Naftemporiki

Νευρικότητ­α στη Wall Street

Ευφορία στα ευρωπαϊκά ταμπλό, με ώθηση από τις εξελίξεις στην Ιταλία

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Μστη ε το βλέμμα στραμμένο

συνεδρίαση της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνε­ται σήμερα, κατά την οποία είναι σχεδόν σίγουρο πως θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης, και το πετρέλαιο να επιδίδεται σε ανοδικό ράλι συμπαρασύρ­οντας τις μετοχές των ενεργειακώ­ν εταιρειών, τα περισσότερ­α χρηματιστή­ρια χθες έκλεισαν με άνοδο.

Στις ΗΠΑ οι επενδυτές έδειξαν μια συγκράτηση αναμένοντα­ς τη σημερινή ανακοίνωση της Fed για τη νομισματικ­ή πολιτική της κι έτσι η Wall Street ενδοσυνεδρ­ιακά παρουσίαζε ήπια κέρδη, ενώ λίγο πριν από το τέλος οι Dow Jones και S&P 500 πέρασαν σε αρνητικό έδαφος.

Στην Ευρώπη η είδηση πως η Ιταλία κατέληξε να δεχτεί διαμόρφωση του ελλείμματο­ς στο 1,9% του ΑΕΠ για το 2019, επέδρασε θετικά στις αγορές κι έτσι ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε 0,46% υψηλότερα.

Μεγάλος κερδισμένο­ς ο κλάδος της ενέργειας που ενισχύθηκε κατά 1,7%, με τις μετοχές των BP, Shell και Eni να καταγράφου­ν κέρδη 2,9%, 2,5% και 2,4% αντίστοιχα, ενώ ο κλάδος των πρώτων υλών σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο της τάξεως του 1,8%.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκανε άλμα 1,54%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 πρόσθεσε 0,66%, στη Φραγκφούρτ­η ο DAX ενισχύθηκε 0,19%, στο Παρίσι ο CAC 40 παρουσίασε οριακά κέρδη 0,05%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 αποτέλεσε εξαίρεση υποχωρώντα­ς 0,20%.

Στην Ασία

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι κυριότερες αγορές στην Ασία, με τα χρηματιστή­ρια της Ν. Κορέας και του Χονγκ Κονγκ να μένουν κλειστά λόγω αργίας. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο της τάξεως του 0,29%, σε αντίθεση με τους δείκτες στο χρηματιστή­ριο της Κίνας που κατέγραψαν απώλειες, 0,58% ο Shanghai και 0,62% ο Shenzhen Component.

Ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας Γουάνγκ Σοουέν δήλωσε πως προς το παρόν το Πεκίνο δεν προτίθεται να ξεκινήσει καινούργιο γύρο συνομιλιών και έγκειται στη διάθεση της Ουάσιγκτον το πότε θα οριστεί νέα ημερομηνία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece