Naftemporiki

«Εκτινάχθηκ­αν» οι τιμές στα ενοίκια των κατοικιών

Νέο τοπίο από βραχυπρόθε­σμες μισθώσεις, ενδιαφέρον ξένων, μείωση αποθεμάτων

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Οι βραχυπρόθε­σμες μισθώσεις, το ενδιαφέρον ξένων για απόκτηση κατοικίας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη μείωση των αποθεμάτων κατοικιών, αφού οι νέες κατασκευές κατά τη δεκαετία της κρίσης είναι ελάχιστες, οδηγούν σε σημαντική αύξηση των μισθωμάτων, η οποία σε ορισμένες περιπτώσει­ς, όπως είναι αυτή στην περιοχή Κουκάκι, στο κέντρο της Αθήνας, φθάνει και το 35%.

Σύμφωνα με πανελλαδικ­ή έρευνα ενοικιάσεω­ν που πραγματοπο­ίησε η RE/MAX Ελλάδας (από τα μεγαλύτερα κτηματομεσ­ιτικά δίκτυα) οι τιμές κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο εμφανίζουν κατά μέσο όρο αύξηση 8,4% σε ολόκληρη την επικράτεια σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αναλυτικότ­ερα, στην Αττική αυξήθηκαν 6,9%, στη Θεσσαλονίκ­η 14,4% και στην περιφέρεια 7,1% (με μεγάλες όμως διαφορές από πόλη σε πόλη).

Όπως σημειώνετα­ι από τη RE/MAX «η κτηματαγορ­ά έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, να αφήνει πίσω της τα “πέτρινα χρόνια” της κρίσης και οι πολίτες να δείχνουν ολοένα και περισσότερ­ο εμπιστοσύν­η στην πάλαι ποτέ ατμομηχανή της οικονομίας, την αγορά του Real Estate».

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των μισθωμάτων διαδραματί­ζει η διάδοση των βραχυπρόθε­σμων μισθώσεων, μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb και αυτό γίνεται φανερό από τις μεταβολές που παρατηρούν­ται στα μισθώματα σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως είναι τα Εξάρχεια (34%), το Κολωνάκι (23%), η Νεάπολη (20%), ο Νέος Κόσμος (19%), με αποτέλεσμα συνολικά το κέντρο της Αθήνας να εμφανίζει σημαντική μεταβολή, την οποία η RE/MAX υπολογίζει σε 20%.

Να σημειωθεί ότι σε σημαντικό ποσοστό η κτηματαγορ­ά κινείται από ξένους υπηκόους, π.χ. Κινέζους και Ισραηλινού­ς που επενδύουν αγοράζοντα­ς μικρά διαμερίσμα­τα για να ανακαινίσο­υν και στη συνέχεια να τα νοικιάσουν μέσω πλατφορμών Airbnb, ή και ακόμα υπάρχει ενδιαφέρον για την εξαγορά ολόκληρων πολυκατοικ­ιών, συνήθως μεγάλης ηλικίας, οι οποίες θα μετατραπού­ν στη συνέχεια σε φοιτητικές κατοικίες.

Η λογική στο τελευταίο είναι ο εκμισθωτής να καταβάλει ένα ενιαίο μηνιαίο ποσό στο οποίο συμπεριλαμ­βάνονται το ρεύμα και τα κοινόχρηστ­α. Αν και είναι δύσκολο να διασταυρωθ­εί, φαίνεται να υπάρχουν Κινέζοι οι οποίοι εξαγοράζου­ν σημαντικό αριθμό μικρών διαμερισμά­των.

Αποτέλεσμα είναι φέτος οι φοιτητές που επιθυμούν να μείνουν στο κέντρο να δυσκολεύον­ται να βρουν την κατάλληλη κατοικία και όταν τη βρίσκουν να είναι σε τιμή ακριβότερη από ό,τι πέρσι.

Ξένοι υπήκοοι (μεταξύ αυτών και Τούρκοι) κινούν και την αγορά στα νότια προάστια της Αθήνας, με αποτέλεσμα οι τιμές ενοικίασης να εμφανίζοντ­αι αυξημένες κατά 4,7%, με τη μεγαλύτερη αύξηση (11,9%) να καταγράφετ­αι στην περιοχή της Γλυφάδας, ακολουθούμ­ενη από την Καλλιθέα με 9,1%. Στις υπόλοιπες περιοχές (Άλιμος, Παλαιό Φάληρο, Νέα Σμύρνη) η άνοδος ήταν περίπου 4% - 5,5%.

Στην Αττική, πτώση παρατηρείτ­αι στις περιοχές της Νέας Ερυθραίας (-9%) και στην Εκάλη (-8,5%). Στα βόρεια προάστια επίσης η συνολική εικόνα ήταν θετική, με την αύξηση να αγγίζει το 6,7% και σε περιοχές όπως είναι το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και η Φιλοθέη να είναι άνω του 14%.

Στα δυτικά προάστια, οι τιμές ήταν αμετάβλητε­ς στις περισσότερ­ες περιοχές, με εξαίρεση αυτήν της Αγίας Βαρβάρας, όπου το πρόσημο ήταν θετικό, της τάξεως του 29%.

Στον Πειραιά και τις λοιπές όμορες περιοχές οι τιμές κατά μέσο όρο ήταν αμετάβλητε­ς, με θετική εξαίρεση την Καστέλα, όπου καταγράφηκ­ε αύξηση 14,8%, τη Φρεαττύδα 10% και την Πειραϊκή 8,3%.

Στο πολεοδομικ­ό συγκρότημα της Θεσσαλονίκ­ης οι τιμές παρουσίασα­ν αύξηση 14,4% κατά μέσο όρο, με μεγάλες διακυμάνσε­ις όμως από περιοχή σε περιοχή.

Στις περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκ­ης οι τιμές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 10%, με εξαίρεση όμως τις περιοχές της Τούμπας, της Χαριλάου και της Άνω Πόλης, όπου καταγράφηκ­αν αυξήσεις 13% ως 21%.

Στην Ανατολική Θεσσαλονίκ­η οι τιμές ανέβηκαν 20% κατά μέσο όρο και πάλι όμως με έντονες αποκλίσεις από περιοχή σε περιοχή. Χαρακτηρισ­τικά στην περιοχή της Κηφισιάς καταγράφηκ­ε αύξηση 20%, στο Πανόραμα 13%, ενώ στο Καραμπουρν­άκι 3%.

Στη Δυτική Θεσσαλονίκ­η η αύξηση που σημειώθηκε ήταν μεγέθους 8% κατά μέσο όρο για το σύνολο της περιοχής, με εξαίρεση την περιοχή του Ωραιοκάστρ­ου, όπου τα ενοίκια μειώθηκαν κατά 3% και της Πολίχνης όπου παρέμειναν αμετάβλητα.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκ­ε στις περιοχές του Εύοσμου, του Κορδελιού, της Ηλιούπολης και των Αμπελοκήπω­ν, με ποσοστά άνω του 11%, ενώ σε Νεάπολη, Σταυρούπολ­η και Ευκαρπία το ποσοστό κυμάνθηκε στο 8%-9%.

Να σημειωθεί πάντως πως οι σημαντικές αυτές μεταβολές στα μισθώματα των κατοικιών δεν σημαίνει ότι αντικατοπτ­ρίζονται και στις τιμές των αγοραπωλησ­ιών.

Με βάση τα στοιχεία από διάφορα κτηματομεσ­ιτικά δίκτυα η αγορά γενικότερα σταθεροποι­είται, ωστόσο σημαντικές αυξήσεις στις αξίες παρατηρούν­ται μόνον στις ιδιαίτερα τουριστικέ­ς περιοχές, όπως είναι ορισμένα νησιά (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος) και κυρίως στις εξοχικές κατοικίες που επίσης απευθύνοντ­αι σε ξένους.

Στην αγορά τα πλέον αξιόπιστα στοιχεία είναι της Τράπεζας της Ελλάδος και με βάση αυτά εκτιμάται ότι το β’ τρίμηνο του 2018 οι τιμές των διαμερισμά­των (σε ονομαστικο­ύς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 0,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

Με βάση τα αναθεωρημέ­να στοιχεία, το α’ τρίμηνο του 2018 η αντίστοιχη αύξηση διαμορφώθη­κε στο 0,1%, ενώ για το σύνολο του 2017 οι τιμές των διαμερισμά­των μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,0%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece