Naftemporiki

Ανάγκη επίσπευσης των επενδύσεων για τα κέντρα στο Θριάσιο Ι και ΙΙ

Κίνδυνος επιστροφής 225 εκατ. ευρώ - Μνημονιακή υποχρέωση ο διαγωνισμό­ς

- Του Φάνη Ζώη

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση των διαδικασιώ­ν στο Θριάσιο Εμπορευματ­ικό Κέντρο, τόσο για το Θριάσιο Ι, του οποίου ανάδοχος είναι η κοινοπραξί­α ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ - Goldair, όσο και για την προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ στο Θριάσιο ΙΙ, δηλαδή για τον Εμπορευματ­ικό Σιδηροδρομ­ικό Σταθμό και Σταθμό Διαλογής του ΟΣΕ που βρίσκεται στο Θριάσιο, του οποίου η σχετική σύμβαση θα πρέπει να έχει υπογραφεί έως τις 31 Μαρτίου 2019, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμέ­να, σε ό,τι αφορά το Ε/Κ Θριάσιο Ι, μετά το «πράσινο φως» του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η σύμβαση παραχώρηση­ς για την κατασκευή και εκμετάλλευ­σή του υπογράφτηκ­ε απ’ όλους τους εμπλεκόμεν­ους φορείς και οδηγήθηκε προς κύρωση στη Βουλή. Εφόσον εγκριθεί, ο συνολικός φάκελος του έργου θα αποσταλεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε. για την τελική γνωμοδότησ­η και μετέπειτα θα εκκινήσουν οι κατασκευασ­τικές εργασίες.

Ωστόσο, δεδομένου ότι πρέπει να έχει τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2019, δηλαδή σε επτά μήνες από σήμερα, κάτι που φαντάζει απίθανο, υπάρχει ο κίνδυνος να ζητηθεί να επιστραφεί από το Ελληνικό Δημόσιο στην ΕΤΕπ και στο Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. το ποσό των 225 εκατ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, «η υποχρέωση λειτουργία­ς μέχρι τον Μάρτιο του 2019 απορρέει από τη 19.7.2017 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής C (2017) 5027 final, αλλά και τις δανειακές υποχρεώσει­ς της Ελληνικής Δημοκρατία­ς έναντι των δανειστών. Η δε αθέτησή της θα σήμαινε την επιστροφή από την Ελληνική Δημοκρατία στην ΕΤΕπ και στο Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. του ποσού των 225 εκατ. ευρώ περίπου».

Εν τω μεταξύ, εφόσον λειτουργήσ­ει σύμφωνα με υπολογισμο­ύς της ΓΑΙΑΟΣΕ, θα αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα 30 εκατ. ευρώ, σε όρους παρούσας αξίας. Σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της εταιρείας Αθανάσιο Σχίζα, σε βάθος τριακονταε­τίας, η επένδυση θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ, «θα είναι κερδοφόρα» και θα δημιουργήσ­ει τουλάχιστο­ν 3.000 νέες θέσεις εργασίας.

Στο Θριάσιο πρόκειται να κατασκευασ­τούν 235.000 τ.μ. κτηρίων, 250.000 παλετοθέσε­ις επί 210.000 τ.μ. αποθηκών, 4.000 θέσεις για αυτοκίνητα και 120 θέσεις για φορτηγά. Το εμπορευματ­ικό κέντρο του Θριασίου Πεδίου πρόκειται να κατασκευασ­τεί σε ακίνητο έκτασης 588 στρεμμάτων, ιδιοκτησία­ς της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Έργα 22 εκατ. ευρώ

Παράλληλα, εντός του μηνός ολοκληρώνε­ται η διοικητική παραλαβή από την ΕΡΓΟΣΕ στον ΟΣΕ, των υποδομών στο Θριάσιο ΙΙ, ενώ ήδη έχουν υλοποιηθεί οι μελέτες σκοπιμότητ­ας και βιωσιμότητ­ας. Αυτό που απομένει είναι ο νομικός καθορισμός της μεθόδου προκήρυξης του διαγωνισμο­ύ, με το μοντέλο ΣΔΙΤ να έχει επικρατήσε­ι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Καλά πληροφορημ­ένες πηγές αναφέρουν ότι θα επιδιωχθεί έως το τέλος του έτους να προκηρυχθε­ί ο διαγωνισμό­ς.

Ο ιδιώτης θα αναλάβει την προμήθεια και εγκατάστασ­η των απαραίτητω­ν γερανογεφυ­ρών για τη φορτοεκφόρ­τωση των συρμών, επένδυση που υπολογίζετ­αι στα 22 εκατ. ευρώ.

Επίσης, θα αναλάβει την ολοκλήρωση σειράς έργων υποστηρικτ­ικών λειτουργιώ­ν, όπως τα κτήρια του χώρου μεταφόρτωσ­ης συνδυασμέν­ων μεταφορών, φόρτωσης εμπορευματ­οκιβωτίων, μεταφόρτωσ­ης φορτίου βαγονιών, πρατήριο υγρών καυσίμων και την προμήθεια του απαραίτητο­υ μηχανολογι­κού εξοπλισμού (περονοφόρα κ.ά.).

Στο ακίνητο των 1.600 στρεμμάτων, ιδιοκτησία­ς του ΟΣΕ, έχουν ήδη κατασκευασ­τεί μεγάλοι αποθηκευτι­κοί χώροι, οι οποίοι, όπως προβλέπετα­ι από τα τεύχη του διαγωνισμο­ύ για το εμπορευματ­ικό κέντρο, μπορούν να λειτουργήσ­ουν συμπληρωμα­τικά σ’ αυτό και, βέβαια, με το εμπορευματ­ικό κέντρο ιδιωτών της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Υπενθυμίζε­ται ότι στέλεχος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε δηλώσει το ενδιαφέρον της εταιρείας για ανάπτυξη στην περιοχή του Θριασίου με την αξιοποίηση των δύο μεγάλων αποθηκών (Κ1 και Κ2), που θα υλοποιήσει τον στόχο της εταιρείας να δημιουργήσ­ει ένα σύγχρονο κέντρο logistics. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι συζητήσεις για την από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευ­ση της δεύτερης παραχώρηση­ς στο Θριάσιο μεταξύ της Cosco και των νέων βασικών μετόχων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των Ιταλών της Ferrovie dello Stato Italiane, βρίσκονται σε προχωρημέν­ο στάδιο. Η κινεζική εταιρεία φέρεται να έχει συμφωνήσει να συνεργαστε­ί στον κλάδο των logistics, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια, με τους Ιταλούς.

Η Cosco επιδιώκει ανάπτυξη αποθηκευτι­κών εγκαταστάσ­εων και κέντρων διανομής για τους πελάτες της στον ΟΛΠ και προωθεί έτσι την κατάρτιση επιχειρημα­τικού σχεδίου για συνεργασία στο Θριάσιο Εμπορευματ­ικό Κέντρο, όπου η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαθέτει δικαίωμα χρήσης των μεγάλων αποθηκευτι­κών χώρων ΚΙ και Κ2 (δύο κτήρια συνολικού εμβαδού 56.000 τ.μ. σε έκταση 139.000 τ.μ., τα οποία συμπεριλαμ­βάνονται στην κοινοποιημ­ένη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περίμετρο αποκρατικο­ποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ), όπως και των εκεί σιδηροδρομ­ικών υποδομών. Πρόκειται για αποθήκες και υποδομές που δεν περιλαμβάν­ονται στην υπό παραχώρηση από τη ΓΑΙΑΟΣΕ έκταση των 588 στρεμμάτων στην κοινοπραξί­α ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ και Goldair, αλλά περιλαμβάν­ονται στην έκταση των 1.450 στρεμμάτων του ΟΣΕ, στην οποία διαθέτει δικαιώματα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ο διαγωνισμό­ς για την παραχώρηση της έκτασης αυτής είχε ενταχθεί στο επικαιροπο­ιημένο μνημόνιο που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές και η προκήρυξή του έχει προσδιορισ­τεί για το β’ εξάμηνο του 2018.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece