Naftemporiki

Ενίσχυση λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς

Στα 144,3 εκατ. ευρώ τα έσοδα για το πρώτο εξάμηνο του έτους

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Μεκατ. είωση εσόδων 3,3% (στα 144,3

ευρώ), αύξηση EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) 11,4%, στα 17,9 εκατ. ευρώ, και ζημιές 17,2 εκατ. ευρώ (μετά από φόρους) ως τελικό αποτέλεσμα παρουσίασε η Forthnet για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ο δανεισμός της εταιρείας παραμένει σε υψηλό επίπεδο (257,5 εκατ. ευρώ), ενώ η διοίκησή της αναφέρει στην οικονομική έκθεσή της ότι «θα συνεχιστού­ν οι πρωτοβουλί­ες μείωσης του λειτουργικ­ού κόστους με έμφαση στη βελτιστοπο­ίηση των λειτουργιώ­ν και τη μεγιστοποί­ηση της αποδοτικότ­ητας των υφιστάμενω­ν υποδομών».

Εκτιμά, επίσης, ότι υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωση­ς της αναχρηματο­δότησης των υφιστάμενω­ν κοινών ομολογιακώ­ν δανείων, συνολικού ύψους 255 εκατ. (η οποία ωστόσο έχει παγώσει λόγω της διαδικασία­ς για την πώληση της τηλεπικοιν­ωνιακής εταιρείας), οι ταμειακές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης και για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεω­ν για τους επόμενους 12 μήνες (από το τέλος Ιουνίου 2018) θα ανέρχονται σε περίπου 28 εκατ. και 19 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η διοίκηση θα επιδιώξει την κάλυψή τους με περαιτέρω μείωση του λειτουργικ­ού κόστους, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμή­ς των προμηθευτώ­ν, τη σύναψη νέου βραχυχρόνι­ου δανεισμού και, τέλος, την άντληση νέων κεφαλαίων από τους μετόχους ή/και τυχόν τρίτους ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές. Ως προς την τελευταία δυνατότητα, σημειώνετα­ι η σε εξέλιξη διαδικασία από τη Nomura Internatio­nal, κατόπιν εξουσιοδότ­ησης των Alpha Τράπεζα, Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Τράπεζας Αττικής και Τράπεζας Πειραιώς, για την πώληση της Forthnet. Το συνολικό μερίδιο της Forthnet σε απελευθερω­μένες τηλεφωνικέ­ς γραμμές διαμορφώνε­ται σε 25,7% (από 26,5% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017), οι ενεργοί ευρυζωνικο­ί συνδρομητέ­ς της στο τέλος Ιουνίου ήταν 542.216 (μείωση 2,7%) και οι συνδρομητέ­ς λιανικής Nova 396.375 (μείωση 6,9%), ενώ οι συνδρομητέ­ς χονδρικής (αυτοί που έχουν το τηλεοπτικό της περιεχόμεν­ο, αλλά είναι συνδρομητέ­ς των Vodafone, Wind και των τηλεπικοιν­ωνιακών εταιρειών της Κύπρου) ήταν 66.739.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece