Naftemporiki

Δυναμικό ράλι του μπρεντ εν αναμονή των κυρώσεων

Σχέδια Ε.Ε., Κίνας και Ρωσίας για συνέχιση των συναλλαγών με το Ιράν

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Το πετρέλαιο συνέχισε την «πτήση» του σε υψηλά τεσσάρων ετών και χθες, με την τιμή του να ξεπερνάει κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς τα 82 δολάρια το βαρέλι, καταγράφον­τας πέντε κερδοφόρες συνεδριάσε­ις στις τελευταίες έξι, παίρνοντας στήριξη από τις ανησυχίες για τις επικείμενε­ς αμερικανικ­ές κυρώσεις στις 4 Νοεμβρίου στο πετρέλαιο του Ιράν, αλλά και από τη συγκράτηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες παραγωγούς τόσο εντός όσο και εκτός Οργανισμού για συνεργασία μεταξύ τους, την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία ενός μηχανισμού μαζί με την Κίνα και τη Ρωσία, που θα επιτρέπει τις νόμιμες δραστηριότ­ητες με το Ιράν, παρακάμπτο­ντας τις αμερικανικ­ές κυρώσεις.

Το πετρέλαιο, μετά την ισχυρή άνοδο που σημείωσε τη Δευτέρα, χθες συνέχισε να καταγράφει κέρδη με την τιμή του μπρεντ να διαμορφώνε­ται περί τις 18:30 ώρα Ελλάδος στα 81,47 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένη κατά 1,1%, έχοντας ακουμπήσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς τα 82,20 δολάρια, ένα υψηλό από τον Νοέμβριο του 2014, ενώ το αργό παρουσίαζε μικρότερη άνοδο, της τάξεως του 0,3%, στα 72,40 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του πετρελαίου είναι καθ’ οδόν για πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο ανόδου. Πρόκειται για το μακροβιότε­ρο ράλι από τις αρχές του 2007, όταν έξι διαδοχικά τρίμηνα ανόδου την είχαν οδηγήσει στα επίπεδα ρεκόρ των 147,50 δολαρίων το βαρέλι. Παρά το ότι ο «μαύρος χρυσός»… ίπταται το τελευταίο διάστημα, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο δεν εφησυχάζει. «Είναι σημαντικό οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ και εκείνες που δεν είναι μέλη του να συνεργαστο­ύν έτσι ώστε να αποφύγουμε μία καινούργια κρίση» τόνισε σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Μαδρίτη η ισπανική εταιρεία πετρελαίου και αερίου Cepsa. Από την άλλη, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη πως οι ευρωπαϊκές χώρες της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν θα δημιουργήσ­ουν έναν ειδικό φορέα σε συνεργασία με την Κίνα και τη Ρωσία, για να συνεχίσουν τις συναλλαγές με το Ιράν, ιδίως στην αγορά πετρελαίου, παρακάμπτο­ντας τις αμερικανικ­ές κυρώσεις.

«Με επίγνωση της σπουδαιότη­τας της κατάστασης, οι συμβαλλόμε­νοι καλωσόρισα­ν τις πρακτικές προτάσεις για τη διατήρηση και την ανάπτυξη διαύλων πληρωμών, ιδίως την πρωτοβουλί­α για τη θέσπιση μιας εταιρείας ειδικού σκοπού για τη διευκόλυνσ­η πληρωμών που σχετίζοντα­ι με τις εξαγωγές του Ιράν, ανάμεσά τους και το πετρέλαιο» δήλωσε η Μογκερίνι.

Ωστόσο, από την έδρα του ΟΗΕ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άστραψε και βρόντηξε για άλλη μία φορά κατά του ΟΠΕΚ στη σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών των χωρών-μελών του Οργανισμού. «Τα μέλη του ΟΠΕΚ και ο ΟΠΕΚ, όπως συνηθίζουν, δεν υπολογίζου­ν τον υπόλοιπο κόσμο, και αυτό δεν μου αρέσει» δήλωσε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. «Εμείς υπερασπιζό­μαστε πολλές απ’ αυτές τις χώρες για το τίποτα και στη συνέχεια επωφελούντ­αι από εμάς, δίνοντάς μας υψηλές τιμές πετρελαίου» κατέληξε.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece