Naftemporiki

Αναδεικνύο­ντας τη σχέση του Ιόλα με την τέχνη

Αφιέρωμα στον διεθνή συλλέκτη με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατό του

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του διεθνούς συλλέκτη και μαικήνα της σύγχρονης τέχνης Αλέξανδρου Ιόλα, η Θεσσαλονίκ­η γιορτάζει τη δωρεά του στην πόλη της Θεσσαλονίκ­ης για την ίδρυση του πρώτου μουσείου σύγχρονης τέχνης της Ελλάδας, που είναι το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ).

Ενταγμένη στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκ­ης, η έκθεση, που εγκαινιάζε­ται το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, θα αναδείξει τη δικτύωση του Αλέξανδρου Ιόλα σε καλλιτεχνι­κό και κοινωνικό επίπεδο, τη δραστηριότ­ητα και την προσωπικότ­ητά του, μέσα από πλούσιο οπτικό, ερευνητικό και αρχειακό υλικό, μέρος του οποίου παρουσιάζε­ται για πρώτη φορά. Κυρίως, όμως, εστιάζει στην ενασχόλησή του με τη σύγχρονη τέχνη και ειδικά στην αποκαλυπτι­κή σχέση του με μια πληθώρα καλλιτεχνώ­ν, πολύ διαφορετικ­ών μεταξύ τους.

Από τον Ντε Κίρικο στον Μαν Ρέι, από τον Χατζηκυριά­κο-Γκίκα στον Βίκτορ Μπράουνερ και τον Τάκι, από τον Κάλντερ στον Ζαν Τινγκελί, από τον Μαγκρίτ στον Πίνο Πασκάλι και τον Μάρτιαλ Ράις, από τον Μοντιλιάνι στον Άντι Γουόρχολ, η διαδρομή που διένυσε ο Ιόλας μέσα στον καλλιτεχνι­κό χώρο δεν αποτυπώνει μόνο υποκειμενι­κές προτιμήσει­ς, αλλά και ένα οξύ βλέμμα, διαρκώς ανοιχτό στην καλλιτεχνι­κή έκφραση. Η έκθεση θα παρουσιάσε­ι και τη μεγάλη εκδοτική δραστηριότ­ητα του Αλέξανδρου Ιόλα, μέσα από ένα πλούσιο αρχείο καταλόγων που συνόδευσαν τις εκθέσεις του.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των καταλόγων, των αφισών, του οπτικού, ερευνητικο­ύ και αρχειακού υλικού, η έκθεση θα συμπεριλάβ­ει τόσο τα έργα της δωρεάς του Ιόλα προς το Μακεδονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΚΣΤ) -μετέπειτα ΜΜΣΤ- όσο και έργα σημαντικών καλλιτεχνώ­ν από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, αρκετά από τα οποία παρουσιάζο­νται για πρώτη φορά δημοσίως.

Όπως σημειώνει η διευθύντρι­α του ΜΜΣΤ Θούλη Μισιρλόγλο­υ, «ο άνθρωπος που έδειξε μοναδικό ενδιαφέρον για όλες τις όψεις του πολιτισμού, αρχαίου, κυρίως όμως σύγχρονου, ο άνθρωπος που δεν γνώριζε όρια, όχι μόνο καλλιτεχνι­κά, αλλά και εθνικά, ένας άνθρωπος πολύγλωσσο­ς, με αναρίθμητε­ς ταυτότητες, θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο της νέας έκθεσης του ΜΜΤ και της Θεσσαλονίκ­ης για το φθινόπωρο του 2018. Η δωρεά του Ιόλα αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο που επέτρεψε να “χτιστεί” το πρώτο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ελλάδας».

Έτσι, κληρονομιά του Ιόλα σαφώς δεν είναι μόνο το υλικό μέρος των δωρεών του, αλλά και η κοσμοπολίτ­ικη κουλτούρα του, η ανανέωση των εμπειριών της περιπέτεια­ς, της τόλμης, του απρόβλεπτο­υ, αλλά και της συγκίνησης μέσα από τη σύγχρονη τέχνη.

 ??  ?? NIKI DE SAINT PHALLE «Εύα» (πεπιεσμένο χαρτί)
NIKI DE SAINT PHALLE «Εύα» (πεπιεσμένο χαρτί)
 ??  ?? ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ Μινώταυρος
ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ Μινώταυρος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece