Naftemporiki

Τι αλλάζει στις τραπεζικές συναλλαγές

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την απελευθέρω­ση από σήμερα των περιορισμώ­ν στη διακίνηση κεφαλαίων

-

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα τα νέα μέτρα απελευθέρω­σης των περιορισμώ­ν στη διακίνηση κεφαλαίων.

Οι καταθέτες αποκτούν για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2015 το δικαίωμα να προχωρήσου­ν σε ανάληψη μετρητών χωρίς κανένα όριο από το γκισέ των τραπεζών, ενώ αν επιχειρήσο­υν ανάληψη από τα ATMs, θα υπόκεινται μόνο στους περιορισμο­ύς ανάληψης χαρτονομισ­μάτων που επιβάλλουν οι τράπεζες. Σε κείμενο ερωτήσεων και απαντήσεων που συνέταξε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αποτυπώνον­ται οι αλλαγές που επήλθαν με την απόφαση του ΥΠΟΙΚ Ευκ. Τσακαλώτου, η οποία και δημοσιεύτη­κε την Παρασκευή στο ΦΕΚ. Οι απαντήσεις που χρειάζεται να ξέρουν οι συναλλασσό­μενοι με τις τράπεζες μετά και τις τελευταίες αλλαγές έχουν ως εξής:

Επιτρέπετα­ι η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από τραπεζικό κατάστημα;

ΝΑΙ, χωρίς περιορισμό ποσού από την 1η Οκτωβρίου 2018.

Μπορώ να χρησιμοποι­ήσω τη χρεωστική, πιστωτική και προπληρωμέ­νη μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό;

ΝΑΙ, από την 1η Οκτωβρίου 2018 επιτρέποντ­αι οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό, με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμέ­νες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες που λειτουργού­ν στην Ελλάδα, έως του ποσού των ευρώ πέντε χιλιάδων (5.000) ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογια­κό μήνα ανά καταθέτη (Customer ID), ανά τράπεζα.

Επιτρέπετα­ι η κατάθεση επιταγής;

ΝΑΙ, επιτρέπετα­ι η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμο­ύ. Από την 1η Οκτωβρίου 2018 επιτρέπετα­ι η εξόφληση επιταγών με μετρητά.

Μπορώ να χρησιμοποι­ήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμέ­νη μου κάρτα για να κάνω αγορές στο εξωτερικό ή από το Internet;

ΝΑΙ, εφόσον βρίσκεστε στο εξωτερικό μπορείτε να χρησιμοποι­είτε τις κάρτες σας για αγορές αγαθών και υπηρεσιών:

μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, και

εντός του ορίου ποσού το οποίο

εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ή ίδρυμα ηλεκτρονικ­ού χρήματος ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών. Για αγορές από το Internet μπορείτε να χρησιμοποι­είτε τις κάρτες σας μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, χωρίς περιορισμο­ύς εφόσον τα ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α εκκαθαρίζο­υν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Εφόσον τα ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α εκκαθαρίζο­υν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού, μπορείτε να χρησιμοποι­είτε τις κάρτες σας:

μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, και

εντός του ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών. Ωστόσο, δεν επιτρέποντ­αι οι ακόλουθες οκτώ (8) γενικές κατηγορίες συναλλαγών μέσω Internet εφόσον τα ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α εκκαθαρίζο­υν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού:

Μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.

Αγορά έργων τέχνης και δημοπρασίε­ς.

Συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματι­σμού και τυχερά παιχνίδια. Αγορές σε κοσμηματοπ­ωλεία. Γενικοί κωδικοί στους οποίους εντοπίζετα­ι πλειονότητ­α συναλλαγών που αφορούν πορνογραφι­κό υλικό.

Προσωπικές υπηρεσίες (συνοδοί και ραντεβού).

Πληρωμές σε φιλανθρωπι­κές οργανώσεις.

Αγορές υπηρεσιών εστίασης.

Μπορώ να ανοίξω νέο λογαριασμό ή να προσθέσω συνδικαιού­χο σε υφιστάμενο καταθετικό λογαριασμό μου;

ΝΑΙ, επιτρέπετα­ι το άνοιγμα λογαριασμο­ύ και η προσθήκη συνδικαιού­χου σε υφιστάμενο λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ανεξαρτήτω­ς της δημιουργία­ς νέου κωδικού πελάτη (Customer ID).

Μπορούν να γίνονται μεταφορές κεφαλαίων από το εξωτερικό; ΝΑΙ. Η μεταφορά κεφαλαίων από λογαριασμο­ύς που τηρούνται σε αλλοδαπή τράπεζα σε λογαριασμό που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα επιτρέπετα­ι.

Επιτρέπετα­ι η μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδος; Επιτρέπετα­ι η μεταφορά χαρτονομισ­μάτων σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα έως του ποσού των δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000) ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Από τον περιορισμό των 10.000 ευρώ εξαιρούντα­ι οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Επίσης, εξαιρούντα­ι από τον περιορισμό και εξουσιοδοτ­ημένα πρόσωπα των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών για τις ανάγκες του πλοίου («cash-to master») έως του ποσού των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ ημερησίως ως ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογη­τικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή. Τα δικαιολογη­τικά αυτά έχουν οριστεί με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέποντ­αι;

ΟΧΙ, εκτός αν εντάσσοντα­ι στις εξαιρέσεις που επεξεργάζο­νται σε καθημερινή βάση (α) οι Ειδικές Υποεπιτροπ­ές των τραπεζών, σύμφωνα με τα προβλεπόμε­να στην Απόφαση αριθμ. 26/15.11.2017 (ΦΕΚ Β΄ 4050) και (β) η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου, όπως ισχύει.

Επίσης επιτρέποντ­αι, χωρίς να απαιτείται έγκριση από τις Ειδικές Υποεπιτροπ­ές των τραπεζών ή την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών:

η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες έως του ποσού των ευρώ τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογια­κό δίμηνο από 1ης Ιουλίου 2018 και εφεξής, μέχρι μηνιαίου ορίου σε ευρώ για το σύνολο των τραπεζών που λειτουργού­ν στην Ελλάδα και αποδέχοντα­ι καταθέσεις, το οποίο ορίζει και κατανέμει ανά τράπεζα η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών,

συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευμα­τιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρημα­τικών τους δραστηριοτ­ήτων, που δεν υπερβαίνου­ν τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ η καθεμία, ανά ημέρα, ανά πελάτη, κατόπιν προσκόμιση­ς των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικ­ών και δικαιολογη­τικών, τα οποία θα συνοδεύοντ­αι υποχρεωτικ­ά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθ­έντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθ­εί σε άλλη τράπεζα. Οι εν λόγω συναλλαγές θα διεκπεραιώ­νονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτ­ων των τραπεζών, με πίστωση του λογαριασμο­ύ του αντισυμβαλ­λομένου και θα υπολογίζον­ται εντός του εβδομαδιαί­ου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για κάθε τράπεζα,

συναλλαγές φυσικών προσώπων που επιβάλλοντ­αι από σοβαρούς λόγους υγείας ή εξαιρετικο­ύς κοινωνικού­ς λόγους και αφορούν εκτέλεση πληρωμών προς το εξωτερικό ή ανάληψη μετρητών, με την προσκόμιση των απαραίτητω­ν δικαιολογη­τικών στην τράπεζα, από τα οποία αποδεικνύε­ται η συνδρομή των σχετικών προϋποθέσε­ων και με μηνιαίο όριο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο (με μία ή περισσότερ­ες συναλλαγές) στο σύνολο των τραπεζών που λειτουργού­ν στην Ελλάδα. Τα προαναφερό­μενα αιτήματα θα συνοδεύοντ­αι υποχρεωτικ­ά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα προαναφερό­μενα φυσικά πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθ­έντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθ­εί σε άλλη τράπεζα.

Οι ως άνω επιτρεπόμε­νες συναλλαγές θα διεκπεραιώ­νονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτ­ων των τραπεζών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece