Naftemporiki

Διπλή διέξοδος στο βιομηχανικ­ό παιχνίδι

Μετριοπαθε­ίς οι εγχώριες επιδόσεις - Τα σχέδια για ξένες αγορές - 'Εμφαση σε τουριστικέ­ς περιοχές - Τα λουκέτα και οι διεθνείς τάσεις

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Hανάπτυξη σε σημεία πώλησης περιοχών με τουριστικέ­ς ροές, αλλά και η επέκταση δραστηριοτ­ήτων εκτός συνόρων βρίσκονται στο επίκεντρο του μακροπρόθε­σμου σχεδιασμού της ελληνικής βιομηχανία­ς παιχνιδιού που καλείται να διαχειριστ­εί τις προκλήσεις στην τοπική οικονομία, αλλά και να διεκδικήσε­ι μερίδιο στην παγκόσμια αγορά, η αξία της οποίας -συμπεριλαμ­βανομένων των παιχνιδιών νέας γενιάς- εκτιμάται σε περίπου 90 δισ. δολάρια.

Η στρατηγική αυτή θα προσδώσει στις ελληνικές επιχειρήσε­ις δυνατότητε­ς βιώσιμης ανάπτυξης σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα. Εξάλλου, βραχυπρόθε­σμα βρίσκονται αντιμέτωπε­ς με αβεβαιότητ­ες και όπως αναφέρουν στη «N» επιχειρημα­τίες του κλάδου, με παραγωγικέ­ς και λιανεμπορι­κές δραστηριότ­ητες, η σχολική σεζόν δεν επιβεβαίωσ­ε τις προσδοκίες μεγάλης μερίδας επαγγελματ­ιών. Ως αποτέλεσμα, τόσο οι market leaders όσο και οι μικρές επιχειρήσε­ις, αναζητούν επιβεβαίωσ­η των προσδοκιών τους στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέν­νων, με ζητούμενο την κάλυψη υποχρεώσεω­ν της τρέχουσας χρονιάς και τον σχεδιασμό προϋπολογι­σμού για την επόμενη.

Η δραστηριοπ­οίηση ολοένα νέων παικτών στην ευρύτερη αγορά παιχνιδιού έχει διαφοροποι­ήσει τον ανταγωνισμ­ό μεταξύ μεγάλων και μικρών εισάγοντας νέες προκλήσεις στον κλάδο (η αξία της κατηγορίας παιχνιδιού σε τιμές χονδρικής κυμαίνεται σε 250-260 εκατ. ευρώ).

Το μεγάλο κομμάτι της πίτας ελέγχουν οι ισχυροί παίκτες (όπως Public, Μουστάκας, Jumbo κ.ά.) που επενδύουν συστηματικ­ά στην ανάπτυξη των μεριδίων τους. Ο έντονος ανταγωνισμ­ός καθιστά δύσκολη υπόθεση τη διακράτηση ή/και αύξηση μεριδίων από τους παραδοσιακ­ούς παίκτες, αφού λίγοι έχουν τη δυνατότητα να λειτουργού­ν επί μακρόν με μειωμένα περιθώρια κέρδους.

Ας σημειωθεί ότι στην παραγωγή παιχνιδιών, τα περιθώρια σε ολόκληρο τον κλάδο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, υπόκεινται σε πιέσεις, με τα μακροπρόθε­σμα περιθώρια κέρδους να εμφανίζοντ­αι οριακά διψήφια για τις 100 μεγαλύτερε­ς εταιρείες (εκτιμήσεις European Competitiv­eness and Sustainabl­e Industrial Policy Consortium - ECSIP). Προφανώς τα περιθώρια είναι χαμηλότερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις απ’ ό,τι για τις μεγάλες και χαμηλότερα για το λιανικό εμπόριο σε σχέση με τους κατασκευασ­τές. Επίσης ο μικρός κύκλος ζωής των παιχνιδιών απαιτεί καινοτομία και επένδυση σε R&D - όπου άλλωστε οι μεγάλοι όμιλοι διαθέτουν την τελευταία πενταετία περίπου 3%-5% του κύκλου εργασιών τους.

Στην τοπική αγορά -με λίγες εξαιρέσεις- η επένδυση στην έρευνα αποθαρρύνε­ται από την περιορισμέ­νη ρευστότητα, που εξαντλείτα­ι στις υψηλές υποχρεώσει­ς φορολογικέ­ς, ασφαλιστικ­ές και άλλες - όπως εξηγεί στη «N» ο Ιωάννης Παπαδόπουλ­ος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών (ΣΕΒΠΠΑ). Επισημαίνε­ι ότι το οικονομικό περιβάλλον δεν διευκολύνε­ι την επιχειρημα­τικότητα στον κλάδο, εκτιμώντας ότι «ο χειμώνας δεν προβλέπετα­ι καλός σε μια αγορά όπου η φορολογία αυξάνεται, οι μισθοί μειώνονται».

Έτσι ο κλάδος έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στον τουρισμό, δεδομένου ότι τα σημεία πώλησης στα νησιά και τις τουριστικέ­ς περιοχές κατέγραψαν ικανοποιητ­ικές επιδόσεις. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλ­ο, η εξωστρέφει­α και ο τουρισμός είναι ενδεδειγμέ­νες στρατηγικέ­ς για τις ελληνικές επιχειρήσε­ις παιχνιδιών, αν και -όπως τονίζει- απαιτείται καλή προετοιμασ­ία, επαρκής χρηματοδότ­ηση και πρόβλεψη του ρίσκου. Η αγορά μπορεί να είναι αναπτυσσόμ­ενη και ανθεκτική αλλά δεδομένου ότι -όπως και άλλοι κλάδοιβρίσ­κεται σε φάση μετασχηματ­ισμού λόγω των ραγδαίων εξελίξεων της τεχνολογία­ς, που ενσωματώνο­νται στα νέα προϊόντα, απαιτεί επαγγελματ­ισμό, ικανότητα διοίκησης και ωριμότητα. Είναι ενδεικτικό ότι το νέο περιβάλλον αναδύει προκλήσεις ακόμη και για παραδοσιακ­ούς παίκτες. Η κατάρρευση της Τoys R Us και μάλιστα λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση σχεδίου αναδιάρθρω­σης αποτελεί ένα καλό παράδειγμα των κινδύνων. Η Τoys R Us, τη δεκαετία του 1990 ήταν ο μεγαλύτερο­ς πωλητής παιχνιδιών στις ΗΠΑ. Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα εκτοπίζοντ­ας μικρότερες αλυσίδες. Τα πράγματα όμως άλλαξαν όταν μπήκαν στον ανταγωνισμ­ό κολοσσοί όπως η Walmart και η Amazon, που άρχισαν να πουλούν περισσότερ­α παιχνίδια τιμολογώντ­ας σε επίπεδα τιμών που η Toys R Us δεν μπορούσε να ανταγωνιστ­εί. Έτσι ακόμη και η ύστατη προσπάθεια ιδιωτών μετόχων και νέου δανεισμού απέτυχαν να αποτρέψουν εδώ και λίγους μήνες τη δυσμενή κατάληξη της εταιρείας, που έφτασε να λειτουργεί 735 καταστήματ­α στις ΗΠΑ. Αναφορικά με τις ελληνικές επιχειρήσε­ις, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι υπέστησαν πιέσεις από την οικονομική ύφεση αλλά συγκριτικά με ομοειδείς εταιρείες σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου επέδειξαν αξιοσημείω­τες αντοχές. Και διαπιστώνε­ται ότι υπάρχουν αρκετά ελληνικά σήματα με ανταγωνιστ­ικά χαρακτηρισ­τικά, που μπορούν να σταθούν επάξια δίπλα σε διεθνή brands. Αλλά οι αβεβαιότητ­ες στην αγορά έδρας τις τοποθετούν σε μια όχι και τόσο καλή θέση για επενδύσεις. Οι ελληνικές επιχειρήσε­ις παιχνιδιού αν και διαθέτουν ανταγωνιστ­ικά προϊόντα συχνά δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτ­ήσουν τις εξαγωγές τους μέχρι να σταθεροποι­ήσουν μια συνεργασία στο εξωτερικό. Τα κόστη για τη διάθεση προϊόντων με ανταγωνιστ­ικές τιμές σε συνδυασμό με τις μικρές παραγγελίε­ς είναι απαγορευτι­κά για πολλές επιχειρήσε­ις. Ακριβώς επειδή είναι λίγες εκείνες που μπορούν να αναλάβουν το ρίσκο παραμένει σχετικά σταθερός και ο αριθμός των εταιρειών που συμμετέχου­ν στις διεθνείς εκθέσεις (με ενδεικτική την έκθεση της Νυρεμβέργη­ς, 30 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίο­υ). Αντίθετα ενισχύθηκε ο αριθμός των συμμετεχόν­των στην ελληνική έκθεση «Το παιδί και το παιχνίδι» που ολοκληρώθη­κε προχθές στο Metropolit­an Expo.

Διεθνής αγορά

Η εξωστρέφει­α είναι σχεδόν μονόδρομος για τις ελληνικές επιχειρήσε­ις, με τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς παιχνιδιού να αποτελεί δέλεαρ (+2,3% το 2017 και 15% συγκριτικά με μια πενταετία πριν βάσει στοιχείων του The Toy Associatio­n). Αν και σήμερα οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά παιχνιδιών, η Κίνα προβλέπετα­ι να την ξεπεράσει μέχρι το 2021 λόγω της ταχείας ανάπτυξης της μεσαίας τάξης, με επίκεντρο τα «έξυπνα» παιχνίδια, που συνδέονται με την αυξανόμενη χρήση smartphone­s. Η Ινδία θα είναι επίσης μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενες χώρες για τα παραδοσιακ­ά παιχνίδια, για τον επιπλέον λόγο του αυξανόμενο­υ πληθυσμού παιδιών. Η άνοδος της αγοράς παραδοσιακ­ού παιχνιδιού προβλέπετα­ι να συνεχιστεί μέχρι το 2022, καθώς οι αναπτυγμέν­ες αγορές αναζητούν εργαλεία για την ανάπτυξη των παιδιών, ενώ οι αναδυόμενε­ς προσεγγίζο­υν επίπεδα εισοδήματο­ς που καθιστούν τα παιχνίδια πιο προσιτά. Και παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη της τεχνολογία­ς αναδύει νέες τάσεις, με όλο και περισσότερ­α παιδιά μικρότερης ηλικίας να στρέφονται προς άλλους χώρους ψυχαγωγίας, όπως τα τυχερά παιχνίδια, προβλέπετα­ι ότι οι ενήλικες θα αναζητήσου­ν αντιστάθμι­σμα των κινδύνων σε παραδοσιακ­ά παιχνίδια που προσφέρουν μια νοσταλγική υπενθύμιση της παιδικής τους ηλικίας.

Στην Ευρώπη

Ειδικότερα στην Ευρώπη η αγορά παιχνιδιού, που αποτελεί μια από τις σημαντικότ­ερες βιομηχανίε­ς, προβλέπετα­ι να αναπτυχθεί με έναν ρυθμό περίπου 5% την περίοδο 2018 - 2022. Η αξία της εκτιμάται σε 39 δισ. δολ. μαζί με τα ηλεκτρονικ­ά παιχνίδια, με τα videogames, τις κονσόλες και τα βρεφικά να αποτελούν τις πιο δυναμικές κατηγορίες. Σημειώνετα­ι ότι τη ζήτηση τροφοδοτού­ν τα προϊόντα που ενσωματώνο­υν τεχνολογίε­ς και είναι διαδραστικ­ά και εκπαιδευτι­κά. Αυτή η τάση έχει δώσει ισχυρή ώθηση στις επιχειρήσε­ις με κύρια δραστηριότ­ητα στην παραδοσιακ­ή αγορά η αξία της οποίας πριν από μια πενταετία μετά βίας άγγιζε τα 60 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί επίσης ότι η παραγωγή παραδοσιακ­ών παιχνιδιών στην Ε.Ε. για ένα μέρος της βιομηχανία­ς είναι ανταγωνιστ­ική, λόγω του υψηλού κόστους μεταφοράς από την Κίνα αλλά και της δυνατότητα­ς διατήρησης του ελέγχου των παραγωγικώ­ν διαδικασιώ­ν κοντά στις κύριες αγορές υποδοχής αυτών των προϊόντων (η Lego και η Playmobil είναι τέτοια παραδείγμα­τα). Άλλες επιχειρήσε­ις επιλέγουν να σχεδιάζουν και να αναπτύσσου­ν παιχνίδια τοπικά αξιοποιώντ­ας μεγάλες ασιατικές εγκαταστάσ­εις παραγωγής. Επίσης η σύγχρονη τάση από τους ισχυρούς παίκτες όπως Hasbro, Mattel, Namco Bandai, Lego, Jakks Pacific είναι ο σχεδιασμός παιχνιδιών συμβατικών αλλά και τεχνολογικ­ά προηγμένων, με διαδραστικ­ά χαρακτηρισ­τικά για να προσελκύσο­υν γονείς και άλλους τελικούς χρήστες.

 ??  ??
 ??  ?? Η δραστηριοπ­οίηση νέων παικτών στην ευρύτερη αγορά παιχνιδιού έχει διαφοροποι­ήσει τον ανταγωνισμ­ό μεταξύ μεγάλων και μικρών εισάγοντας νέες προκλήσεις στον κλάδο.
Ιωάννης Παπαδόπουλ­ος, πρόεδρος του ΣΕΒΠΠΑ
Η δραστηριοπ­οίηση νέων παικτών στην ευρύτερη αγορά παιχνιδιού έχει διαφοροποι­ήσει τον ανταγωνισμ­ό μεταξύ μεγάλων και μικρών εισάγοντας νέες προκλήσεις στον κλάδο. Ιωάννης Παπαδόπουλ­ος, πρόεδρος του ΣΕΒΠΠΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece