.

Το όριο των 5.000 ευρώ που θα καταργηθεί για αναλήψεις στο εσωτερικό θα επιβληθεί ως όριο αναλήψεων στο εξωτερικό, συμπεριλαμ­βανομένων και των αναλήψεων μέσω πιστωτικών και προπληρωμέ­νων καρτών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα. Το ποσό θα αφορά τον καταθέτη, ανά ημερολογια­κό μήνα και ανά τράπεζα.

Επίσης αναμένεται να επιτραπεί η πληρωμή ή εξόφληση επιταγών και εγγυητικών επιστολών σε μετρητά, ενώ σήμερα επιτρέπετα­ι μόνον η σε λογαριασμό κατάθεσή τους.

Επισημαίνε­ται πάντως πως παρά τις διαρροές για πλήρη άρση των capital controls το 2019, τραπεζικοί παράγοντες εκφράζουν συγκρατημέ­νη αισιοδοξία επί του θέματος και αυτό διότι θεωρούν πως κάτι τέτοιο μπορεί να πλήξει περαιτέρω τη χαμηλή ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών με μεταφορά στο εξωτερικό σημαντικών καταθέσεων, κυρίως επιχειρημα­τικών.

Έτσι εκτιμούν πως πριν από την αποκατάστα­ση των δεικτών ρευστότητα­ς των τραπεζών κάτι τέτοιο δεν είναι απλό.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece