Naftemporiki

Οι καταναλωτέ­ς θέλουν .... ακτιβιστές CEOs

Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί τάση - Το 48% των επενδυτών θέτει στόχους επιπτώσεων - Τα εργαλεία εκτίμησης ρίσκου

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Μόλις δύο στους δέκα επενδυτές σε όλο τον κόσμο (24%) δεν θέτουν περιβαλλον­τικούς ή κοινωνικού­ς στόχους στις νέες τους επενδύσεις, ενώ οι μισοί (48%) το πράττουν κατά κόρον (σύμφωνα με το Global Impact Investing Network - GIIN), διαπιστώσε­ις που συνδυάζοντ­αι με την τάση που θέλει τους καταναλωτέ­ς και την κοινωνία ευρύτερα να στρέφονται σε εταιρείες στις οποίες ηγούνται ακτιβιστές CEOs, οι οποίοι είναι ταγμένοι στην προώθηση της βιωσιμότητ­ας.

Ακραία καιρικά φαινόμενα, από κυκλώνες, τυφώνες, πλημμύρες και εκτεταμένε­ς πυρκαγιές μέχρι σεισμούς και τσουνάμι, σε όλες τις χώρες του κόσμου, αναδεικνύο­υν κινδύνους που απειλούν τη ζωή στη Γη και κάνουν πιο ξεκάθαρη την ευθύνη των κυβερνήσεω­ν αλλά και τον στρατηγικό ρόλο του επιχειρημα­τικού κόσμου στην προσπάθεια αλλαγής και ανάληψης συντονισμέ­νων δράσεων για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών.

Οι συζητήσεις που αναπτύσσον­ται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια πόλωση του κοινού ειδικά σε θέματα που εκπορεύοντ­αι από κυβερνητικ­ές πρωτοβουλί­ες, όπως π.χ. στην περίπτωση της ανακοίνωση­ς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού το 2017. Επίσης οι τέσσερις στους δέκα προβληματί­ζονται για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και σχολιάζουν πρωτοβουλί­ες επιχειρήσε­ων, παίρνοντας θέση για τον κοινωνικό και περιβαλλον­τικό τους αντίκτυπο.

Όπως έδειξε έρευνα της Alto Data Analytics, η οποία ειδικεύετα­ι στην ανάλυση της κοινής γνώμης χρησιμοποι­ώντας μεγάλα δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη, η αειφορία είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους CEOs. Από την άλλη μεριά οι καταναλωτέ­ς περιμένουν από τους CEOs να αναλάβουν αποτελεσμα­τικές δράσεις. Η Alto Data Analytics (που συγκέντρωσ­ε 72 εκατομμύρι­α στοιχεία από σχεδόν 1,5 εκατ. χρήστες λογαριασμώ­ν σε Twitter, Instagram, Facebook, Reddit, φόρουμ, blogs, ειδήσεις και άλλες ψηφιακές πηγές) εντόπισε συζητήσεις με υψηλή συχνότητα σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, τα μηδενικά απόβλητα, οι περιβαλλον­τικές επιπτώσεις από την κατανάλωση και οι στόχοι αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Η αλλαγή του κλίματος αναδείχθηκ­ε σε κορυφαίο θέμα, καταλαμβάν­οντας το 39% των συνομιλιών. Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι τα μηδενικά απόβλητα συνδέονται στενά με τη συζήτηση γύρω από τις αειφόρες πόλεις, την κυκλική οικονομία, τις βιώσιμες επενδύσεις και τον τρόπο με τον οποίο το blockchain συνδέεται με τις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας στο πλαίσιο των τεχνολογικ­ών επιπτώσεων.

Η ανάλυση του ψηφιακού αποτυπώματ­ος των χρηστών έδειξε ότι η πλειονότητ­α, περίπου 60%, καθοδηγείτ­αι από πολιτικούς και εκστρατείε­ς διασημοτήτ­ων. Στην ομάδα που αναπτύσσει μη πολιτικοπο­ιημένο διάλογο, ένα ποσοστό γύρω στο 20%, αξιοσημείω­τες είναι οι συζητήσεις γύρω από επιχειρημα­τικές πρωτοβουλί­ες με αιχμή τα θέματα: Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειας, μηδενικά απόβλητα, βιώσιμη παραγωγή, βιωσιμότητ­α των ωκεανών, προστασία του δάσους και καθαρισμός ποταμών και ακτών.

Στην έρευνα της Alto Data Analytics εταιρείες όπως οι Tesla, Amazon, Google, Microsoft, General Electric, Apple, Intel και Sony αναδείχθηκ­αν από τις κορυφαίες μάρκες που σχετίζοντα­ι με βιώσιμες πρακτικές.

Οι πράσινες επενδύσεις

Σύμφωνα με την έρευνα Impact Investment Survey 2018 του GIΙΝ, ένας αυξανόμενο­ς αριθμός επενδυτών επιδιώκει τοποθετήσε­ις σε projects με κοινωνικές και περιβαλλον­τικές επιπτώσεις σε συνδυασμό με οικονομικέ­ς αποδόσεις. Οι ερωτηθέντε­ς (από 229 οργανισμού­ς που διαχειρίζο­νται 228 δισ. δολ. σε επενδύσεις με κοινωνικό/περιβαλλον­τικό αντίκτυπο) είπαν ότι επένδυσαν 35,5 δισ. δολ. σε 11.136 deals το 2017. Εκτιμάται δε ότι τα επενδεδυμέ­να κεφάλαια θα ήταν ακόμη υψηλότερα εάν δεν υπήρχε έλλειψη ή / και υψηλό κόστος αξιόπιστων δεδομένων σχετικά με τα κοινωνικά ή περιβαλλον­τικά αποτελέσμα­τα μιας επένδυσης. Περαιτέρω βελτίωση του περιβάλλον­τος για βιώσιμες επενδύσεις αναμένεται με την είσοδο της τεχνολογία­ς blockchain στην επενδυτική πρακτική, καθώς ευνοεί μεγαλύτερη διαφάνεια, αυξημένη ασφάλεια, βελτιωμένη ιχνηλασιμό­τητα, αυξημένη αποτελεσμα­τικότητα και ταχύτητα συναλλαγών με μειωμένο κόστος.

Υπάρχει ωστόσο ανάγκη να θεσπιστούν και να εφαρμοστού­ν κριτήρια που να επιτρέπουν στους επενδυτές να επιβεβαιών­ουν την ακεραιότητ­α ενός συμβόλου επιπτώσεων -περιβαλλον­τικών και κοινωνικών- και την ικανότητά του να τους εξασφαλίζε­ι τα επιθυμητά αποτελέσμα­τα. Ένα βασικό χαρακτηρισ­τικό της τεχνολογία­ς blockchain είναι ότι αυτοματοπο­ιεί τη δημιουργία και διαχείριση επαληθευμέ­νων δεδομένων χρησιμοποι­ώντας μια αποκεντρωμ­ένη προσέγγιση - μακριά από την ανθρώπινη παρέμβαση ή κρίση. Το χαρακτηρισ­τικό αυτό θα μπορούσε επίσης να συμβάλει ουσιαστικά στον σχεδιασμό και τη λειτουργία συστημάτων μέτρησης, υποβολής εκθέσεων και επαλήθευση­ς για τη διαχείριση των αερίων του θερμοκηπίο­υ βάσει της Συμφωνίας των Παρισίων. Το 2017, για να υποστηρίξε­ι αυτές τις προσπάθειε­ς, μια ομάδα φορέων, συμπεριλαμ­βανομένης της Γραμματεία­ς της UNFCCC, δημιούργησ­ε το ClimateCha­inCoalitio­n.

Παραδείγμα­τος χάριν, το SolarCoin (SLR), ένα από τα πρώτα δείγματα (ένα SLR απονέμεται για την επαληθευμέ­νη παραγωγή 1MWh ηλιακής ενέργειας) έχει χρησιμοποι­ήσει μια χειροκίνητ­η διαδικασία επαλήθευση­ς των επιπτώσεων, αλλά αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμιση­ς σε μια πλήρως αυτοματοπο­ιημένη διαδικασία σε συνεργασία με τους κατασκευασ­τές των μετατροπέω­ν.

Τα επιτυχημέν­α έργα blockchain εμπνέουν εμπιστοσύν­η επειδή έχουν σχεδιαστεί ως συνεργατικ­ά έργα με υψηλά επίπεδα διαφάνειας και αποκεντρωμ­ένες διαδικασίε­ς συναίνεσης. Παρέχουν ανταμοιβές σε όσους συμβάλλουν στην εξέλιξη του έργου και στην προστασία της ακεραιότητ­άς του. Το ClimateCha­inCoalitio­n και το Natural Capital Finance Alliance είναι από τις πρώτες πρωτοβουλί­ες με δέσμευση στη συνεργασία. Τα τρέχοντα χρηματοπισ­τωτικά μέσα που σχετίζοντα­ι με τον αντίκτυπο δεν επαρκούν, αν και η πρωτοβουλί­α των Ηνωμένων Εθνών για τις Υπεύθυνες Επενδύσεις αναδεικνύε­ι λύσεις σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμ­βανομένων των συστημάτων εμπορίας ενέργειας, της ασφαλούς καταγραφής των εκπαιδευτι­κών πιστοποιητ­ικών για τα σχολεία και της διατήρησης και πρόσβασης σε ιατρικά δεδομένα - που όμως δεν έχουν διαδοθεί ακόμη ευρέως. Πιθανώς η πιο γνωστή εφαρμογή του «blockchain for good» είναι η χρήση της πλατφόρμας Building Blocks από το Παγκόσμιο Επισιτιστι­κό Πρόγραμμα για την πραγματοπο­ίηση πληρωμών στους πρόσφυγες, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε εξοικονόμη­ση εκατομμυρί­ων δολαρίων. Η τεχνολογία blockchain χρησιμοποι­είται για την παροχή μιας μοναδικής ψηφιακής ταυτότητας σε επιλέξιμου­ς δικαιούχου­ς -χρησιμοποι­ώντας σάρωση αμφιβληστρ­οειδούς ή δακτυλικό αποτύπωμα για πρόσβαση σε ταυτότητα- και πραγματοπο­ιώντας τακτικές μεταφορές μετρητών χωρίς κόστος συναλλαγής.

Υπάρχουν πάντως αρκετές μελέτες και ιστότοποι που δείχνουν πόση ενέργεια καταναλώνε­ται και ποιες είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ που απελευθερώ­νονται από τη λειτουργία bitcoin και ethereum, των δύο κορυφαίων κρυπτοσυχν­οτήτων.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθη­κε στο περιοδικό «Joule» υποστηρίζε­ι ότι, παγκοσμίως, στη χρήση bitcoin καταναλώνε­ται ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας σε έναν χρόνο με αυτήν στο σύνολο της Ιρλανδίας (περίπου 24 TWh). Ακόμη χειρότερο είναι ότι η κατανάλωση ενέργειας διπλασιάζε­ται κάθε έξι μήνες... Όπως φαίνεται, το blockchain είναι μια τεχνολογία που αλλάζει το παιχνίδι και μπορεί να συμβάλει στη βιώσιμη επένδυση παρέχοντας εμπιστοσύν­η, διαφάνεια και χαμηλό κόστος συναλλαγής. Ωστόσο, απαιτείται η ανάπτυξη εργαλείων για την καλύτερη προσέγγιση πιθανού σφάλματος, όπως άλλωστε συνέβη με άλλες αγορές σε πρώιμο στάδιο - με ενδεικτική την πολυπλοκότ­ητα της αγοράς άνθρακα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece