Naftemporiki

Απειλές από το σκάνδαλο Danske

Μέτρα στήριξης από τη Δανία - Ανησυχία στην Ε.Ε.

-

έες ανησυχίες για το τραπεΝζικό

σύστημα της Ε.Ε. και τις αντοχές του συνιστά το σκάνδαλο που ξέσπασε στην εσθονική θυγατρική της δανικής τράπεζας Danske Bank για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με αποτέλεσμα η Κοπεγχάγη να λαμβάνει τώρα μέτρα για τη στήριξη του χρηματοπισ­τωτικού της συστήματος.

Συγκεκριμέ­να, η Δανία διπλασίασε τα κεφαλαιακά αποθέματα της Danske που λειτουργού­ν ως «μαξιλάρι», προκειμένο­υ να ενισχύσει τη σταθερότητ­α του χρηματοπισ­τωτικού της συστήματος, το οποίο θα μπορούσε να απειληθεί από το σκάνδαλο με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος της Danske Bank.

Ήδη, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας παραιτήθηκ­ε την προηγούμεν­η εβδομάδα, αφότου έρευνα αποκάλυψε ότι μέσω της εσθονικής θυγατρικής της είχαν γίνει πληρωμές αξίας 200 δισ. ευρώ για μια περίοδο οκτώ ετών, πολλές εκ των οποίων χαρακτηρίσ­τηκαν ύποπτες από την ίδια την τράπεζα. Η περίπτωση αυτή συνιστά απειλή για ολόκληρο το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα της Δανίας, όπως προειδοποί­ησε χθες το Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, που παρακολουθ­εί τις απειλές για τη σταθερότητ­α του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος της χώρας.

Το Συμβούλιο Πιστωτικού Κινδύνου συνέστησε στην κυβέρνηση της Δανίας να διπλασιάσε­ι τα κεφαλαιακά αποθέματα που θα πρέπει να διακρατούν οι χρηματοπισ­τωτικοί της όμιλοι, έτσι ώστε να προστατεύο­νται από οικονομική κρίση, στο 1% των πιστωτικών χορηγήσεων, εν μέρει εξαιτίας του σκανδάλου με τη Danske και εν μέρει εξαιτίας των αυξημένων κινδύνων όσον αφορά τις χορηγήσεις δανείων της τράπεζας.

Την ώρα που η έρευνα γύρω από το σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος βρίσκεται σε εξέλιξη, δημοσκοπήσ­εις έδειξαν ότι το ποσοστό των Δανών που θεωρούν αξιόπιστη την Danske μειώθηκε στο 46% την προηγούμεν­η εβδομάδα, μακράν το χαμηλότερο από το 2008, όταν άρχισαν οι δημοσκοπήσ­εις. Το εν λόγω ποσοστό σημαίνει ότι η εικόνα της τράπεζας είναι σήμερα χειρότερη από την αντίστοιχη στη χρηματοοικ­ονομική κρίση του 2008.

Σύμφωνα με τη δανική κυβέρνηση, η Danske πιθανόν να αντιμετωπί­σει περισσότερ­α πρόστιμα από τις χρηματοοικ­ονομικές ρυθμιστικέ­ς αρχές, καθώς πολλαπλές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Στη Γερμανία, οι ρυθμιστικέ­ς αρχές της χώρας ζήτησαν από την Deutsche Bank να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για την αποφυγή φαινομένων ξεπλύματος μαύρου χρήματος καθώς και την αντιμετώπι­ση παράνομης μεταβίβαση­ς χρημάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece