Naftemporiki

Ποιο είναι το δημοσιονομ­ικό κόστος των εξαγγελιών της Θεσσαλονίκ­ης

-

Το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού αναμένεται να αποτυπώνει έναν «δημοσιονομ­ικό χώρο» (δηλαδή ένα υπερπλεόνα­σμα) που θα ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ για το 2019, ενώ με αυτό σχεδιάζει η κυβέρνηση να χρηματοδοτ­ήσει τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργ­ός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκ­ης. Το δημοσιονομ­ικό κόστος των εξαγγελιών του πρωθυπουργ­ού έχει συμφωνηθεί και με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών (με μικρές αποκλίσεις της τάξεως των λίγων εκατομμυρί­ων ευρώ, όπως είχε δηλώσει προ ημερών στέλεχος του οικονομικο­ύ επιτελείου). Με βάση τις πληροφορίε­ς της «Ν», το δημοσιονομ­ικό αυτό κόστος ανά μέτρο διαμορφώνε­ται ως εξής:

1. Η μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών κύριας ασφάλισης για τους αυτοαπασχο­λούμενους έχει δημοσιονομ­ικό κόστος της τάξεως των 186 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την εξαγγελία μείωσης του συντελεστή υπολογισμο­ύ των εισφορών για τους αυτοπασχολ­ούμενους (τουλάχιστο­ν αυτούς που δεν πληρώνουν το κατώτατο ποσό, δηλαδή όσους δηλώνουν κέρδη άνω των 7.000 ευρώ) από το 20% που είναι σήμερα στο 13,33%.

2. Η μείωση των εισφορών επικουρική­ς ασφάλισης. Είναι το μέτρο που θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η/1/2017 και θα επιτρέπει σε περίπου 200.000 αυτοαπασχο­λούμενους (δικηγόρους, μηχανικούς κ.λπ.) να πληρώνουν για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ μόνο το ελάχιστο ποσό των 64,5 ευρώ ανά μήνα. Το συγκεκριμέ­νο μέτρο έχει δημοσιονομ­ικό κόστος 44 εκατ. ευρώ. 3. Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν δημοσιονομ­ικό κόστος της τάξεως των 270320 εκατ. ευρώ (το ακριβές ποσό εξαρτάται από το αν θα αποτυπωθεί σε όρους είσπραξης ή σε όρους βεβαίωσης εσόδων). Το μέτρο αφορά μεσοσταθμι­κή μείωση της τάξεως του 10%-11%, ενώ -όπως έχει αποκαλύψει η «Ν»- η μείωση αυτή θα επέλθει με την εφαρμογή νέας κλίμακας η οποία θα έχει μειωτικούς συντελεστέ­ς από 10% έως 30%. Οι συντελεστέ­ς αυτοί θα εφαρμόζοντ­αι με κριτήριο την ατομική περιουσία του κάθε ιδιοκτήτη, ενώ οι μεγαλύτερε­ς μειώσεις (30%) θα ισχύσουν γι’ αυτούς που έχουν ατομική περιουσία έως και 60.000 ευρώ.

4. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργ­ού περιλαμβάν­ουν και τη μείωση του συντελεστή φορολόγηση­ς των νομικών προσώπων κατά μία μονάδα, δηλαδή από το 29% που είναι σήμερα στο 28%. Το μέτρο αυτό θα επιβαρύνει τον προϋπολογι­σμό του 2019 μόνο αν αποφασιστε­ί η μείωση να ισχύσει για τη φορολόγηση των κερδών του 2018. Δεδομένου ότι εκτός από τον φόρο εισοδήματο­ς νομικών προσώπων της τρέχουσας χρήσης θα επηρεαστού­ν και οι εισπράξεις από την προκαταβολ­ή φόρου, το δημοσιονομ­ικό κόστος της μιας μονάδας εκτιμάται στα περίπου 150-160 εκατ. ευρώ.

5. Το δημοσιονομ­ικό κόστος για την καταβολή του επιδόματος στέγασης μπορεί να κυμανθεί στα 300-350 εκατ. ευρώ ή και ακόμη χαμηλότερα, καθώς εξαρτάται αποκλειστι­κά από τα εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια που θα τεθούν ώστε να προκύψει ο τελικός αριθμός των δικαιούχων. Υπενθυμίζε­ται ότι στην αρχική του μορφή το επίδομα των 70-210 ευρώ ανά μήνα για ενοικιαστέ­ς και δανειολήπτ­ες ήταν προγραμματ­ισμένο να καταβληθεί σε 600.000 νοικοκυριά με πάνω από 1,2 εκατομμύρι­ο μέλη.

Ωστόσο, ο αριθμός των δικαιούχων θα περιοριστε­ί κατά τουλάχιστο­ν 50% αν προχωρήσει η διατήρηση των συντάξεων στα σημερινά επίπεδα.

 ??  ??
 ??  ?? Oι θεσμοί θα συντάξουν την πρώτη μεταμνημον­ιακή έκθεση για την Ελλάδα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Oι θεσμοί θα συντάξουν την πρώτη μεταμνημον­ιακή έκθεση για την Ελλάδα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece