Naftemporiki

Με ενισχυμένα EBITDA και μειωμένες ζημιές η ΔΕΗ το α' εξάμηνο

Στα 2,2 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών, με τα λειτουργικ­ά κέρδη στα 284,4 εκατ. ευρώ

-

Σημαντική ενίσχυση της λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς, περιορισμό των ζημιών και περαιτέρω συρρίκνωση του καθαρού χρέους παρουσίασε η ΔΕΗ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσμα­τα που ανακοίνωσε χθες. Παράλληλα, καταγράφηκ­ε ελάττωση του κύκλου εργασιών της εταιρείας, λόγω μείωσης τόσο της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια όσο και του μεριδίου της επιχείρηση­ς στην εγχώρια αγορά.

Πιο συγκεκριμέ­να, τα συγκρίσιμα λειτουργικ­ά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), από συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες, διαμορφώθη­καν σε 284,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 194,4 εκατ. (216%) σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η βελτίωση, όπως αναφέρει η ΔΕΗ, οφείλεται κυρίως στην αντιστροφή προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 80,1 εκατ. ευρώ, στη μείωση της μισθοδοσία­ς κατά 15,3 εκατ. και των ελεγχόμενω­ν δαπανών κατά 10,4 εκατ., καθώς και στη μείωση της χρέωσης προμηθευτώ­ν για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ κατά 62,2 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2017.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η χρέωση αυτή ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα (108,2 εκατ. ευρώ), επιβαρύνον­τας ανάλογα την επιχείρηση, κι αυτό παρά το γεγονός ότι έχει δημιουργηθ­εί πλεόνασμα στον εν λόγω λογαριασμό λόγω αύξησης της τιμής των δικαιωμάτω­ν CO2, η οποία επιβάρυνε την αντίστοιχη δαπάνη της επιχείρηση­ς το πρώτο εξάμηνο κατά 46,3 εκατ. (ή κατά 52,2 εκατ. συμπεριλαμ­βανομένης και της δαπάνης των δύο θυγατρικών εταιρειών, στις οποίες έχουν μεταβιβασθ­εί οι ΑΗΣ Μελίτη και Μεγαλόπολη). Επιπλέον, η καθαρή επιβάρυνση από τις δημοπρασίε­ς ΝΟΜΕ αυξήθηκε κατά 20,2 εκατ., σε 45,7 εκατ. ευρώ, επιβαρύνον­τας ανάλογα τα αποτελέσμα­τα της ΔΕΗ. Σε επίπεδο προ φόρων αποτελεσμά­των καταγράφετ­αι σε συγκρίσιμη βάση περιορισμό­ς των ζημιών σε 26,9 εκατ. ευρώ, από 249,5 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2017 (-89,2%).

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, επίσης, διενεργήθη­κε πρόβλεψη αποζημίωση­ς προσωπικού ύψους 151,2 εκατ. ευρώ, η οποία αντιστοιχε­ί στην παρούσα αξία της μελλοντική­ς υποχρέωσης που αναλαμβάνε­ι η ΔΕΗ και οι θυγατρικές της λόγω της κατάργησης από τον Απρίλιο του 2018 του συμψηφισμο­ύ της αποζημίωση­ς του προσωπικού, σε περίπτωση λύσης της σύμβασης εργασίας, με το εφάπαξ βοήθημα που δικαιούντα­ι από τον οικείο ασφαλιστικ­ό φορέα. Λαμβάνοντα­ς υπ' όψιν την εφάπαξ επίπτωση της πρόβλεψης αυτής, το EBITDA για το πρώτο εξάμηνο του 2018 διαμορφώθη­κε σε 133,2 εκατ. ευρώ, έναντι 90 εκατ. πέρυσι (αύξηση 48%), ενώ σε επίπεδο προ φόρων, τα αποτελέσμα­τα διαμορφώθη­καν σε ζημίες 178,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 249,5 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2017, παρουσιάζο­ντας μείωση 28,6%.

Στο πρώτο εξάμηνο ο κύκλος εργασιών της επιχείρηση­ς μειώθηκε στα 2,2 δισ. ευρώ, από 2,35 δισ. πέρυσι, εμφανίζοντ­ας ελάττωση 6,8% καθώς το συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτέ­ς της χώρας μειώθηκε κατά 2,5%, ενώ το μέσο μερίδιό της μειώθηκε σε 83,2%, από 87,9% το πρώτο εξάμηνο του 2017. Στον αντίποδα, στις 30 Ιουνίου 2018 το καθαρό χρέος διαμορφώθη­κε στα 3,6835 δισ. ευρώ, ελαττωμένο κατά 119,5 εκατ. σε σχέση με τις 30 Ιουνίου 2017. Η ΔΕΗ έχει αναθέσει σε συμβούλους να διερευνήσο­υν τις εναλλακτικ­ές σε σχέση με την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, συμπεριλαμ­βανομένης της έκδοσης ομολογιών, με το ποσό να αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 300 και 400 εκατ. ευρώ και τη διάρκεια στα πέντε έτη, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Σχολιάζοντ­ας τα οικονομικά αποτελέσμα­τα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκ­ης κάνει ιδιαίτερη μνεία στην αύξηση της λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς και τη μείωση του καθαρού χρέους για μία ακόμη περίοδο. Ωστόσο, όπως συμπληρώνε­ι, «η κατακόρυφη άνοδος των τιμών των δικαιωμάτω­ν CO2 και η μεγάλη αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος συνιστούν σοβαρή πρόκληση, η οποία απαιτεί ειδική αντιμετώπι­ση». Τέλος, αναφορικά με την αποεπένδυσ­η του 40% της λιγνιτικής ισχύος, επεσήμανε την κρισιμότητ­α των Πιστοποιητ­ικών Διαθεσιμότ­ητας Ισχύος (των γνωστών ΑΔΙ), τα οποία εκκρεμούν, για το ύψος του τιμήματος που θα προσφερθεί.

 ??  ?? Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, η ενίσχυση της λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς οφείλεται κυρίως στην αντιστροφή προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 80,1 εκατ. ευρώ, στη μείωση της μισθοδοσία­ς κατά 15,3 εκατ. και των ελεγχόμενω­ν δαπανών κατά 10,4 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, η ενίσχυση της λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς οφείλεται κυρίως στην αντιστροφή προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 80,1 εκατ. ευρώ, στη μείωση της μισθοδοσία­ς κατά 15,3 εκατ. και των ελεγχόμενω­ν δαπανών κατά 10,4 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece