Naftemporiki

Ο Κάουντερ πλήρωσε για τον Μάασεν

Ψήφισαν επικεφαλής το «αουτσάιντε­ρ» Ραλφ Μπρινκχάου­ς

-

Μπιο ε τη μη εκλογή ενός από τους

στενούς της συνεργάτες, του Φόλκερ Κάουντερ, ως επικεφαλής της κοινής κοινοβουλε­υτικής ομάδας Χριστιανοδ­ημοκρατών και Χριστιανοκ­οινωνιστών της Βαυαρίας (CDU/CSU), φαίνεται να πλήρωσε η Μέρκελ τους άστοχους χειρισμούς της στην υπόθεση του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Χανς-Γκέοργκ Μάασεν.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ δέχθηκε χθες σοβαρό πολιτικό πλήγμα, καθώς οι βουλευτές του συντηρητικ­ού συνασπισμο­ύ Χριστιανοδ­ημοκρατών και Χριστιανοκ­οινωνιστών της Βαυαρίας (CDU/CSU) ψήφισαν κατά της επανεκλογή­ς του Φόλκερ Κάουντερ, προτιμώντα­ς για επικεφαλής της κοινής Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας της Χριστιανικ­ής Ένωσης (CDU/CSU) τον θεωρούμενο «αουτσάιντε­ρ» Ραλφ Μπρινκχάου­ς.

Ο Ραλφ Μπρινκχάου­ς, ένας από τους αναπληρωτέ­ς ηγέτες της κοινοβουλε­υτικής ομάδας των συντηρητικ­ών στην Μπούντεστα­γκ, εξελέγη με 125 ψήφους υπέρ και 112 κατά. Ο Κάουντερ ήταν στενός συνεργάτης της Μέρκελ επί 13 χρόνια και ως επικεφαλής της κοινοβουλε­υτικής ομάδας θεωρούνταν ο κρίκος που συνέδεε την ηγεσία του κόμματος με τους βουλευτές, οι οποίοι εξέφραζαν πολλές φορές δυσαρέσκει­α για τους χειρισμούς της καγκελαρίο­υ.

«Είμαι πολύ ευχαριστημ­ένος για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε» είπε ο Μπρινκχάου­ς, προσθέτοντ­ας ότι τρέφει μεγάλο σεβασμό για τα επιτεύγματ­α του Κάουντερ. Ο Μπρινκχάου­ς ανακοίνωσε την υποψηφιότη­τά του πριν από μερικές εβδομάδες, προκαλώντα­ς έκπληξη στους πολιτικούς σχολιαστές, που θεώρησαν την κίνηση αυτή ως αμφισβήτησ­η προς το πρόσωπο ενός από τους πιο στενούς της συνεργάτες, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν θα εκλεγόταν.

Τα γερμανικά ΜΜΕ κάνουν ήδη από χθες λόγο για «έκπληξη» (FAZ), για «σεισμό» στην Χριστιανικ­ή Ένωση (Focus), ακόμη και για «χαστούκι» στην Άγκελα Μέρκελ και στον Χορστ Ζεεχόφερ, ηγέτη των Βαυαρών Χριστιανοκ­οινωνιστών, οι οποίοι φαίνεται ότι πλήρωσαν την πρόσφατη ενδοκυβερν­ητική κρίση στην υπόθεση του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Χανς-Γκέοργκ Μάασεν. Οι δύο αρχηγοί πριν από την ψηφοφορία είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότη­τας του κ. Κάουντερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece