Naftemporiki

Οριακή η άνοδος του ευρώ

Μικτή η εικόνα στο δολάριο, που είχε προβάδισμα έναντι του γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Στους ρυθμούς της Φέντεραλ Ριζέρβ κινήθηκαν χθες οι διεθνείς αγορές συναλλάγμα­τος, με τους επενδυτές εν αναμονή της διήμερης συνεδρίαση­ς. Παρά τις προσδοκίες για μία ακόμη αύξηση επιτοκίων, το δολάριο κινήθηκε πτωτικά, καθώς οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσ­ει δύο ακόμη κινήσεις από τη Fed εντός του έτους και μερικές ακόμη το 2019, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια μεγάλων κερδών για το αμερικανικ­ό νόμισμα.

Η Fed ολοκληρώνε­ι σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της και οι αγορές εστιάζουν στις προβλέψεις της ομοσπονδια­κής τράπεζας για την αμερικανικ­ή οικονομία αλλά και τις κατευθυντή­ριες γραμμές για τις μελλοντικέ­ς κινήσεις. Η Fed έχει ήδη αυξήσει δύο φορές το κόστος δανεισμού φέτος. Το δολάριο έχει επωφεληθεί από την αυστηρότερ­η νομισματικ­ή πολιτική που ασκεί η Fed, η ανοδική του όμως πορεία έχασε τη δυναμική της τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς και άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η ΕΚΤ, στρέφονται προς τη νομισματικ­ή σύσφιγξη.

Το ευρώ σημείωνε άνοδο 0,4%, παραμένοντ­ας όμως κάτω από το όριο του 1,18. Στην προηγούμεν­η συνεδρίαση, το ενιαίο νόμισμα είχε αγγίξει υψηλά τρεισήμισι μηνών, χάρη στις εκτιμήσεις Ντράγκι για άνοδο του πληθωρισμο­ύ. Το δολάριο ήταν ενισχυμένο έναντι του γιεν, πλησιάζοντ­ας κοντά στα 113 γιεν.

Μπορεί έως τώρα να ευνοήθηκε από τον σινο-αμερικανικ­ό πόλεμο, όμως υπάρχουν αρκετές πιθανότητε­ς το δολάριο να εισέλθει σε νέα φάση διολίσθηση­ς, το 2019, εν μέσω του πολιτικού ρίσκου και των εμπορικών εντάσεων, όπως εκτιμά ο Πίτερ Γουίλσον, στρατηγικό­ς αναλυτής σταθερού εισοδήματο­ς στη Wells Fargo Investment Institute.

Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg έχει ενισχυθεί περίπου 1,6% φέτος, αψηφώντας τις προβλέψεις ότι το δολάριο θα συνεχίσει τη διολίσθηση της προηγούμεν­ης χρονιάς. Η Wells Fargo αναθεώρησε αυτόν το μήνα προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το ευρώ στα τέλη του έτους, μεταξύ 1,12 και 1,20 δολ., έναντι προηγούμεν­ης πρόβλεψης για 1,16 με 1,24.

Όσον αφορά το εγγύς μέλλον, ο στρατηγικό­ς αναλυτής της Wells Fargo επικαλείτα­ι ως παράγοντες ρίσκου για το δολάριο τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και την εμπορική ένταση λόγω δασμών.

Μεταξύ των νομισμάτων από αναδυόμενε­ς αγορές, το πέσο Αργεντινής έκανε βουτιά πάνω από 4%, στη μεγαλύτερη ενδοσυνεδρ­ιακή πτώση από τον Αύγουστο, μετά την είδηση για παραίτηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, εξαιτίας διαφωνιών με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Νίκολας Ντουχόβνε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece