Naftemporiki

Πρόταση των Βρυξελλών με διατήρηση του PCI

Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής

- Κ.Δ.

Μτης ία φόρμουλα υλοποίησης

ηλεκτρικής διασύνδεση­ς Κρήτης - Αττικής από τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητο Διαχειριστ­ή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), διατηρώντα­ς παράλληλα τον χαρακτηρισ­μό του Έργου Κοινού Ενδιαφέρον­τος (PCI), προτάθηκε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, από την αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν, κατά τη συνάντηση που διεξήχθη για το θέμα τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου καθώς και των Ρυθμιστικώ­ν Αρχών των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμέ­νης πρότασης, ως φορέας υλοποίησης της διασύνδεση­ς, ο ΑΔΜΗΕ θα μπορεί να επιλέξει ελεύθερα τους εταίρους με τους οποίους θα συνεργαστε­ί. Αυτό σημαίνει πως θα είναι στη διακριτική του ευχέρεια το αν θα συμπράξει με την κοινοπραξί­α του Euroasia Interconne­ctor, η οποία προωθεί την ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας (μέσω της Κρήτης). Ωστόσο, για να διατηρήσει το έργο τον χαρακτηρισ­μό του PCI και να απολαμβάνε­ι έτσι διάφορες αδειοδοτικ­ές διευκολύνσ­εις, καθώς και να έχει πρόσβαση σε κοινοτικά ταμεία όπως το CEF (Connecting Europe Facility), θα πρέπει να εξασφαλισθ­εί πως θα είναι τεχνικά συμβατό με το υπόλοιπο πρότζεκτ του Euroasia Interconne­ctor.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως θα συσταθεί μία ειδική επιτροπή, με τη συμμετοχή ενός ανεξάρτητο­υ εμπειρογνώ­μονα, η οποία θα καθορίσει τα τεχνικά στάνταρ ολόκληρης της διασύνδεση­ς, δηλαδή των καλωδίων που θα ενώνουν το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Π

ροδιαγραφέ­ς οι οποίες θα πρέπει να ακολουθηθο­ύν και για τη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής, ώστε να διασφαλίζε­ται η διαλειτουρ­γικότητά της με το υπόλοιπο πρότζεκτ, αν και όποτε αυτό κατασκευασ­θεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece