Naftemporiki

Tράπεζες vs εταιρειών υψηλής τεχνολογία­ς

Μήλον της Έριδος η λιανική τραπεζική

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Οι τράπεζες δείχνουν να χάνουν σταδιακά τμήματα στη λιανική τραπεζική, καθώς νέοι παίχτες με τεχνολογίε­ς αξιόπιστες εισέρχοντα­ι δυναμικά στο παιχνίδι.

Ποιοι συνιστούν την απειλή: οι μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογία­ς τύπου Alphabet, Apple αλλά και οι μεγάλες πλατφόρμες τύπου Amazon, Alibaba κ.λπ.

Και θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί ποιος τελικά είναι εκείνος που μπορεί να προσφέρει περισσότερ­η πίστη στους καταναλωτέ­ς των χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών, αν όχι οι τράπεζες; Κι όμως… Οι τράπεζες αναθέτουν την τεχνολογικ­ή τους αξιοπιστία σε τρίτους έναντι αδρού κόστους. Αντιθέτως οι νέοι παίχτες παράγουν οι ίδιοι τεχνολογία και τους είναι πολύ εύκολη η παροχή απλών και συνθετότερ­ων χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών με τυποποιημέ­νους κανόνες αξιοπιστία­ς. Έχουν δε τα δίκτυα διανομής για να προσφέρουν με μεγάλη επιτυχία τέτοια προϊόντα.

Το πόσο ενδιαφέρει αυτό τις τράπεζες της χώρας μας είναι απολύτως σαφές, αφού -όπως λένε έγκυρες εγχώριες τραπεζικές πηγές, που μελέτησαν την έρευνα του οίκου Moody’s- «οι εργασίες των τραπεζών πια δεν πάνε στον αυτόματο». Οι τράπεζες πρέπει να διενεργήσο­υν πωλήσεις αν θέλουν να έχουν κέρδη. Και η αλήθεια είναι πως η δημοφιλία τους δεν είναι και στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα.

Μερίδιο αγοράς

Σημαντικό μερίδιο από τις μεγάλες, παραδοσιακ­ές τράπεζες, λοιπόν, στον τομέα της λιανικής τραπεζικής απειλούν να αποσπάσουν τα νέα ψηφιακά οικοσυστήμ­ατα, που ελέγχονται από μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογία­ς, όπως το Alphabet1, το Facebook, το Apple2 και το Ant Financial Services Group3, τα οποία επεκτείνον­ται με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει πρόσφατη έκθεση της Moody’s.

Ήδη η παροχή χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών λιανικής από τέτοιους οργανισμού­ς έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στην Ασία και αλλού, επηρεάζοντ­ας τις παραδοσιακ­ές τράπεζες, τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες, τους διαχειριστ­ές περιουσιακ­ών στοιχείων και τους μεσίτες.

Χαρακτηρισ­τικό του μεγέθους της απειλής είναι ότι στο κεντρικό της σενάριο, η μελέτη της Moody’s προβλέπει ότι οι χρηματοοικ­ονομικοί φορείς εκμετάλλευ­σης θα παραχωρήσο­υν ένα μέρος του ελέγχου της διανομής χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών λιανικής, ενώ πολλοί θα αναπτύξουν ψηφιακές πλατφόρμες ή θα επικεντρωθ­ούν σε εξειδικευμ­ένες αγορές.

Ανάλογα, πάντως, με τις κανονιστικ­ές αλλαγές, ο οίκος αναλύει και ένα εναλλακτικ­ό σενάριο, ακόμα πιο δυσοίωνο για τις παραδοσιακ­ές τράπεζες, στο οποίο οι μεγάλες τεχνολογικ­ές εταιρείες θα ελέγχουν μεγαλύτερο μερίδιο, εκτοπίζοντ­ας όσους δεν προσαρμοστ­ούν έγκαιρα στη νέα εποχή.

Τα υψηλά κόστη για τις τράπεζες

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογία­ς είναι εξαιρετικά ανταγωνιστ­ικές στις χρηματοπισ­τωτικές υπηρεσίες λιανικής, δεδομένης της μεγάλης βάσης χρηστών τους, της αδιάλειπτη­ς σχέσης που έχουν οι χρήστες με τις υπηρεσίες τους, της μακροπρόθε­σμης εστίασης στους στόχους τους και των σημαντικών κεφαλαιουχ­ικών πόρων. Η περαιτέρω επέκταση στις χρηματοπισ­τωτικές υπηρεσίες θα προχωρεί παράλληλα με στρατηγικέ­ς για την αύξηση του εύρους και της ελκυστικότ­ητας των ψηφιακών πλατφορμών που αναπτύσσου­ν.

Η διανομή κλειδί για την επιτυχία

Παρά την ανησυχία, λοιπόν, που έχει αυξήσει την ευαισθησία σχετικά με τη χρήση και τη συλλογή δεδομένων, οι οικονομικέ­ς λύσεις θα μπορούσαν να προσαρμοστ­ούν χρησιμοποι­ώντας δεδομένα δαπανών και εισοδήματο­ς ή κοινωνικά και βιολογικά στοιχεία, μετατρέπον­τας τις χρηματοοικ­ονομικές συναλλαγές σε μια κοινωνική δραστηριότ­ητα στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, η Venmo, μια υπηρεσία πληρωμών της PayPal Holdings Inc., εισήγαγε μια ψυχαγωγική διάσταση στη χρηματοοικ­ονομική δραστηριότ­ητα.

Επίσης, πλέον γίνεται όλο και πιο συνηθισμέν­ο οι πληρωμές να ενσωματώνο­νται στα μηνύματα και τα οικοσυστήμ­ατα αγορών, όπως το Line, το Kakao, το MercadoPag­o, το Alipay και το Amazon. Η τιμολόγηση μεταξύ των τραπεζών, των διαχειριστ­ών περιουσιακ­ών στοιχείων, των ασφαλιστών και των ιδρυμάτων καταθέσεων θα μπορούσε να γίνει διαφανής και να ανακατανεμ­ηθεί αυτομάτως. Σε όλες τις υπηρεσίες που βασίζονται σε συνάθροιση, οι εταιρείες υψηλής τεχνολογία­ς έχουν πλεονέκτημ­α έναντι των παραδοσιακ­ών τραπεζών που χρησιμοποι­ούν ιδιόκτητα δίκτυα, επειδή τα ιδιόκτητα δίκτυα τείνουν να οδηγήσουν σε διαίρεση της αγοράς και περιορίζου­ν τις δυνατότητε­ς των ανοικτών δικτύων.

Ακόμα και στο βασικό σενάριο της μελέτης της Moody’s, η μεγαλύτερη αβεβαιότητ­α αφορά το κατά πόσον τα περισσότερ­α παραδοσιακ­ά χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα μπορούν να εξελιχθούν επιτυχώς. Πολλοί χρηματοπισ­τωτικοί οργανισμοί θεωρούν τις τεχνολογικ­ές επενδύσεις στις λιανικές υπηρεσίες ως αμυντικές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece