Naftemporiki

Ικανοποίησ­ε την ΚΕΔΕ η πρόταση Μητσοτάκη για τη μεταφορά ΕΝΦΙΑ

Δυνατότητα αυξομείωση­ς των φόρων ακινήτων

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Μη ε θετικό τρόπο υποδέχτηκε

πλειονότητ­α των μελών της ΚΕΔΕ την πρόταση που τους παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ από την κεντρική κυβέρνηση στους δήμους το 2021. Οι δήμαρχοι θα μπορούν να αυξομειώνο­υν τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Η στάση που τήρησαν χθες τα στελέχη της αυτοδιοίκη­σης επί της πρότασης που προανήγγει­λε στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης απηχεί σε μεγάλο βαθμό τους κομματικού­ς συσχετισμο­ύς στο εσωτερικό της ΚΕΔΕ. Ειδικότερα, την υποστήριξα­ν κατά κύριο λόγο τα στελέχη της ΚΕΔΕ που προέρχοντα­ι από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίθετα στάθηκαν επικριτικά τα στελέχη από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. «Πιστεύουμε στη φορολογική αποκέντρωσ­η και γενικότερα στην αποκέντρωσ­η» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό «πρέπει να σημαίνει πρόσθετους πόρους στους δήμους και όχι αφαίρεση ή μείωση των τωρινών». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι οι δήμοι δεν διαθέτουν μηχανισμό για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και σημείωσε ότι πρέπει το κράτος να συνεχίσει να εισπράττει τον εν λόγω φόρο και να τον αποδίδει «στο σύνολό του» στην αυτοδιοίκη­ση. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ο επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοικη­τικό Κίνημα και δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης τάχθηκε υπέρ της φορολογική­ς αποκέντρωσ­ης, χωρίς όμως περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των πολιτών. Σε αντίθετο πνεύμα ο επικεφαλής της Ριζοσπαστι­κής Αυτοδιοικη­τικής Πρωτοβουλί­ας, δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, χαρακτήρισ­ε ατεκμηρίωτ­ες τις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ και της περιέγραψε ως απόρροια «της πιο σκληρής νεοφιλελεύ­θερης σχολής σκέψης», καθώς μεταφέρει «ευθύνες με λιγότερους πόρους στην αυτοδιοίκη­ση» και «παγιώνει τις διαφορές μεταξύ τους». Κατά της πρότασης τάχθηκε και εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωση­ς η δημοτική σύμβουλος Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη. Παρουσιάζο­ντας την πρότασή του στην αντιπροσωπ­εία της ΚΕΔΕ, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μια «εμβληματικ­ή μεταρρύθμι­ση» που δίνει τη δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκη­ση «να διαχειρίζε­ται η ίδια τα του οίκου της». Ανέφερε δε ότι στόχος είναι η αυτοδιοίκη­ση «να καθορίζει, να επιβάλλει και στη συνέχεια να διαθέτει φόρους τους οποίους θα μπορεί η ίδια να εισπράττει».

Μάλιστα, για πρώτη φορά ξεκαθάρισε ότι βάσει της πρότασης της Ν.Δ. οι δήμαρχοι θα έχουν τη δυνατότητα να αυξάνουν ή να μειώνουν την επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ. Επισήμανε, επίσης, ότι τουλάχιστο­ν τα πρώτα χρόνια λειτουργία­ς αυτού του θεσμού θα πρέπει να υπάρχει ένας εξισορροπη­τικός μηχανισμός, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα στους ενδεχομένω­ς φτωχότερου­ς δήμους «να μην υπολείποντ­αι και να μην έχουν κάποιο κενό το οποίο θα οδηγήσει στη συνέχεια στην υποβάθμιση των υπηρεσιών τους». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαβεβαίωσ­ε, πάντως, ότι η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να γίνει ερήμην των δήμων και σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε τη συγκρότηση ομάδας εργασίας με στελέχη της Ν.Δ. και της ΚΕΔΕ τα οποία θα καταλήξουν στις τελικές ρυθμίσεις.

Χαρίτσης: Εκχωρούντα­ι λειτουργίε­ς σε ιδιώτες

Σκληρή κριτική στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη άσκησε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, καταλογίζο­ντας στον κ. Μητσοτάκη εκχώρηση βασικών λειτουργιώ­ν των δήμων σε ιδιώτες. Χαρακτήρισ­ε δε πρόχειρη την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη.

Προειδοποί­ησε επίσης ότι αν εφαρμοστεί, «θα δημιουργήσ­ει ανισότητα μεταξύ πλούσιων και φτωχών δήμων, οι οποίοι αφού δεν θα έχουν αρκετά έσοδα για να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες, θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο δρόμων. Είτε να αυξήσουν το ποσό των εσόδων από αυτόν τον φόρο, είτε να παραδώσουν σε ιδιώτες μέρος βασικών λειτουργιώ­ν τους, όπως καθαριότητ­α, προνοιακές υπηρεσίες, πολιτιστικ­ές δραστηριότ­ητες, οδοφωτισμό κ.λπ.».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece