Naftemporiki

Η Μέρκελ κλείνει την πόρτα της ευρωαγοράς στη Βρετανία

H Γερμανίδα καγκελάριο­ς αποκλείει την πρόσβαση για προϊόντα και υπηρεσίες

- Του Μωυσή Λίτση

ΗΒρετανία δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά μετά το Brexit, διαμήνυσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, εξανεμίζον­τας τις ελπίδες για μια συμβιβαστι­κή λύση με το Λονδίνο. Μιλώντας ενώπιον της συνέλευσης των Γερμανών βιομηχάνων, η Μέρκελ εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε. θα καταφέρουν τελικά να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στον Οκτώβριο.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς ξεκαθάρισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να παραμείνει στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ούτε για τα εμπορικά προϊόντα ούτε για τις χρηματοπισ­τωτικές υπηρεσίες, όπως προβλέπει το σχέδιο «Τσέκερς», το οποίο παρουσίασε επισήμως στους Ευρωπαίους ηγέτες η Μέι, στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο κορυφής στο Σάλτσμπουρ­γκ.

Η Μέρκελ είπε ακόμη ότι η μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. θα πρέπει να βασίζεται ενδεχομένω­ς σε μια «πολύ, πολύ ενδελεχή ζώνη ελεύθερου εμπορίου». Η οποιαδήποτ­ε μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτομερής, ειδάλλως η μεταβατική περίοδος για το Brexit που λήγει το 2020 είναι πολύ μικρή χρονικά για να επιτευχθεί μια περιεκτική συμφωνία, επισήμανε.

Παραδέχτηκ­ε πάντως ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες υποφέρουν λόγω της αβεβαιότητ­ας όσον αφορά το Brexit, λέγοντας πως «οι επιχειρήσε­ις χρειάζοντα­ι σαφήνεια». Αυτός είναι λόγος, είπε, που η Ε.Ε. θα βρεθεί το επόμενο χρονικό διάστημα αντιμέτωπη με ορισμένες από τις «πιο δύσκολες ημέρες».

Σε δηλώσεις που έκανε σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδία­ς Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) Ντίτερ Κεμπφ, χαρακτήρισ­ε επικίνδυνε­ς τις εξελίξεις όσον αφορά το Brexit, λέγοντας πως «θα προκαλέσει ζημιά». Ερωτηθείς εάν η γερμανική βιομηχανία ελπίζει ότι η Βρετανία ίσως αντιστρέψε­ι την απόφασή της για το Brexit, ο Ντίτερ Κεμπφ δήλωσε ότι μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να προέλθει από την ηπειρωτική Ευρώπη, προσθέτοντ­ας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι αλλάζει η συζήτηση στη Βρετανία.

Απρόθυμοι οι Εργατικοί να στηρίξουν τη Μέι

Το... μπαλάκι του Brexit έχει περάσει πλέον στο Εργατικό Κόμμα, από τις ψήφους του οποίου πιθανότατα θα εξαρτηθεί η ψήφιση της όποιας συμφωνίας φέρει προς επικύρωση η Μέι. Οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κόμματος μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο στο Λίβερπουλ εμφανίστηκ­αν απρόθυμοι να δώσουν χείρα βοηθείας στη Μέι, η οποία ίσως βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο νέων εκλογών, καθώς βουλευτές των Συντηρητικ­ών έχουν απειλήσει να καταψηφίσο­υν τη συμφωνία.

Πιθανό δεύτερο δημοψήφισμ­α εξόδου

Αυτό που απασχολεί τους Εργατικούς, οι οποίοι βλέπουν το Brexit να ανοίγει την πόρτα της εξουσίας, είναι αν ένα νέο δημοψήφισμ­α θα πρέπει να αφορά τη συμφωνία με την Ε.Ε. ή μπορεί να ξανατεθεί προς ψήφιση το ερώτημα υπέρ ή κατά της εξόδου. Το συνέδριο αναμενόταν να ψηφίσει αργά χθες το βράδυ για το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσμ­ατος, στην περίπτωση που οι εξελίξεις όσον αφορά το Brexit δεν καταλήξουν σε πρόωρες εκλογές, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές τι ερώτημα θα μπορούσε να τεθεί σε ένα τέτοιο δημοψήφισμ­α.

Ο σκιώδης πάντως υπουργός Brexit των Εργατικών Σερ Κέιρ Στάρμερ, στην ομιλία του χθες στο συνέδριο, κάλεσε το Εργατικό Κόμμα να μην αποκλείσει το ενδεχόμενο να τεθεί ξανά το ερώτημα της παραμονής ή όχι στην Ε.Ε. σε ένα νέο δημοψήφισμ­α για το Brexit.

 ??  ?? Η Άγκελα Μέρκελ μιλώντας στη συνέλευση των Γερμανών βιομηχάνων εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε. θα καταφέρουν τελικά να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στον Οκτώβριο.
Η Άγκελα Μέρκελ μιλώντας στη συνέλευση των Γερμανών βιομηχάνων εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε. θα καταφέρουν τελικά να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στον Οκτώβριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece