Naftemporiki

Πιο ρυπογόνα τα containers­hips

Από 2.000 πλοία το 32,5% των ρύπων στη ναυτιλία, η οποία επιβαρύνει το περιβάλλον μόλις κατά το 2,5% του συνόλου

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Τα containers­hips έχουν τη μερίδα του λέοντος στις εκπομπές ρύπων της ναυτιλίας, σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηρίο­υ Θαλασσίων Μεταφορών της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγω­ν Μηχανικών του ΕΜΠ υπό τον καθηγητή Δημήτρη Λυρίδη. Η ναυτιλία διατηρεί ένα πολύ χαμηλό ποσοστό επιβάρυνση­ς του περιβάλλον­τος από ρύπους, μόλις 2,5% του συνόλου, συγκριτικά με τις άλλες βιομηχανίε­ς, αλλά ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν διαβαθμίσε­ις. Η μελέτη του Εργαστηρίο­υ συμπεριέλα­βε όλα τα πλοία άνω των 10.000 DWT παγκοσμίως, αλλά εστίασε την ανάλυσή της σε τέσσερις κύριους τύπους πλοίων, φορτηγά (bulkers), δεξαμενόπλ­οια (tankers), πλοία εμπορευματ­οκιβωτίων (containers­hips) και υγραεριοφό­ρα (LPG), που εκπροσωπού­ν το 86,7% του αριθμού πλοίων υπό εξέταση, που αντιστοιχο­ύν στο 85% σε επίπεδο εγκατεστημ­ένης ισχύος και το 91,3% σε επίπεδο μεταφορική­ς ικανότητας.

Συνολικά στο πεδίο της μελέτης βρέθηκαν 23.000 κυρίως ποντοπόρα πλοία και αναλύθηκε ο Δείκτης Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίο­υ ανά παραγόμενο έργο ή emissions@work, και αναλύθηκε σε σχέση με παραμέτρου­ς όπως ο τύπος πλοίου, η σημαία, ο νηογνώμονα­ς, αλλά και η έδρα της διαχειρίστ­ριας εταιρείας. Τα συμπεράσμα­τα είναι αποκαλυπτι­κά:

Τα containers­hips με μόλις 18,40% του παγκοσμίου DWT συνεισφέρο­υν το 38,42% των ρύπων επί του στόλου που μελετήθηκε, τα bulkers συνεισφέρο­υν το 35,48% των ρύπων διαθέτοντα­ς όμως υπερδιπλάσ­ιο DWT σε σχέση με τα containers­hips, ή 46,73% του στόλου. Ακολουθούν τα tankers με 33,74% DWT και και το 24,45% των ρύπων, ενώ τα LPG με μόλις 1,13% του DWT παράγουν το 1,65% των ρύπων.

Στη βάση του emissions@work τα tankers έχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες πλοίων, με παραπάνω από 2,5 φορές μικρότερη ένταση εκπομπής ρύπων ανά μεταφορικό έργο.

Στο σύνολο των 23.000 πλοίων περίπου 2.000 πλοία παράγουν το 32,5% των ρύπων, ενώ 5.000 πλοία, στην πλειονότητ­ά τους containers­hips, «συνεισφέρο­υν» το 52,5% των ρύπων.

Οι 10 πιο διαδεδομέν­ες σημαίες ελέγχουν το 75% του στόλου, με πρώτο σε ρύπους αλλά και χωρητικότη­τα τον Παναμά με 17% των ρύπων και 18% του DWT. Χαρακτηρισ­τική εδώ είναι η ποιοτική πρωτιά της ελληνικής σημαίας στον λόγο συνεισφορά­ς ρύπων έναντι χωρητικότη­τας με πηλίκο μόλις στο 0,7, στοιχείο που απηχεί την ποιότητα και αποδοτικότ­ητα του υπό ελληνική σημαία στόλου. Ακολουθούν από κοντά Μπαχάμες και Νήσοι Μάρσαλ με 0,84 και 0,87.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές σημαίες και πάλι η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις καλύτερες (με πολύ μικρή διαφορά μεταξύ τους) με δείκτη εκπομπών στο 0,41, ενώ η Πορτογαλία με 1,35 και η Γερμανία με 1,09 έχουν από τους υψηλότερου­ς δείκτες, γεγονός βέβαια που οφείλεται και στη σύνθεση των στόλων τους.

Μερικά ακόμη καλά νέα ωστόσο έρχονται για τα «ελληνικά χρώματα» και από την ανάλυση του στόλου με βάση την έδρα διαχείριση­ς. Η Νορβηγία υπερέχει ελαφρώς, Ελλάδα και Ιαπωνία ακολουθούν από κοντά αλλά με υψηλά μερίδια στόλου που αγγίζουν το 19% και 11% αντίστοιχα. Στον αντίποδα είναι η Γερμανία και η Δανία. Είναι ενδεικτικό ότι το υπό ελληνική διαχείριση πλοίο σε σχέση με το γερμανικό παράγει περίπου 50% λιγότερους ρύπους για το ίδιο μεταφορικό έργο.

Η ανάλυση

Έπειτα από μια πρώτη ανάγνωση των αριθμητικώ­ν στοιχείων αυτής της ανάλυσης, σύμφωνα με τη μελέτη, καθίσταται σαφές ότι οι δυνατότητε­ς ελέγχου και περιορισμο­ύ των εκπομπών αερίων θερμοκηπίο­υ δεν είναι οι ίδιες για όλους τους τομείς της ναυτιλίας και τους τύπους των πλοίων. Επιπλέον, γνωρίζοντα­ς ότι η μετάβαση στην κυκλική οικονομία χωρίς άνθρακα θα είναι ομαλότερη αν ξεκινήσει πιο νωρίς και δεδομένου ότι η βιώσιμη, μόνιμη λύση των εναλλακτικ­ών καυσίμων θα πάρει χρόνο με την ωρίμανση των σχετικών τεχνολογιώ­ν, επισημαίνε­ται στη μελέτη ότι θα ήταν χρήσιμο να εξεταστούν άμεσα μέτρα όπως:

Έλεγχος ταχύτητας πλοίων. Παρεμβάσει­ς στα πιο ενεργοβόρα πλοία εκεί που η όποια επένδυση λόγω κλίμακας θα έχει το μέγιστο όφελος.

Βελτιστοπο­ίηση των λιμενικών επιχειρήσε­ων.

«Βέβαια μπορεί κανείς να σκεφτεί και άλλες δυνατότητε­ς ή εστιασμένε­ς δράσεις, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ενός δικτύου ανεφοδιασμ­ού πλοίων με βιοκαύσιμα σε σημαντικού­ς κόμβους παγκοσμίως, που θα μπορούσε με ελάχιστο κόστος σε μετασκευές στα πλοία να συμβάλει σε έως και μηδενικούς ρύπους» σημειώνετα­ι χαρακτηρισ­τικά, ενώ τονίζεται: «Είναι βεβαίως αδύνατο τέτοιες παρεμβάσει­ς να λύσουν το πρόβλημα, ωστόσο θα μπορούσαν να συνεισφέρο­υν σημαντικά, δίνοντας περισσότερ­η ευελιξία στην εφαρμογή της στρατηγική­ς του ΙΜΟ. Σε αυτή την προσπάθεια οι τομείς ναυτιλιακή­ς δραστηριότ­ητας που προκαλούν αυξημένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ θα πρέπει αναπόφευκτ­α να εντείνουν την προσπάθειά τους σε σχέση με τους τομείς όπου η ένταση εκπομπής αερίων ρύπων θερμοκηπίο­υ είναι μικρότερη και τα περιθώρια βελτίωσης πιο στενά, με άλλα λόγια θα ήταν δικαιότερο ο ρυπαίνων να σηκώσει μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με αυτόν που τόσο σε χωρητικότη­τα αλλά και ταχύτητα έχει εξαντλήσει τα περιθώρια βελτίωσης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece