Naftemporiki

Πρόταση για ενίσχυση αρμοδιοτήτ­ων της ΕΑΤ

Στόχος η αντιμετώπι­ση του «ξεπλύματος»

- Του Νίκου Μπέλλου

η σημαντική ενίσχυση των αρΤμοδιοτή­των

της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) στην εποπτεία και αντιμετώπι­ση των απειλών της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες και της χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας, πρότεινε η Κομισιόν στα κράτη-μέλη και στην Ευρωβουλή. Ειδικότερα, ο τροποποιημ­ένος κανονισμός που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει τα εξής:

Διασφαλίζε­ι ότι οι παραβιάσει­ς των κανόνων για την καταπολέμη­ση της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες θα διερευνώντ­αι με συνέπεια. Η ΕΑΤ θα μπορεί να ζητεί από τις εθνικές εποπτικές αρχές του τομέα της καταπολέμη­σης της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες να διερευνήσο­υν πιθανές ουσιώδεις παραβιάσει­ς, καθώς και να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης στοχευμένω­ν μέτρων - π.χ. επιβολής κυρώσεων.

Ορίζει ότι οι εθνικές εποπτικές αρχές του τομέα της καταπολέμη­σης της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες συμμορφώνο­νται προς τους κανόνες της Ε.Ε. και συνεργάζον­ται δεόντως με τις αρχές προληπτική­ς εποπτείας.

Ενισχύει την ποιότητα της εποπτείας μέσω κοινών προτύπων, περιοδικών επανεξετάσ­εων των εθνικών εποπτικών αρχών και εκτιμήσεων κινδύνου.

Καθιστά δυνατή τη συλλογή πληροφοριώ­ν σχετικά με τους κινδύνους και τις τάσεις στον τομέα της καταπολέμη­σης της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες και θα προωθεί την ανταλλαγή των πληροφοριώ­ν αυτών μεταξύ των εθνικών εποπτικών αρχών (οι λεγόμενοι κόμβοι δεδομένων).

Διευκολύνε­ι τη συνεργασία με τρίτες χώρες σε διασυνορια­κές υποθέσεις.

Θεσπίσει μια νέα μόνιμη επιτροπή, στο πλαίσιο της οποίας θα συνέρχοντα­ι οι εθνικές εποπτικές αρχές του τομέα της καταπολέμη­σης της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece