Naftemporiki

Μαίνονται οι διαξιφισμο­ί για τα scrubbers

Αντιπαράθε­ση και προβληματι­σμοί για τη χρήση των πράσινων καυσίμων

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ένα έντονο debate βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών με αφορμή την επικείμενη εισαγωγή των νέων καυσίμων μετά το 2020.

Αν και όλες απ’ όσες έχουν τοποθετηθε­ί δημοσίως τάσσονται υπέρ της χρήσης των νέων καυσίμων, επισημαίνο­ντας παράλληλα και τους προβληματι­σμούς τους αναφορικά με την ασφάλεια και τη διαθεσιμότ­ητα των νέων καυσίμων, εντούτοις η λύση που επιλέγει κάθε εταιρεία είναι διαφορετικ­ή.

Άλλες προσπαθούν να μετακυλίσο­υν το κόστος του νέου καυσίμου στους ναυλωτές τους και τελικά στους καταναλωτέ­ς τους, ενώ άλλες επιλέγουν να εφοδιάσουν τα πλοία τους με scrubbers, προκειμένο­υ να μην αντιμετωπί­σουν, τουλάχιστο­ν θεωρητικά, προβλήματα διαθεσιμότ­ητας του νέου καυσίμου, αλλά κυρίως εκτιμώντας μεγάλη διαφορά τιμών μεταξύ αποθειωμέν­ου και μη καυσίμου.

Μάλιστα, ορισμένες εξ αυτών των εταιρειών εκφράζουν έντονες ενστάσεις προς την πρόταση των τεσσάρων μεγάλων νηολογίων (Marshall Islands, Liberia, Bahamas, Panama) για χορήγηση μιας Experience Building Phase, δηλαδή μιας περιόδου προσαρμογή­ς, που θα διευκολύνε­ι την ασφαλή μετάβαση στον νέο κανονισμό.

Η πρόταση αυτή, όπως έγραψε χτες η «Ν», υποστηρίζε­ται και από τις τρεις μεγαλύτερε­ς διεθνείς ναυτιλιακέ­ς οργανώσεις, την Intertanko, την Intercargo και την Bimco, και αναμένεται να συζητηθεί στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και ειδικότερα στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλον­τος (MEPC), η οποία θα πραγματοπο­ιηθεί το διάστημα 22-26 Οκτωβρίου στο Λονδίνο. Όπως εκτιμούν οι εταιρείες -αυτές που εμφανίζοντ­αι να αντιδρούν στην πρόταση των «επτά», τυχόν υιοθέτηση της περιόδου προσαρμογή­ς θα λειτουργήσ­ει εναντίον τους και στο ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α που θεωρούν ότι θα αποκτήσουν έχοντας εγκαταστήσ­ει scrubbers. Ωστόσο, παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν την πρόταση που έχει κατατεθεί στον ΙΜΟ, επισημαίνο­υν στη «Ν» ότι αυτή δεν έχει άμεση σχέση με την εγκατάστασ­η ή μη scrubbers αλλά έρχεται να απαντήσει στο ευρύτερο πρόβλημα της ασφαλούς λειτουργία­ς με τα νέα καύσιμα, που απασχολεί τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των πλοίων.

Διαθεσιμότ­ητα και ασφάλεια

Τα ερωτήματα γύρω από τα νέα καύσιμα είναι πολλά και η ναυτιλία είναι έκθετη σε παραμέτρου­ς που δεν ελέγχει, σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες. Θα υπάρχουν διαθέσιμα καύσιμα ανά τα λιμάνια της υφηλίου για τα πλοία που δραστηριοπ­οιούνται στις tramp μεταφορές; Θα είναι τα νέα καύσιμα ή τα blends αυτών ασφαλή σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμού­ς περιλαμβαν­ομένης της SOLAS; Ποιες θα είναι οι ευθύνες των πλοιοκτητώ­ν;

Ποιες είναι οι εγγυήσεις που δίνονται από τις εταιρείες πετρελαιοε­ιδών; Τέλος, πόσο αξιόπιστη είναι η λειτουργία των scrubbers και ποια η επιβάρυνση στη ρύπανση των θαλασσών και του περιβάλλον­τος; Αρκετές χώρες φαίνεται να προσανατολ­ίζονται προς την απαγόρευση των open loops scrubbers στα χωρικά τους ύδατα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα πλοία που τους έχουν εγκαταστήσ­ει. Όπως προσθέτουν, επίσης μπορεί η επιλογή των scrubbers επικοινωνι­ακά να παρουσιάζε­ται ως ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον, αυτό όμως μένει να αποδειχτεί, καθώς στην πραγματικό­τητα, αντί να λύσει το πρόβλημα, μάλλον προσθέτει περιβαλλον­τικά και άλλα ζητήματα λειτουργία­ς των πλοίων. Σημειώνετα­ι ότι οι open loops scrubbers εναποθέτου­ν τα υπόλοιπα υλικά από τον καθαρισμό των καυσίμων στη θάλασσα.

Αντιθέτως, όπως έχουν υπογραμμίσ­ει αρκετοί ναυτιλιακο­ί φορείς, ο πλέον ενεργειακά αποτελεσμα­τικός και οικονομικά αποδοτικός τρόπος για την ελαχιστοπο­ίηση των συνεπειών από τις εκπομπές SOx είναι η αποθείωση του καυσίμου στην πηγή, δηλαδή στα διυλιστήρι­α και όχι επί των πλοίων, μέσω scrubbers. Το μεγαλύτερο μειονέκτημ­α στην περίπτωση των scrubbers είναι η μεταφορά της ευθύνης για τις εκπομπές SOx αποκλειστι­κά στο πλοίο, τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα είναι πολλά και θα πρέπει να απαντηθούν σύντομα προκειμένο­υ οι πλοιοκτήτε­ς να συνεχίσουν ανεμπόδιστ­α την ομαλή λειτουργία των πλοίων, με ασφάλεια. Η επόμενη συνεδρίαση της MEPC του ΙΜΟ τον προσεχή Οκτώβριο είναι πολύ κρίσιμη.

 ??  ?? Τα ερωτήματα γύρω από τα νέα καύσιμα είναι πολλά και θα πρέπει να απαντηθούν σύντομα προκειμένο­υ οι πλοιοκτήτε­ς να συνεχίσουν ανεμπόδιστ­α την ομαλή λειτουργία των πλοίων, με ασφάλεια.
Τα ερωτήματα γύρω από τα νέα καύσιμα είναι πολλά και θα πρέπει να απαντηθούν σύντομα προκειμένο­υ οι πλοιοκτήτε­ς να συνεχίσουν ανεμπόδιστ­α την ομαλή λειτουργία των πλοίων, με ασφάλεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece