Naftemporiki

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

Τετ α τετ με άξονα το προσφυγικό και την Ευρώπη

-

Σε καλύτερο κλίμα από την τελευταία τους συνάντηση, στις Βρυξέλλες, έγινε χθες στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα και τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν. Ενδεικτικό του κλίματος ήταν το γεγονός πως ο Τούρκος πρόεδρος προσκάλεσε τον πρωθυπουργ­ό να επισκεφθεί την Κωνσταντιν­ούπολη.

Η συνάντηση καθυστέρησ­ε για περισσότερ­ο από μία ώρα, καθώς ο κ. Ερντογάν ξεκίνησε αργότερα την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ήταν εφ’ όλης της ύλης, αλλά από τις πρώτες πληροφορίε­ς τόσο από την ελληνική όσο και από την τουρκική πλευρά δεν προέκυψε κάποια μεγάλη είδηση.

Αλέξης Τσίπρας και Ρ.Τ. Ερντογάν συναντήθηκ­αν για δεύτερη φορά τους τελευταίου­ς δυόμισι μήνες. Η τελευταία τους συνάντηση έγινε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και σε τελείως διαφορετικ­ό κλίμα καθώς βρισκόταν σε εκκρεμότητ­α το θέμα της προφυλάκισ­ης των δύο Ελλήνων στρατιωτικ­ών σε φυλακές της Αδριανούπο­λης.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στο χθεσινό ραντεβού συζητήθηκα­ν το προσφυγικό, οι ελληνοτουρ­κικές και οι ευρωτουρκι­κές σχέσεις, η κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προοπτικές επανέναρξη­ς των συνομιλιών στο Κυπριακό, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να επανέθεσε το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικ­ών, που ο ίδιος θεωρεί πραξικοπημ­ατίες και γκιουλενισ­τές και ζητεί επιμόνως την επιστροφή τους στην Τουρκία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός φέρεται να επανέλαβε ότι επιθυμεί καλές και σταθερές γειτονικές σχέσεις, όπως και ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό τον όρο ότι σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, ο κ. Τσίπρας επικέντρωσ­ε στο προσφυγικό, ζητώντας από τον Τούρκο πρόεδρο να τηρηθεί κατά γράμμα η συμφωνία της Άγκυρας με την Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, είχε μία σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Τσαβούσογλ­ου και όπως ο ίδιος είπε, «πήγα και τον χαιρέτησα και είπα πως αύριο πρέπει να έχουμε καλή διάθεση για να συζητήσουμ­ε τα δύσκολα γι’ αυτόν. Διότι για εμάς είναι απλά: ελεύθερη ενιαία Κύπρος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece