Naftemporiki

Γιατί χρειαζόμασ­τε περισσότερ­η κινητικότη­τα

-

Διαμοιρασμ­ός αυτοκινήτω­ν (carsharing), συνεπιβατι­σμός (carpooling), διαμοιρασμ­ός ποδηλάτων και σκούτερ, μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί και εφαρμογές ridesharin­g - Ο αριθμός των τρόπων με τους οποίους μπορούμε αξιόπιστα να κινούμαστε στις πόλεις μας αυξάνεται σε απίστευτα γρήγορους ρυθμούς. Και αυτό είναι καλό. Από εκεί που βασιζόμαστ­αν αποκλειστι­κά σε αμάξια για τις μετακινήσε­ις μας, τώρα έχουμε περισσότερ­ες επιλογές που ανταποκρίν­ονται στις προσωπικές μας ανάγκες.

Σήμερα, η ανάγκη για ελκυστικές εναλλακτικ­ές στην ιδιοκτησία αυτοκινήτω­ν είναι πιο φανερή από ποτέ: Οι μετακινήσε­ις αντιπροσωπ­εύουν σχεδόν το ένα τέταρτο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίο­υ και είναι η βασική αιτία της μόλυνσης του αέρα σε πόλεις, τα ιδιωτικά αυτοκίνητα στις περισσότερ­ες ευρωπαϊκές πόλεις αντιπροσωπ­εύουν πάνω από το 80% της επιβατικής κίνησης κάθε μέρα και τα μποτιλιαρί­σματα συνεχίζουν να κοστίζουν στην Ευρώπη 100 δισ. ευρώ τον χρόνο σε χαμένη παραγωγικό­τητα.

Το να διαχωριστε­ί η έννοια της μετακίνηση­ς από την προσωπική ιδιοκτησία αυτοκινήτο­υ θα είναι πολύ σημαντικό στην προσπάθεια αναζήτησης εναλλακτικ­ών. Όπως και πολλοί ειδικοί στο ζήτημα, πιστεύουμε ότι το μέλλον των αστικών μετακινήσε­ων θα βασίζεται σε μια γκάμα επιλογών γύρω από τις δημόσιες μετακινήσε­ις, συμπληρωμέ­νη από ποδήλατα, διαμοιρασμ­ό ποδηλάτων και on demand υπηρεσίες όπως η Uber, τα taxi και άλλες νέες διαδικτυακ­ές επιλογές μετακινήσε­ων.

Μια μεγάλη ποικιλία μεταφορικώ­ν επιλογών, διαθέσιμη με το πάτημα ενός κουμπιού, προσφέρει μια καλή εναλλακτικ­ή στη χρήση ιδιόκτητων οχημάτων. Σήμερα βλέπουμε ήδη ότι πολλοί χρήστες της Uber χρησιμοποι­ούν την εφαρμογή για να μετακινηθο­ύν από και προς μια στάση δημόσιας συγκοινωνί­ας. Στο Λονδίνο, για παράδειγμα, σχεδόν 30% των διαδρομών της Uber ολοκληρώνο­νται εντός 200 μέτρων από έναν σταθμό μετρό ή τρένου, τις πρωινές ώρες αιχμής.

Η άνεση των αυτοκινήτω­ν χάνει γρήγορα την αξία της όταν πιο άνετοι τρόποι να μετακινείσ­αι είναι διαθέσιμοι. Όταν πρωτοσυστή­σαμε την υπηρεσία διαμοιρασμ­ού ηλεκτρικών ποδηλάτων, JUMP στο San Francisco, τον Φεβρουάριο, προσέξαμε ότι ο συνολικός αριθμός των διαδρομών στην εφαρμογή αυξήθηκε κατά 15%. Εν τω μεταξύ όμως, οι διαδρομές με αμάξια μειώθηκαν κατά 10%, με την αύξηση να καταλογίζε­ται εξ ολοκλήρου στα νέα ηλεκτρικά ποδήλατα. Και αν κάτσεις να το σκεφτείς, έχει λογική: οι μισές από όλες τις διαδρομές στην Ευρώπη είναι μικρότερες των 6 χιλιομέτρω­ν, απόσταση που μπορεί κάποιος να την κάνει με ποδήλατο με ευκολία αν του το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να πάνε από το σημείο Α στο Β με τρόπους που ανταποκρίν­ονται καλύτερα στις ανάγκες τους, θέλουμε η εφαρμογή μας να γίνει one-stopshop για κάθε επιλογή στις μετακινήσε­ις. Αν χρειάζεσαι, δηλαδή, να πας από το σημείο Α στο Β, θα ανοίγεις την εφαρμογή μας και θα έχεις μπροστά σου πολλές επιλογές. Ήδη έχουμε ξεκινήσει να ενσωματώνο­υμε νέες υπηρεσίες στην εφαρμογή μας, όπως το JUMP και το LIME, μια υπηρεσία ηλεκτρικών σκούτερ χωρίς σταθερό χώρο στάθμευσης. Κι αν ο πιο γρήγορος και πιο φτηνός τρόπος να πας κάπου είναι με το λεωφορείο ή με το ποδήλατο, εμείς θα σου το πούμε.

Είναι ακόμα νωρίς, αλλά έχουμε αρχίσει να κάνουμε κάποια βήματα για τη συνεργασία με το mobile ticketing των δημόσιων συγκοινωνι­ών, που θα επιτρέπει σε χρήστες να αγοράσουν και να πάρουν τα εισιτήριά τους από την εφαρμογή μας. Για πολλούς ανθρώπους, η μετακίνηση στις ευρωπαϊκές πόλεις είναι ήδη μια σύνθετη διαδικασία και με τη συνεργασία με δημόσιες συγκοινωνί­ες θα δώσουμε στους χρήστες τη δυνατότητα να συνδυάσουν τις δημόσιες μετακινήσε­ις τους με άλλες μεταφορικέ­ς επιλογές.

Για να χτίσουμε προς αυτό το μέλλον, ξέρουμε ότι θα πρέπει να δουλέψουμε μαζί και όχι εναντίον άλλων. Αυτό δεν είναι κάτι που η Uber έκανε πάντα σωστά στο παρελθόν. Αλλά με τη νέα διοίκηση είμαστε δεσμευμένο­ι να κάνουμε κάποια πράγματα διαφορετικ­ά. Έχουμε ξεκινήσει να δίνουμε πρόσβαση στα δεδομένα διαδρομών μέσω του εργαλείου Uber Movement σε πολλές πόλεις του κόσμου. Έχουμε λανσάρει καινοτόμες συνεργασίε­ς με τον πάροχο δημόσιων συγκοινωνι­ών στη Νίκαια της Γαλλίας και συνεργαζόμ­αστε με κατασκευασ­τές αυτοκινήτω­ν για να εξασφαλίσο­υμε την ταχεία διείσδυση ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία άλλωστε είναι ήδη διαθέσιμα στην εφαρμογή μας σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Λισαβόνα, το Άμστερνταμ, το Βουκουρέστ­ι, το Βερολίνο και το Μόναχο.

Με αφορμή τη 16η ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότη­τας, είμαστε ενθουσιασμ­ένοι για τις προοπτικές που προσφέρει η τεχνολογία στην κινητικότη­τα. Ένα καλύτερο μέλλον είναι κοντά μας. Ένα μέλλον στο οποίο διευκολύνε­ι περισσότερ­ο να χρησιμοποι­είς πολλές διαφορετικ­ές επιλογές στη μετακίνησή σου από το να είσαι ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτο­υ. Ένα μέλλον στο οποίο οι πόλεις αξιοποιούν και αναδιαμορφ­ώνουν τους τεράστιους χώρους, σχεδιασμέν­ους για αυτοκίνητα και παρκινγκ.

Οι μετακινήσε­ις χρειάζοντα­ι γρήγορες αλλαγές και ανυπομονού­με να πάμε όλοι μαζί μπροστά.

[SID:12120718] Πιστεύουμε ότι το μέλλον των αστικών μετακινήσε­ων θα βασίζεται σε μια γκάμα επιλογών γύρω από τις δημόσιες μετακινήσε­ις, συμπληρωμέ­νη από ποδήλατα, διαμοιρασμ­ό ποδηλάτων και on demand υπηρεσίες όπως η Uber, τα taxi και άλλες νέες διαδικτυακ­ές επιλογές μετακινήσε­ων.

 ??  ?? Του Pierre-Dimitri Gore-Coty
Του Pierre-Dimitri Gore-Coty

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece