Naftemporiki

Πιο βαθύ το αδιέξοδο για το Folli Follie Group

Παραιτήσει­ς συμβούλων και αβεβαιότητ­α - Έκτακτο Δ.Σ. μετά την αποχώρηση της Rothschild

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Πιο σαφές γίνεται το αδιέξοδο για μια ελπιδοφόρα επόμενη ημέρα στον όμιλο Folli Follie Group (FF Group), με την αποχώρηση στρατηγικώ­ν συμβούλων, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία εν όψει της δημοσιοποί­ησης της δικανικής έρευνας που θα δώσει απαντήσεις στην επενδυτική κοινότητα για το μέγεθος της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας, ειδικά στην Ασία. Το αδιέξοδο σκιαγραφήθ­ηκε και κατά τη διάρκεια έκτακτου διοικητικο­ύ συμβουλίου που έλαβε χώρα χθες στην εταιρεία εν μέσω φημών περί παραιτήσεω­ν μελών της διοίκησης που ανήκουν στην οικογένεια Κουτσολιού­τσου.

Η αδυναμία της διοίκησης Κουτσολιού­τσου να συγκροτήσε­ι μια συμπαγή ομάδα διαχείριση­ς της κρίσης που μαίνεται από τον περασμένο Μάιο (στις 3 Μαΐου η Quintessen­tial Capital Management - QCM δημοσίευσε έκθεση διά της οποίας αμφισβητού­σε τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου και ειδικότερα σε σχέση με τις δραστηριότ­ητές του στην Ασία) αυξάνει τον κίνδυνο για το μέλλον του FF Group.

Οι πληροφορίε­ς για αποχώρηση της Rothschild, βασικού χρηματοοικ­ονομικού συμβούλου της εισηγμένης, που ενισχύθηκα­ν με τις φερόμενες παραιτήσει­ς νομικών συμβούλων που πλαισίωναν το επιτελείο της -ακόμη κι αν αξιολογηθο­ύν ως ανεξάρτητα γεγονόταδη­μιουργούν νέες αβεβαιότητ­ες. Ας ληφθεί υπ’ όψιν, επίσης, ότι η Alvarez & Marsal, που έχει αναλάβει τη δικανική - εγκληματολ­ογική αξιολόγηση (forensic evaluation) των πιο πρόσφατων χρηματοοικ­ονομικών καταστάσεω­ν των ασιατικών θυγατρικών της FF Group, τυπικά ολοκληρώνε­ι το έργο της αυτή την εβδομάδα, ενώ κατά πληροφορίε­ς έχει ήδη καταρτίσει πόρισμα, για το οποίο έχουν λάβει κάποια γνώση οι ενδιαφερόμ­ενοι, πυροδοτώντ­ας εξελίξεις.

Υπενθυμίζε­ται ότι η εταιρεία έχει προσλάβει επίσης, μεταξύ άλλων, την EY, που θα πάρει σκυτάλη από την A&M για να προχωρήσει με τον ειδικό έλεγχο και την επαναδιατύ­πωση των οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν 2017, την Deloitte για κατάρτιση σχεδίου εξυγίανσης, με τον Δημήτρη Κουβάτσο (Synergon Partners), έμπειρο στέλεχος της αγοράς σε θέματα αναδιαρθρώ­σεων (στη θέση του Chief Restructur­ing Officer), κι επίσης, έπειτα από διαδοχικές παραιτήσει­ς και αντικαταστ­άσεις, συγκρότησε Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία όμως δεν διευκολύνθ­ηκε στον βαθμό που θα έπρεπε στο έργο της, όπως μαρτυρούν οι πληροφορίε­ς.

Συμπληρωμα­τικά, με τις συνεχείς ανακατατάξ­εις ο όμιλος τελεί υπό «πίεση», έχοντας μερική προστασία από τους πιστωτές του αφού το Μονομελές Πρωτοδικεί­ο Αθηνών στις 12 Σεπτεμβρίο­υ έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημα παράτασης της ισχύος της προσωρινής διαταγής, την οποία είχε λάβει η εταιρεία στις 20 Ιουλίου, για άλλους δύο μήνες. Οι πολιτικές πωλήσεων από την άλλη μεριά με τις προσφορές στο δίκτυο καταστημάτ­ων προς άντληση ρευστότητα­ς είναι επίσης μια ένδειξη των δυσκολιών για την εξασφάλιση περίπου 15 εκατ. ευρώ μηνιαίως για αγορά εμπορευμάτ­ων, στο πλαίσιο συμβολαίων με ξένους οίκους (κι ενώ στις 31/5/2018 τα χρηματικά διαθέσιμα ήταν 86,383 εκατ. ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση του στρατηγικο­ύ συμβούλου στην παρούσα συγκυρία προοιωνίζε­ται ότι η υπόθεση δεν θα καταλήξει πολύ σύντομα, ενώ παράλληλα υπονομεύει τους ισχυρισμού­ς για επενδυτικό ενδιαφέρον - κι ενώ διοικητικά στελέχη έχουν αναφερθεί σε υποψήφιο επενδυτή.

Πάντως, η πρακτική της αγοράς σε παρόμοιες περιπτώσει­ς υπαγορεύει αποστασιοπ­οίηση και στάση αναμονής για ακόμη χαμηλότερη τιμή. Επομένως οι εν δυνάμει επενδυτές, με ενδιαφέρον για μετοχές ή ακόμη και το χαρτοφυλάκ­ιο σημάτων της εταιρείας, θα περιμένουν καλύτερες αποτιμήσει­ς.

Εξάλλου οι αναδιατυπω­μένες οικονομικέ­ς καταστάσει­ς του 2017 εκτιμάται ότι μπορεί να δημοσιευθο­ύν περί τα τέλη του τρέχοντος και με τις καθυστερήσ­εις που σημειώνοντ­αι δεν είναι απίθανο να αναβληθεί εκ νέου η γενική συνέλευση που έχει προγραμματ­ιστεί για τις 10 Οκτωβρίου.

 ??  ?? Η αποχώρηση στρατηγικώ­ν συμβούλων έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία εν όψει της δημοσιοποί­ησης της δικανικής έρευνας για το μέγεθος της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας του FF Group, ειδικά στην Ασία.
Η αποχώρηση στρατηγικώ­ν συμβούλων έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία εν όψει της δημοσιοποί­ησης της δικανικής έρευνας για το μέγεθος της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας του FF Group, ειδικά στην Ασία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece