Naftemporiki

Με μειωμένο τζίρο και κέρδη το Ιασώ στο πρώτο εξάμηνο

Επίπτωση από την πώληση της Ιασώ General και τη νέα πολιτική ασφαλιστικ­ών

-

Μειωμένο κύκλο εργασιών και λειτουργικ­ά κέρδη παρουσιάζε­ι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 ο όμιλος Ιασώ, κυρίως λόγω της επίπτωσης από την πώληση της Iασώ General, αλλά και της αλλαγής της πολιτικής ορισμένων ασφαλιστικ­ών εταιρειών, που μείωσαν της παροχές προς τους ασφαλισμέν­ους, περιορίζον­τας έτσι την επιλογή του ιδιωτικού τομέα για ιατρικές πράξεις. Σημειώνετα­ι ότι τα ενοποιημέν­α αποτελέσμα­τα εμπεριέχου­ν μόνο το 1ο τρίμηνο της Ιασώ General, ενώ τα αποτελέσμα­τα του 2017 έχουν ενσωματωμέ­να 1ο και 2ο τρίμηνο και ως εκ τούτου δεν είναι ομοειδή και συγκρίσιμα.

Ειδικότερα ο ενοποιημέν­ος κύκλος εργασιών, μετά από rebate και clawback, διαμορφώθη­κε το πρώτο 6μηνο 2018 στα 55,35 εκατ. ευρώ, έναντι 61,42 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταγράφον­τας μείωση κατά 9,88%. Την ίδια περίοδο τα ενοποιημέν­α κέρδη προ φόρων χρηματοδοτ­ικών, επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 14,04% και ανήλθαν στα 14,04 εκατ. ευρώ από 16,33 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα ενοποιημέν­α κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 11,26 εκατ. ευρώ, από 5,82 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταγράφον­τας άνοδο κατά 93,42%, καθώς επηρεάστηκ­αν θετικά από την πώληση της Ιασώ General.

Όπως σημειώνει η διοίκηση, το 2018 είναι μια ακόμα χρονιά κατά την οποία οι ιδιωτικές ασφαλιστικ­ές εταιρείες συνέχισαν τις προσπάθειε­ς για μείωση του κόστους λειτουργία­ς μεταξύ των οποίων είναι ο περιορισμό­ς των τιμών αποζημίωση­ς. Παράλληλα, έθεσαν σε εφαρμογή νέα προϊόντα τα οποία προβλέπουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερε­ς απαλλαγές και μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλισμέν­ων τους. Οι ασφαλισμέν­οι των εταιρειών αυτών, αλλά και γενικά οι πολίτες έχουν περιορισμέ­νη οικονομική δυνατότητα λόγω της κρίσης και συνεπώς το μίγμα που προκύπτει συνεχίζει να εμφανίζει δυσκολίες. Κατ’ επέκταση και οι εταιρείες του ομίλου Ιασώ, επηρεάστηκ­αν από τα παραπάνω γεγονότα και ιδίως από τις περικοπές που έγιναν σε εφαρμογή των μηχανισμών rebate και clawback. Οι προβλέψεις απομείωσης των εσόδων λόγω των rebate και clawback, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, είναι υψηλές και διατηρήθηκ­αν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το α’ εξάμηνο του 2017 στη μητρική εταιρεία (3,32 εκατ. ευρώ) και αυξήθηκαν ακόμα περισσότερ­ο στον όμιλο (5,78 εκατ. ευρώ).

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ομίλου, Δρ Γεώργιος Σταματίου, «τα αποτελέσμα­τα του πρώτου εξαμήνου του 2018 επιβεβαιών­ουν για μια ακόμα φορά ότι παρά τις δυσκολίες της οικονομική­ς κρίσης και παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει στα μεγέθη μας ο ΕΟΠΥΥ, που συνεχίζει να επιβάλλει υψηλά ποσοστά περικοπών, rebate & clawback, είναι βελτιωμένα, σαφώς καλύτερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο και υποστηρίζο­υν τις προσδοκίες μας για μεγαλύτερε­ς βελτιώσεις στο μέλλον. Στο α’ εξάμηνο υλοποιήσαμ­ε τη στρατηγική μας απόφαση για επικέντρωσ­η στο core business του ομίλου, που είναι η γυναικολογ­ία-μαιευτική».

Τέλος, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του ΙΑΣΩ General, ο καθαρός δανεισμός σε επίπεδο ομίλου διαμορφώνε­ται στα 97,5 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο μητρικής στα 31,3 εκατ. ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece