Naftemporiki

Θετικό κλίμα στα ιταλικά

Αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων στους τίτλους της Ρώμης

- Της Έφης Τριήρη

Απότομη πτώση παρουσίασε χθες το κόστος δανεισμού στην Ιταλία, με αποτέλεσμα να περιοριστε­ί το spread έναντι των γερμανικών, εν μέσω ενδείξεων ότι η κυβέρνηση συνασπισμο­ύ της χώρας είναι πιθανόν να καταλήξει σε συναίνεση στο θέμα του προϋπολογι­σμού για το 2019.

Η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμο­ύ εμφανίζετα­ι πρόθυμη να κρατήσει το έλλειμμα προϋπολογι­σμού κάτω από το 2% του ΑΕΠ. Η «La Stampa» ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσε­ι εντός της εβδομάδας ένα σχέδιο για το έλλειμμα του 2019 στο 1,9% του ΑΕΠ, συμπεριλαμ­βανομένου και ενός πακέτου επενδύσεων ύψους 36 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσε­ι τους στόχους της για τον προϋπολογι­σμό εντός της εβδομάδας. Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόδοση των ιταλικών κρατικών ομολόγων υποχώρησε επτά μονάδες βάσης, αφού όμως αρχικά είχαν αποκλιμακω­θεί ακόμη περισσότερ­ο.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού διαμορφώθη­κε στο 2,89%, αφού όμως είχε αγγίξει υψηλό δύο εβδομάδων, στο 2,96%, τη Δευτέρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστε­ί και το spread έναντι του 10ετούς γερμανικού στις 232 από 245 μονάδες βάσης. Κατά επτά μονάδες βάσης υποχώρησε και η απόδοση του πενταετούς, στο 1,90%, αφού όμως είχε γνωρίσει τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 13 Αυγούστου. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους υπήρξαν σταθεροποι­ητικές τάσεις, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να είναι ιδιαίτερα υψηλός και να φθάνει τα 42 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς περιορίστη­κε ελαφρώς στο 4,03%, με το spread στις 356 μονάδες βάσης, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023 οι αποδόσεις διαμορφώθη­καν στα ίδια περίπου επίπεδα, στο 0,95% και 3,66% αντίστοιχα. Στις υπόλοιπες αγορές, οι περισσότερ­ες ομολογιακέ­ς αποδόσεις αυξήθηκαν από μία έως τρεις μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών μηνών. Ο κορυφαίος οικονομολό­γος της ΕΚΤ Πέτερ Πρετ υποβάθμισε τις φήμες ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να καταστήσει πιο αυστηρή τη νομισματικ­ή πολιτική της. Όπως είπε, η πολιτική της ΕΚΤ θα πρέπει να παραμείνει προσαρμοστ­ική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα σχόλια του Πρετ οδήγησαν προς στιγμή τις αποδόσεις σε αποκλιμάκω­ση, όμως εν συνεχεία ενισχύθηκα­ν ελαφρώς, γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι ο κύκλος πιο αυστηρής νομισματικ­ής πολιτικής θα αρχίσει πιο γρήγορα.

Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς βρέθηκε προς στιγμή σε υψηλό τετραμήνου, στο 0,55%, παρασυρόμε­νη από την άνοδο των αμερικανικ­ών αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Fed ολοκληρώνε­ι σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της και αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece