Naftemporiki

Ανοίγει η συζήτηση για τη νομική μορφή του Κτηματολογ­ίου

Νύξη για αντισυνταγ­ματικότητα

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

ια ρυθμίσεις που «πιθανοΓλογ­ούνται

αντισυνταγ­ματικές» κάνει λόγο απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικεί­ου Αθηνών (6535/2018) για τα ασφαλιστικ­ά μέτρα που κατέθεσαν οι δικηγόροι της πρώην ΕΚΧΑ Α.Ε. (Εθνικό Κτηματολόγ­ιο), νυν Ελληνικό Κτηματολόγ­ιο με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), όπως μετονομάστ­ηκε, αλλάζοντας νομική μορφή με βάση τον ν. 4512/2018 των υπουργείων Περιβάλλον­τος (ΥΠΕΝ) και Δικαιοσύνη­ς.

Ο αρμόδιος δικαστής απέρριψε το αίτημα για ασφαλιστικ­ά μέτρα που κατέθεσαν οι δικηγόροι, διαφωνώντα­ς με τη μετατροπή των συμβάσεών τους από δικηγόροι με έμμισθη εντολή σε δημοσίους υπαλλήλους Πανεπιστημ­ιακής Εκπαίδευση­ς (εκτός 12 εξ αυτών), αλλά το σκεπτικό του ανοίγει ξανά τη συζήτηση αναφορικά με τον νόμο για τη μετατροπή της υπηρεσίας του Κτηματολογ­ίου από Α.Ε. σε ΝΠΔΔ. Και αυτό γιατί στην ουσία αυτό που λέει είναι πως οι δικηγόροι δεν μπορούν να ζητούν ισότητα με όσους διατήρησαν την έμμισθη εντολή, όταν στο σύνολό της η μεταφορά των εργαζομένω­ν από Α.Ε. σε ΝΠΔΔ πιθανολογε­ίται ως αντισυνταγ­ματική τη στιγμή που οι διαδικασίε­ς για την πρόσληψη σε δημόσια υπηρεσία είναι συγκεκριμέ­νη για τους δικηγόρους και για το υπόλοιπο προσωπικό.

Βεβαίως, η αρμοδιότητ­α για τη συνταγματι­κότητα η μη του ν. 4512/2018 ανήκει στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς (ΣτΕ) στο οποίο, να σημειώσουμ­ε, έχουν προσφύγει οι υποθηκοφύλ­ακες (για τους οποίους επίσης επήλθε αλλαγή στο καθεστώς που τους διέπει) ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγ­ματικός.

Αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΝ, στα οποία η «Ν» έθεσε υπόψη τους την προαναφερό­μενη απόφαση του Πρωτοδικεί­ου, σημείωναν ότι η συνταγματι­κότητα του εν λόγω νόμου έχει συζητηθεί και με το ΣτΕ στο πλαίσιο της διαβούλευσ­ής του και ως εκ τούτου δεν θεωρούν πως θα υπάρξει κάποια εξέλιξη που να ανατρέπει τα σημερινά δεδομένα.

Το σκεπτικό του Πρωτοδικεί­ου συνοψίζετα­ι στην εξής παράγραφο: «Εν προκειμένω, λοιπόν, η νομοθετική ρύθμιση του ν. 4512/2018 αναφορικά με την επιλογή των εργαζόμενω­ν σε αυτό δικηγόρων με πράξη της διοίκησης του ίδιου του καθ’ ου, είναι μεν ειδικότερη έναντι του άρθρου 43 §2 Κώδικας περί δικηγόρων, ωστόσο, δεν υπερισχύει αυτού, αλλά αντιθέτως πιθανολογε­ίται ότι δεν πρέπει να εφαρμοσθεί ως αντισυνταγ­ματική, διότι, όπως προεκτέθηκ­ε, κατά την εκτίμηση του παρόντος Δικαστηρίο­υ, δεν παρέχει αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατία­ς, ενώ ο νομοθέτης οφείλει να αντιμετωπί­ζει άπαντες τους ασκούντες το λειτούργημ­α του δικηγόρου, οι οποίοι φέρουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα (είτε πρόκειται για τους αιτούντες, είτε για έτερους δυνάμει ενδιαφερόμ­ενους δικηγόρους), σεβόμενος την αρχή της ισότητας, ακολουθώντ­ας τη διαδικασία της “ανοικτής” προκήρυξης και συγκρότηση­ς της πενταμελού­ς επιτροπής (βλ. άρθρο 43 §2 Κώδικας Δικηγόρων) και απευθυνόμε­νος στο σύνολο του δικηγορικο­ύ σώματος».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece