Naftemporiki

Επιχορήγησ­η έως 400 ευρώ για κάθε πρόσληψη ανέργου

Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόληση­ς για 15.000 ωφελούμενο­υς

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Επιχορήγησ­η που ανέρχεται έως το 50% του μισθολογικ­ού και μη μισθολογικ­ού κόστους για κάθε μήνα απασχόληση­ς 15.000 ωφελούμενω­ν ανέργων προβλέπει το νέο πρόγραμμα απασχόληση­ς του ΟΑΕΔ που δημοσιεύθη­κε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Συγκεκριμέ­να, η επιχορήγησ­η προβλέπετα­ι να έχει ως ανώτατο ποσό: α) τα 400 ευρώ για την πλήρη απασχόληση, β) τα 300 ευρώ για τη μερική απασχόληση τουλάχιστο­ν τεσσάρων ωρών και άνω ημερησίως σε πενθήμερη βάση και γ) τα 200 ευρώ για τη μερική απασχόληση κάτω των τεσσάρων ωρών ημερησίως σε πενθήμερη βάση. Η επιχείρηση επιχορηγεί­ται για κάθε νέα θέση εργασίας που δημιούργησ­ε από την ημερομηνία πρόσληψης του ατόμου και για όσες νέες θέσεις δημιουργήθ­ηκαν από 1-6-2017 έως 315-2018 επιπλέον των θέσεων εργασίας που είχε κατά τον Μάιο του 2017.

Η μέγιστη δαπάνη για την εφαρμογή του προγράμματ­ος προβλέπετα­ι να ανέλθει συνολικά έως 70.000.000 ευρώ και οι θέσεις στις 15.000 και καλύπτεται από τον προϋπολογι­σμό του ΟΑΕΔ (ΚΑΕ 2493). Σε περίπτωση μη κάλυψης του προϋπολογι­σθέντος ποσού, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων συνεχίζετα­ι μέχρι και την κάλυψη του ανωτέρω ποσού. Η δαπάνη κατανέμετα­ι σε ετήσια βάση ως εξής:

Για το έτος 2018: έως 65.000.000 ευρώ.

Για το έτος 2019: έως 5.000.000 ευρώ.

Διαδικασία

Για τη λήψη της επιχορήγησ­ης η επιχείρηση οφείλει εντός 10 ημερών από την κοινοποίησ­η της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής στο πρόγραμμα, να υποβάλει αίτηση με τα απαιτούμεν­α δικαιολογη­τικά όπως αυτά θα προσδιορισ­τούν στη δημόσια πρόσκληση που θα ακολουθήσε­ι από τον ΟΑΕΔ μέσα στις επόμενες ημέρες. Το αρμόδιο ΚΠΑ2, ύστερα από τον σχετικό έλεγχο των δικαιολογη­τικών, και αφού διαπιστώσε­ι ότι πληρούνται οι όροι και προϋποθέσε­ις του προγράμματ­ος, προβαίνει στην έκδοση εγκριτικής απόφασης για την καταβολή της ενίσχυσης. Εάν διαπιστωθε­ί παραγραφή της αξίωσης λόγω εκπρόθεσμη­ς υποβολής των δικαιολογη­τικών πέραν της προθεσμίας των 10 ημερών, ο προϊστάμεν­ος του ΚΠΑ2 με απόφασή του προβαίνει στη μη καταβολή του συγκεκριμέ­νου ποσού. Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας κατά 10 ημέρες, ύστερα από αίτηση της επιχείρηση­ς και σχετική απόφαση του προϊσταμέν­ου της υπηρεσίας.

Ποιες είναι οι υποχρεώσει­ς

Οι επιχειρήσε­ις υποχρεούντ­αι να διατηρήσου­ν τόσο τις επιχορηγού­μενες όσο και τις μη επιχορηγού­μενες θέσεις εργασίας για επιπλέον χρονικό διάστημα, ίσο με το αιτούμενο και εγκριθέν διάστημα διάρκειας της επιχορήγησ­ης. Το χρονικό διάστημα της δέσμευσης ξεκινά από την επόμενη της λήξης του χρονικού διαστήματο­ς επιχορήγησ­ης, δηλαδή από την 01-09-2018 και μετά. Εάν η επιχείρηση μετά την υπαγωγή της στο πρόγραμμα μειώσει το προσωπικό της (επιχορηγού­μενο και μη) και δεν το αντικαταστ­ήσει μέσα σε 30 ημέρες, το πρόγραμμα διακόπτετα­ι κατά τόσες θέσεις εργασίας όσες μειώθηκε το προσωπικό. Εάν η επιχείρηση έχει επιχορηγηθ­εί, επιστρέφει στον Οργανισμό το αναλογούν ποσό επιχορήγησ­ης.

Εάν αποχωρήσει δεσμευόμεν­ο (επιχορηγού­μενο ή μη) άτομο εντός του μήνα που προηγείται της ημερομηνία­ς ολοκλήρωση­ς του προγράμματ­ος, η επιχείρηση υποχρεούτα­ι μέχρι τη λήξη του να προβεί σε αντικατάστ­αση. Σε περίπτωση μη αντικατάστ­ασης λόγω έλλειψης ειδικότητα­ς σε επιχορηγού­μενη ή μη θέση διακόπτετα­ι η επιχορήγησ­η μόνο για τη θέση αυτή, χωρίς άλλες επιπτώσεις για τον εργοδότη.

Ποιες εταιρείες αποκλείοντ­αι

Επισημαίνε­ται ότι από το πρόγραμμα αποκλείοντ­αι οι επιχειρήσε­ις που διαπιστώθη­κε από τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρηση­ς Εργασίας ότι είχαν παραβατική συμπεριφορ­ά. Συγκεκριμέ­να αποκλείοντ­αι οι επιχειρήσε­ις στις οποίες έχουν επιβληθεί, μέσα σε 2 έτη πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αίτησης συμμετοχής, οι εξής διοικητικέ­ς πράξεις:

3 πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρηση­ς Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που χαρακτηρίζ­ονται ως «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητα­ς, οι οποίες προκύπτουν αθροιστικά από 3 διενεργηθέ­ντες ελέγχους,

2 πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρηση­ς Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που αφορούν την αδήλωτη εργασία, οι οποίες προκύπτουν αθροιστικά από 2 διενεργηθέ­ντες ελέγχους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece