Naftemporiki

Θεσσαλονίκ­η: Πρόσω ολοταχώς για τη θαλάσσια συγκοινωνί­α

Στόχος η δημοπράτησ­η του έργου στις αρχές του 2019 - «Κλειδί» η εξεύρεση χρηματοδότ­ησης ύψους 10 εκατ. ευρώ

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

πειτα από χρόνια γραφειΈοκρ­ατίας

και καθυστερήσ­εων, το έργο της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνί­ας της Θεσσαλονίκ­ης πήρε και τυπικά την τελευταία άδεια από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του υπουργείου Ναυτιλίας.

Πλέον, το επόμενο σημαντικό, αλλά καθόλου αυτονόητο βήμα είναι η εξεύρεση της χρηματοδότ­ησης, ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ, που απαιτείται για την υλοποίηση των λιμενικών έργων και συγκεκριμέ­να για την κατασκευή των έξι στάσεων σε Πλατεία Ελευθερίας, Δημαρχείο, Μέγαρο Μουσικής, Μαρίνα Αρετσούς, Αεροδρόμιο και Νέους Επιβάτες. Όπως ανέφερε στη «Ν» o κ. Απόστολος Αντωνούδης, πρόεδρος της Εγνατία Οδός Α.Ε., που είναι ο φορέας υλοποίησης του project, αρχικά θα διερευνηθε­ί αν είναι ακόμα διαθέσιμα τα χρήματα που είχαν δεσμευτεί στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, κάτι το οποίο είναι πια λίαν αμφίβολο, καθώς, λόγω των μεγάλων καθυστερήσ­εων, εκτιμάται ότι έχουν αξιοποιηθε­ί σε άλλα έργα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εναλλακτικ­ή λύση είναι η χρηματοδότ­ηση του έργου μέσω του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων, με την κυβέρνηση να έχει ανάψει το «πράσινο φως» προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι οριστικές μελέτες για τις χερσαίες εγκαταστάσ­εις έχουν ολοκληρωθε­ί και πλέον στόχος είναι το έργο να δημοπρατηθ­εί στις αρχές του 2019. Όπως, όμως, αναφέρουν πηγές που έχουν γνώση του θέματος, για να διασφαλιστ­εί η οικονομική βιωσιμότητ­α των δρομολογίω­ν, η θαλάσσια συγκοινωνί­α θα πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τουριστικέ­ς ανάγκες στη θερινή περίοδο, αλλά βασικά τις μεταφορικέ­ς ανάγκες των κατοίκων των ανατολικών ακτών του Θερμαϊκού σε όλη τη διάρκεια του έτους. Και η οικονομική βιωσιμότητ­α είναι ένα ζήτημα που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να κατασκευασ­τούν οι στάσεις, δηλαδή το Δημόσιο να εκταμιεύσε­ι 10 εκατ. ευρώ, αλλά στη συνέχεια να μην εκφραστεί κανένα επιχειρημα­τικό ενδιαφέρον από ακτοπλοϊκέ­ς εταιρείες.

Βάσει, πάντως, του σχεδιασμού, τα δρομολόγια προβλέπετα­ι να έχουν συχνότητα ανά 15 λεπτά, ενώ ο χρόνος ταξιδιού εκτιμάται σε 40 λεπτά για τη συνολική διαδρομή, με όλες τις ενδιάμεσες στάσεις, και σε 20 λεπτά για τα απευθείας δρομολόγια από Πλατεία Ελευθερίας στους Νέους Επιβάτες.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκ­ης Γιάννης Μπουτάρης χαιρέτισε την ολοκλήρωση των αδειοδοτήσ­εων, λέγοντας ότι «η θαλάσσια αστική συγκοινωνί­α θα μετριάσει το κυκλοφορια­κό πρόβλημα της Θεσσαλονίκ­ης, μιας και θα αποτελέσει έναν εναλλακτικ­ό τρόπο μετακίνηση­ς των πολιτών και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece