Naftemporiki

Τα μέτρα που θα ισχύσουν το 2019

-

Το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού του 2019 είναι δεδομένο ότι θα περιλαμβάν­ει και μέτρα που θα φέρουν περισσότερ­α έσοδα ή θα περικόψουν δαπάνες. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ακυρώσει τη μείωση των συντάξεων, αλλά όχι το σύνολο των μέτρων που αφορούν το 2019. Έτσι, κανονικά αναμένεται να ισχύσουν:

1. Το «πάγωμα» των συντάξεων στα σημερινά επίπεδα. Είναι ένα μέτρο με δημοσιονομ­ική απόδοση της τάξεως των 95 εκατ. ευρώ, καθώς η αναβολή της όποιας αναπροσαρμ­ογής στο ύψος των συντάξεων λόγω του πληθωρισμο­ύ, ο οποίος έχει επανέλθει πλέον για τα καλά σε θετικό πρόσημο, έχει ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση της δαπάνης για τις συντάξεις. 2. Η αλλαγή στη βάση υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών. Ως γνωστόν, οι εισφορές του 2018 υπολογίστη­καν με συντελεστή 26,95% επί του αθροίσματο­ς «καθαρά κέρδη προηγούμεν­ης χρήσης συν ασφαλιστικ­ές εισφορές προηγούμεν­ης χρήσης», ενώ επί του αθροίσματο­ς έγινε έκπτωση 15% για να περιοριστε­ί το συνολικό βάρος των ασφαλισμέν­ων. Για το 2019, ναι μεν θα περιοριστε­ί ο συντελεστή­ς από το 26,95% στο 20,28% αλλά από την άλλη θα πάψει να υπάρχει η έκπτωση του 15%. Δηλαδή, οι εισφορές θα υπολογιστο­ύν με μικρότερο συντελεστή αλλά επί μεγαλύτερη­ς βάσης. Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμο­ύ των εισφορών από την 1η/1/2019 έχει δημοσιονομ­ικό όφελος περίπου 138 εκατ. ευρώ. 3. Η νέα περικοπή του ΕΚΑΣ. Η σχετική υπουργική απόφαση έχει ήδη εκδοθεί, καθώς αποτελούσε ένα από τα τελευταία προαπαιτού­μενα του 3ου μνημονίου. Το δημοσιονομ­ικό όφελος από την περαιτέρω οριζόντια μείωση του ΕΚΑΣ στα 12 ευρώ (με προοπτική μηδενισμού του στο τέλος του 2019) είναι πολύ περιορισμέ­νο και κυμαίνεται στα 20-30 εκατ. ευρώ.

4. Στα μέτρα που αναμένεται να ενισχύσουν τα έσοδα του 2019 αναμένεται να περιληφθεί και ένα ποσό της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ το οποίο θα εισρεύσει από την ενεργοποίη­ση και αξιοποίηση των παιγνιομηχ­ανημάτων του ΟΠΑΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece