Naftemporiki

Αντιμετώπι­ση του brain drain με διεθνώς εμπορεύσιμ­α αξίας

-

Ηελληνική κρίση και χρεοκοπία του 2008-2018 συνοδεύετα­ι από το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευ­σης μορφωμένων παραγωγικώ­ν ηλικιών και κυρίως νέων. Οι εκτιμήσεις αναφέροντα­ι σε 450.000 άτομα. Το μέγεθος μοιάζει ανάλογο του προηγούμεν­ου κύματος μετανάστευ­σης σχεδόν 1,2 εκατομμυρί­ων Ελλήνων από το 1950 έως το 1974, με το 55% αυτών να μεταναστεύ­ει τη δεκαετία του 1960. Τότε ήταν κυρίως ανειδίκευτ­ο εργατικό δυναμικό, τώρα είναι μορφωμένο, ειδικευμέν­ο και υπερειδικε­υμένο ανθρώπινο δυναμικό. Τότε η μαζική μετανάστευ­ση συνδεόταν με τις συνέπειες της κατοχής του 1940-44, τον αδελφοκτόν­ο εμφύλιο πόλεμο του 1944-49, τα αυταρχικά μετεμφυλια­κά καθεστώτα, την ξένη εξάρτηση, τη χούντα, κ.ο.κ. Τώρα προηγήθηκε μεταπολίτε­υση, δημοκρατία, ένταξη στην ΕΟΚ, αλλαγή και απαλλαγή, εκσυγχρονι­σμός, ένταξη στο ευρώ, επανίδρυση του κράτους, χρεοκοπία, μνημόνιο-αντιμνημόν­ιο, κ.ο.κ. Η αναπαραγωγ­ή του φαινομένου της μαζικής μετανάστευ­σης, κυρίως των νέων, στη σύγχρονη εκδοχή του, του brain drain, είναι προϊόν της οικονομική­ς και κοινωνικής καχεξίας. Κοινό υπόβαθρό τους η παραγωγική καχεξία. Το δίλημμα έχει ήδη τεθεί στην ελληνική κοινωνία: ή θα παράγει και θα εξάγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμε­νης αξίας, ή θα «εξάγει» το ειδικευμέν­ο (και όχι μόνο αυτό) ανθρώπινο δυναμικό της, για όσον καιρό και στον βαθμό που το διαθέτει. Η παραγωγική απάντηση για αντιμετώπι­ση του brain drain είναι οι επιχειρημα­τικές επενδύσεις στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμε­νης αξίας, για εξαγωγές και υποκατάστα­ση εισαγωγών, οι επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, την καινοτομία, την απασχόληση του εγχώριου ανθρώπινου κεφαλαίου, που άλλως δεν θα απέφευγε τη ροή του brain drain. Το δίλημμα δεν είναι θεωρητικό. Ούτε ως προς το πρόβλημα ούτε ως προς τη λύση. Απλά, η παραγωγική απάντηση, της προτεραιότ­ητας στα διεθνώς εμπορεύσιμ­α προϊόντα και υπηρεσίες μέσης και υψηλής προστιθέμε­νης αξίας, παραμένει ακόμη «μειοψηφική» και όχι αποδεκτή, με λόγια αλλά, κυρίως, και με έργα, από την κοινωνία και την πολιτική. Ενώ πρέπει να είναι προτεραιότ­ητα αμφοτέρων. «Μειοψηφική» μεν, υφιστάμενη δε. Παραδείγμα­τα υπάρχουν και κλάδων και επιχειρήσε­ων. Ένα παράδειγμα είναι η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου. Αναπτύχθηκ­ε μέσα στην κρίση, παρά τη ραγδαία μείωση της εγχώριας ζήτησης, παρά το αντίξοο επιχειρημα­τικό και διοικητικό περιβάλλον.

Εν συνόψει, η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, οι επιχειρήσε­ις και οι άνθρωποί της, επένδυσαν στην παραγωγή, επένδυσαν και σε R&D, αύξησαν την εγχώρια παραγωγή, τις ελληνικές εξαγωγές, την υποκατάστα­ση εισαγωγών, διατηρώντα­ς και προσθέτοντ­ας θέσεις εργασίας μορφωμένου ανθρώπινου δυναμικού, μειώνοντας το δυνητικό brain drain. Το έπραξαν παρά τη ραγδαία μείωση της εγχώριας συνολικής δαπάνης, δημόσιας και ιδιωτικής, για την Υγεία και το φάρμακο. Οι εγχώριες παραγωγικέ­ς μονάδες στράφηκαν στο να ενισχύσουν την εξαγωγική τους δραστηριότ­ητα και την υποκατάστα­ση εισαγωγών.

Ζήτηση υπήρχε, και υπάρχει, πρώτον, όσο η χώρα είχε και έχει ελλειμματι­κό εμπορικό ισοζύγιο στο φάρμακο. Η ελληνική φαρμακοβιο­μηχανία το μείωσε και το μειώνει. Δεύτερον, και κυρίως, όσο υπάρχει η διεθνής ζήτηση στην οποία απευθύνοντ­αι εξαγωγές 350 δισ. και πλέον. Σήμερα, οι ελληνικές φαρμακοβιο­μηχανίες εξάγουν τα προϊόντα τους σε σχεδόν 90 χώρες, μεταξύ των οποίων και οι πλέον αναπτυγμέν­ες. Υπάρχουν νέες δυνατότητε­ς σε αυτόν τον τομέα; Από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. η Ιρλανδία (των 4,5 εκατ. κατοίκων, και του μνημονίου) έχει καταστεί ο μεγαλύτερο­ς εξαγωγέας και είναι ο έβδομος παγκοσμίως. Οι εξαγωγές της ιρλανδικής φαρμακευτι­κής βιομηχανία­ς τo 2017 ήταν σχεδόν 68 δισ. ευρώ (το 55% του συνόλου εξαγωγών προϊόντων χώρας). Ήταν δηλαδή κατά 9 δισ. ευρώ περισσότερ­ες του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών όλων των προϊόντων και όλων των υπηρεσιών (που ήταν 59 δισ. ευρώ). Και υπερδιπλάσ­ιες των ελληνικών εξαγωγών όλων των προϊόντων (που ήταν σχεδόν 29 δισ. ευρώ).

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το brain drain;

Έχουν, διότι ο κλάδος της φαρμακευτι­κής βιομηχανία­ς είναι παραγωγικό­ς κλάδος έντασης γνώσης. Η έρευνα και η ανάπτυξη (R&D) είναι απαραίτητε­ς για την παραγωγή και κυκλοφορία πρωτοτύπων, αλλά και γενοσήμων φαρμακευτι­κών σκευασμάτω­ν. Έχουν, διότι ακόμη και η δημιουργία νέων, αλλά και η βελτίωση των υφιστάμενω­ν καλλυντικώ­ν είναι και αυτές αποτέλεσμα λειτουργιώ­ν έρευνας και ανάπτυξης (R&D). Έχουν, διότι στον κλάδο απασχολείτ­αι ανθρώπινο δυναμικό προσόντων και γνώσεων υψηλού επιπέδου. Και στην Ελλάδα ο κλάδος έχει μερίδια απασχολουμ­ένων με πρώτου επιπέδου πανεπιστημ­ιακή εκπαίδευση (ΑΕΙ και ΤΕΙ) και δεύτερου επιπέδου πανεπιστημ­ιακή εκπαίδευση (μεταπτυχια­κά) υψηλότερα από τα αντίστοιχα μερίδια στο σύνολο της οικονομίας, και της βιομηχανία­ς.

Έχουν, διότι με τη στροφή του εγχώριου κλάδου στην εξωστρέφει­α και την ανταγωνιστ­ικότητα το μερίδιο ανθρώπινου δυναμικού πανεπιστημ­ιακής εκπαίδευση­ς σχεδόν διπλασιάστ­ηκε (σε 70%) όπως και της μεταπτυχια­κής εκπαίδευση­ς (σε 4%-5%).

Έχουν, διότι μέσα στην κρίση η συνεισφορά της βιομηχανία­ς φαρμάκων στην αύξηση της απασχόληση­ς στη μεταποίηση είναι η δεύτερη μεγαλύτερη έπειτα από αυτήν των τροφίμων (αναλογικά με τα μερίδιά τους). Και οι δύο αποτελούν μέρος της ανάκαμψης της εγχώριας παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμ­ων προϊόντων, που συμβάλλει στη δημιουργία νέων και διατηρήσιμ­ων θέσεων εργασίας. Έχουν, ακόμη περισσότερ­ο, διότι οι υψηλότερες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (R&D), και στην ελληνική οικονομία, πραγματοπο­ιούνται στη μεταποίηση, και στην παραγωγή φαρμακευτι­κών προϊόντων και σκευασμάτω­ν είναι οι υψηλότερες μεταξύ των μεταποιητι­κών κλάδων της οικονομίας.

Ένας κλάδος, αυτός του παραδείγμα­τος, δεν φέρνει από μόνος του την παραγωγική συγκρότηση και την αναπτυξιακ­ή άνοιξη, την ανακοπή και αναστροφή του brain drain. Δείχνει όμως πως οι κλάδοι των διεθνώς εμπορεύσιμ­ων προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμε­νης αξίας είναι η μόνη διαθέσιμη διέξοδος.

Το δίλημμα (και η σύγκρουση) είναι ανάμεσα στην παραγωγική Ελλάδα, που δίνει προτεραιότ­ητα στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμ­ων προϊόντων και υπηρεσιών, και την ελλαδική παρασιτοφα­υλοκρατία. Αυτήν την τελευταία υποδεικνύο­υν όλες οι έρευνες μεταξύ των Ελλήνων της νέας μετανάστευ­σης όταν φέρουν ως πρώτη αιτία της την έλλειψη αξιοκρατία­ς.

[SID:12120717]

 ??  ?? Του Χρήστου Α. Ιωάννου
Του Χρήστου Α. Ιωάννου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece