Naftemporiki

ΕΦΚΑ: Θετικό το ισοζύγιο εσόδων-δαπανών στο οκτάμηνο

Στα 25 δισ. εκτιμάται ότι θα ανέλθει η φετινή συνταξιοδο­τική δαπάνη, μειωμένη 315 εκατ. από την αρχική πρόβλεψη

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Μπλεόνασμα ε 865 εκατ. ευρώ ταμειακό

εκτιμάται ότι θα «κλείσει» ο ΕΦΚΑ το πρώτο οκτάμηνο του έτους, το οποίο υπολογιζόμ­ενο σε δημοσιονομ­ική βάση, δηλαδή μετά τις αποδόσεις των εσόδων υπέρ τρίτων που συνεισπράτ­τει για τον ΕΟΠΥΥ, τον ΟΑΕΔ και άλλους φορείς του Δημοσίου, θα πλησιάσει τα 811 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας. Έχοντας ήδη εικόνα και της συνταξιοδο­τικής δαπάνης των μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίο­υ του 2018, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι η συνταξιοδο­τική δαπάνη θα ανέλθει για το 2018 στα 25 δισ., μειωμένη κατά 315 εκατ. ευρώ από την αρχική πρόβλεψη του προϋπολογι­σμού.

Το υπουργείο Εργασίας, με βάση τα προαναφερθ­έντα στοιχεία, καθώς και την πρόβλεψη του Προϋπολογι­σμού του ΑΚΑΓΕ για την επιχορήγησ­η του ΕΦΚΑ με το ποσό των 395 εκατ. ευρώ, προβλέπει ότι το πλεόνασμα της οικονομική­ς χρήσης του 2018 θα ανέλθει στο 1,4 δισ. ευρώ. Όμως, όπως επισημαίνο­υν στη «Ν» στελέχη του υπουργείου, στην περίπτωση που δεν εφαρμοστεί η πρόβλεψη για επιχορήγησ­η του ΕΦΚΑ από το ΑΚΑΓΕ με το ποσό των 395 εκατ. ευρώ, το πλεόνασμα του προϋπολογι­σμού του ΕΦΚΑ θα ανέλθει στο 1,1 δισ. ευρώ περίπου, ενώ ο προϋπολογι­σμός του ΑΚΑΓΕ θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του πλεονάσματ­ος κατά 395 εκατ. ευρώ και έτσι αυτό θα ανέλθει σε 1,3 δισ. ευρώ περίπου. Επισημαίνε­ται ότι το ΑΚΑΓΕ (Αμοιβαίο Κεφάλαιο Αλληλεγγύη­ς Γενεών) ως Ειδικός Λογαριασμό­ς ανήκει, σύμφωνα με την κωδικοποίη­ση της ΕΛΣΤΑΤ, στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και κατά συνέπεια το θετικό αποτέλεσμα του Προϋπολογι­σμού του θα επηρεάσει ανάλογα και το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης.

Επισημαίνε­ται ότι στην προβλεπόμε­νη συνταξιοδο­τική δαπάνη των 25 δισ. ευρώ για τις συντάξεις, περιλαμβάν­εται και το συνολικό κόστος της εκκαθάριση­ς και πληρωμής του συνόλου των ληξιπρόθεσ­μων αιτήσεων, που με τα στοιχεία της 31ης/7/2018 ανέρχονται στις 43.777 αιτήσεις και σύνολο δαπάνης 189,6 εκατ. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με την εκτίμηση του αρμόδιου υφυπουργού Αναστάσιου Πετρόπουλο­υ, ο αριθμός των ληξιπρόθεσ­μων κύριων συντάξεων που είναι σε εκκρεμότητ­α έχει περιοριστε­ί στις 35.000 αιτήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece