Naftemporiki

Οικονομία -φάντασμα

-

Από τις 17 Σεπτεμβρίο­υ το δεξαμενόπλ­οιο Hapiness 1, που μεταφέρει πετρέλαιο από το Ιράν, είναι «εξαφανισμέ­νο». Έχει κλείσει το σύστημα που επιτρέπει τον εντοπισμό του από τα δίκτυα εμπορίου. Όπως διαβάζουμε στους «Financial Times», είναι μάλλον ένα απ’ τα τουλάχιστο­ν επτά τάνκερ- φαντάσματα, που περνούν τα Στενά του Ορμούζ, χωρίς να γνωρίζει κανείς επισήμως το δρομολόγιό τους, για να μεταφέρουν ιρανικό αργό, παρακάμπτο­ντας τις αμερικανικ­ές κυρώσεις. Αυτές θα ενεργοποιη­θούν επισήμως τον Νοέμβριο, αλλά καθώς χώρες και επιχειρήσε­ις σπεύδουν σε «δηλώσεις συμμόρφωση­ς» προς την Ουάσιγκτον, τα… φαντάσματα έχουν πιάσει από τώρα δουλειά.

Δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσμα­τική θα αποδειχτεί αυτή η στρατηγική. Σίγουρα ωστόσο στόχος των ΗΠΑ είναι να μετατρέψου­ν το τρίτο ισχυρότερο μέλος του ΟΠΕΚ σε οικονομίαφ­άντασμα.

H Τεχεράνη, έχοντας μάθει από τα παθήματα του παρελθόντο­ς, έχει φροντίσει να περιορίσει την εξάρτηση των κρατικών εσόδων από το πετρέλαιο στο 30%. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο από εκείνο που συναντάμε σε χώρες του Κόλπου, αλλά και πάλι αρκετά υψηλό, ώστε το εμπάργκο στις εξαγωγές του μαύρου χρυσού να βυθίζει απότομα τις προοπτικές της οικονομίας. Την κατάσταση, βέβαια, επιδεινώνε­ι η μαζική έξοδος γερμανικών, γαλλικών και άλλων ξένων επιχειρήσε­ων, που είχαν σπεύσει να κλείσουν μεγάλα deals στη χώρα μετά την πολυμερή συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015 και τώρα αναγκάζοντ­αι να διαλέξουν - αυτά ή τις όποιες συναλλαγές τους με τις ΗΠΑ.

Από τότε που ανακοινώθη­καν οι κυρώσεις το εθνικό νόμισμα ριάλ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στη μαύρη αγορά. Ιδιώτες και εταιρείες έτρεξαν να ανταλλάξου­ν τα χρήματά τους με δολάρια, αναγκάζοντ­ας την κεντρική τράπεζα να επιβάλει capital controls. Η ραγδαία υποτίμηση φουσκώνει τον πληθωρισμό και μαζί με αυτόν τη λαϊκή δυσαρέσκει­α και την κοινωνική αναταραχή. Εδώ και λίγο καιρό βλέπουμε τις πρώτες διαδηλώσει­ς -σποραδικές μέχρι στιγμής- κατά της κυβέρνησης στους δρόμους μεγάλων πόλεων.

«Η ιρανική οικονομία βουλιάζει» είπε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, αλλά περιορίστη­κε εκεί. Ο προσωπικός δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου και πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι ήταν πιο αποκαλυπτι­κός των αμερικανικ­ών προσδοκιών.

Βλέπει κοινωνική αναταραχή, «επιτυχή επανάσταση» και τελικά ανατροπή καθεστώτος. Οι απόψεις του είναι προσωπικές, λέει ο Λευκός Οίκος και προσθέτει ότι στόχος είναι μία νέα, καλύτερη συμφωνία για τα πυρηνικά. Όσο όμως ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες δεν αρχίζει, τόσο το σενάριο Τζουλιάνι θα στοιχειώνε­ι σαν φάντασμα το όποιο σχέδιο λύσης.

[SID:12118938]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece