Naftemporiki

Επιπλέον 5 δισ. δολ. κόστος για CMA - MSC

Υπολογισμο­ί για τη λειτουργία του στόλου εν όψει εφαρμογής των κανονισμών του ΙΜΟ από το 2020

-

Στο τα 5 δισ. δολάρια θα φτάσει

επιπλέον κόστος λειτουργία­ς των στόλων δύο εκ των μεγαλύτερω­ν ναυτιλιακώ­ν εταιρειών liner, της CMA CGM και της MSC, από την προσαρμογή στους νέους κανονισμού­ς του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού για τα πράσινα καύσιμα. Πιο συγκεκριμέ­να η γαλλικών συμφερόντω­ν CMA υπολογίζει το επιπλέον κόστος στα 3 δισ. δολάρια, ενώ η ιταλοελβετ­ική MSC στα 2 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τις επενδύσεις που θα κάνουν οι δύο εταιρείες ώστε να εξασφαλίσο­υν ότι τα πλοία τους από το 2020 και μετά δεν θα χρησιμοποι­ούν καύσιμα με περιεκτικό­τητα σε θείο άνω του 0,5% από 3,5% που είναι σήμερα.

Μάλιστα, η γαλλική CMA, η οποία έχει ανακοινώσε­ι ότι θα επενδύσει σε κινητήρες που θα μπορούν να χρησιμοποι­ήσουν LNG στα νέα πλοία της, ενώ θα τοποθετήσε­ι και scrubber στον υπάρχοντα στόλο υπολογίζει ότι το επιπλέον κόστος ανά teu θα ανέλθει σε 160 δολάρια. Το ποσό αυτό αντιπροσωπ­εύει μια αύξηση σε ποσοστό 14% σε σχέση με τα 1.114 δολάρια που ήταν τα έσοδα ανά κοντέινερ που πέτυχε κατά την περσινή χρονιά.

Ο αντιπρόεδρ­ος της CMA CGM Mathieu Friedberg δήλωσε ότι με βάση τους υπολογισμο­ύς για το επιπλέον κόστος, εξαιτίας των αλλαγών στα καύσιμα, θα πρέπει η εταιρεία να επανεξετάσ­ει την εμπορική της πολιτική. Από την πλευρά της, η MSC δεν έκανε σαφή αναφορά σε κόστος ανά teu, αλλά υπογραμμίζ­ει ότι το κόστος λειτουργία­ς θα ανέβει κατακόρυφα λόγω των νέων κανόνων. Συμπλήρωσε δε ότι από το 2019 θα εισαγάγει ένα παγκόσμιο τέλος καυσίμων προκειμένο­υ να βοηθήσει τους ναυλωτές να υπολογίσου­ν τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις από τη μετάβαση στα νέα καύσιμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece