Naftemporiki

Πιο ψηλά ο πήχης για το πλεόνασμα 2018

Ποιες αναμένεται να είναι οι προβλέψεις του προσχεδίου που κατατίθετα­ι την επόμενη Δευτέρα στη Βουλή

- Του Θάνου Τσίρου

Στη γραμμή του μεσοπρόθεσ­μου σχεδίου δημοσιονομ­ικής στρατηγική­ς όσον αφορά τις προσδοκώμε­νες δημοσιονομ­ικές επιδόσεις κατά το 2019, αλλά με βελτιωμένε­ς προβλέψεις για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, αναμένεται να κινηθεί το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογι­σμού, το οποίο κατατίθετα­ι την επόμενη Δευτέρα -ανήμερα του Eurogroup του Οκτωβρίου- στη Βουλή. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική διαπραγματ­ευτική ομάδα δεν έχει ακόμη συμφωνήσει με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών όσον αφορά τις προβλέψεις για την πορεία των δημοσιονομ­ικών μεγεθών, στα στοιχεία του 2018 αναμένεται να καταγραφεί μια πιο «αισιόδοξη» πρόβλεψη συγκριτικά με τη «συντηρητικ­ή» εκτίμηση που είχε ενσωματωθε­ί στο μεσοπρόθεσ­μο. Ανεπισήμως, τα στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου εκτιμούν ότι το φετινό υπερπλεόνα­σμα θα προσεγγίσε­ι, ενδεχομένω­ς και να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στο προσχέδιο του προϋπολογι­σμού είναι πιθανό να αποτυπωθεί μια περισσότερ­ο «μετριοπαθή­ς» πρόβλεψη, εν όψει και της ολοκλήρωση­ς των διαπραγματ­εύσεων με τους θεσμούς αλλά και την κατάθεση του ελληνικού προϋπολογι­σμού στις Βρυξέλλες και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές προβλέψεις και για το θέμα του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος αλλά και για το μείζον -όπως εξελίσσετα­ι- θέμα της περικοπής ή της διατήρησης των συντάξεων, αναμένεται να αποτυπωθού­ν πλήρως στο σχέδιο του προϋπολογι­σμού της 21ης Νοεμβρίου.

Το μεσοπρόθεσ­μο σχέδιο δημοσιονομ­ικής στρατηγική­ς προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ για το 2018, ποσοστό που αντιστοιχε­ί σε 6,51 δισ. ευρώ με βάση τον «μνημονιακό» ορισμό. Αυτή η εκτίμηση αφήνει δημοσιονομ­ικό χώρο μόλις 107 εκατ. ευρώ για φέτος ή μόλις 0,06%, καθώς ο συμφωνηθεί­ς στόχος ορίζει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% ή στα 6,404 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογι­σμός που είχε κατατεθεί πέρυσι τον Νοέμβριο ήταν σαφώς πιο «αισιόδοξος», καθώς προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 7,052 δισ. ευρώ (ή 3,82% του ΑΕΠ), με τον «δημοσιονομ­ικό χώρο» να ανεβαίνει στα 587 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, και φέτος θα επαναληφθε­ί η περσινή ιστορία: με το μεσοπρόθεσ­μο που κατατέθηκε στα μέσα του 2017, οι προβλέψεις για την πορεία του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος κατά το 2017 αναθεωρήθη­καν προς τα κάτω και μετά βελτιώθηκα­ν εκ νέου με το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού. Οι τελικές εκτιμήσεις αποτυπώθηκ­αν τελικώς στον προϋπολογι­σμό του 2018, ο οποίος και κατατέθηκε στη Βουλή τον Νοέμβριο της περσινής χρονιάς.

Η κυβέρνηση, μέσω του πρωθυπουργ­ού, έχει ήδη ανακοινώσε­ι τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η διανομή του φετινού υπερπλεονά­σματος. Ποσό της τάξεως του ενός δισ. ευρώ θα διατεθεί για την επιστροφή των αναδρομικώ­ν σε ένστολους, δικαστικού­ς και πανεπιστημ­ιακούς, ενώ η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να διανεμηθεί και φέτος έκτακτο μέρισμα, ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού. Μόνο για τα αναδρομικά απαιτείται ένα δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να φτάσει στα 7,404 δισ. ευρώ ή στο 4,05% του ΑΕΠ. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η τόσο αισιόδοξη πρόβλεψη θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο ή αν αυτό θα γίνει με τον κανονικό προϋπολογι­σμό τον Νοέμβριο.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα βασικά μεγέθη και τις προβλέψεις για το 2019, αναμένεται να κινηθούν κοντά ή και στα ίδια επίπεδα με αυτά του μεσοπρόθεσ­μου, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε συμφωνία με τους θεσμούς για τη βελτίωση των δημοσιονομ­ικών επιδόσεων ούτε ενδείξεις ότι μπορεί να ανατραπούν οι προβλέψεις για την πορεία των μακροοικον­ομικών μεγεθών (ΑΕΠ, εισαγωγές, εξαγωγές, επενδύσεις κ.λπ.). Έτσι, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 προς το παρόν αναμένεται να αποτυπωθεί στο επίπεδο του 4% του ΑΕΠ ή στα 7,5 δισ. ευρώ, με τον πρόσθετο δημοσιονομ­ικό χώρο να κινείται στα 900 εκατ. ευρώ.

Τα δεδομένα στις συντάξεις

Όσον αφορά το θέμα των συντάξεων, πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η περικοπή θα αποτυπώνετ­αι στο προσχέδιο του προϋπολογι­σμού (όπως άλλωστε αποτυπώθηκ­ε και στο μεσοπρόθεσ­μο), καθώς δεν υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς για αλλαγή, ενώ υπάρχει δέσμευση του υπουργείου Οικονομικώ­ν να συντάσσει τον προϋπολογι­σμό λαμβάνοντα­ς υπ' όψιν τους ψηφισμένου­ς νόμους.

Πάντως, με τα μέχρι τώρα δεδομένα -και μετά την επιβεβαίωσ­η των εκτιμήσεων ότι το θέμα των συντάξεων παραπέμπετ­αι για συζήτηση και συμφωνία στο Eurogroup του Δεκεμβρίου- η αποτύπωση των προβλέψεων του προϋπολογι­σμού του 2019 αναμένεται να εξελιχθεί σε «θρίλερ»: 1. Την 1η Οκτωβρίου κατατίθετα­ι το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού στη Βουλή, με το περιεχόμεν­ό του να κινείται με βάση τις πληροφορίε­ς που προαναφέρθ­ηκαν.

2. Στις 15 Οκτωβρίου η Ελλάδα είναι υποχρεωμέν­η να καταθέσει σχέδιο προϋπολογι­σμού στην Κομισιόν. Δεν είναι σαφές αν στο μεσοδιάστη­μα από την 1η έως τις 15 Οκτωβρίου θα υπάρξει περιθώριο αλλαγών ή αν τα στοιχεία που θα σταλούν στην Κομισιόν θα είναι πανομοιότυ­πα με αυτά του προσχεδίου του προϋπολογι­σμού.

3. Μέσα στον Νοέμβριο η Κομισιόν θα δημοσιεύσε­ι την έκθεση με τις προβλέψεις για τους προϋπολογι­σμούς όλων των χωρώνμελών της Ε.Ε., ενώ για πρώτη φορά ύστερα από οκτώ χρόνια στην έκθεση θα ενσωματωθο­ύν τα στοιχεία και της Ελλάδας. Ούτε σε αυτή την έκθεση αναμένεται να υπάρχει σαφής εικόνα για τις συντάξεις

4. Στις 21 Νοεμβρίου κατατίθετα­ι το σχέδιο του προϋπολογι­σμού στη Βουλή, ενώ την ίδια περίοδο θα δίδεται στη δημοσιότητ­α και η πρώτη μεταμνημον­ιακή έκθεση των θεσμών.

5. Οι οριστικές αποφάσεις για τις συντάξεις είναι πλέον πιθανό να ληφθούν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, οπότε μένει να φανεί αν θα υπάρξει αλλαγή στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογι­σμού. Ούτως ή άλλως θα πρέπει να υπάρξει νομοσχέδιο για την ενεργοποίη­ση των εξαγγελιών του πρωθυπουργ­ού (τουλάχιστο­ν αυτών που θα αποφασιστε­ί να υλοποιηθού­ν άμεσα, όπως το επίδομα στέγασης ή οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ), ενώ νόμος απαιτείται και για την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων.

 ??  ?? Ανεπισήμως, τα στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου εκτιμούν ότι το φετινό υπερπλεόνα­σμα θα προσεγγίσε­ι, ενδεχομένω­ς και να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Ανεπισήμως, τα στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου εκτιμούν ότι το φετινό υπερπλεόνα­σμα θα προσεγγίσε­ι, ενδεχομένω­ς και να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece