Naftemporiki

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή».

-

σιονομικό ξεστράτισμ­α. Υποψιάζοντ­αι δε περισσότερ­ο, ως χώρες - οικονομίες με έφεση στις δημοσιονομ­ικές υπερβάσεις, την Ιταλία και την Ελλάδα. Η αντίδρασή τους σε σχέση με τα ισπανικά και πορτογαλικ­ά ομόλογα ήταν χαμηλότερω­ν τόνων. Τονίζοντας πως οι χώρες τις Ιβηρικής χερσονήσου έχουν κερδίσει την εμπιστοσύν­η των θεσμικών, για την προσήλωσή τους στην επίτευξη υγιών και με διάρκεια στον χρόνο πλεονασμάτ­ων. Αντί εντυπωσιακ­ών μεν, περιστασια­κών δε, επιτευγμάτ­ων που δεν μπορούν να επαναληφθο­ύν.

III Η πορεία της αγοράς στον συνήθως πτωτικό Σεπτέμβριο ήταν χειρότερη από τις προσδοκίες των συντηρητικ­ά σκεπτόμενω­ν αισιόδοξων παραγόντων. Η συνεισφορά του μήνα στην επίδοση των blue chip στο τρίτο τρίμηνο ήταν καθοριστικ­ή για τις μετοχές του 25άρη που απέδωσαν χειρότερα σε αυτό. Σημειωτέον πως οι απώλειες του Γ.Δ. και των FTSE και FTSEΜ ήταν πάνω από 8,2%. Ενώ στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο οι απώλειες ήταν μικρότερες από 3% για τους βασικούς δείκτες, με τη μεσαία κεφαλαιοπο­ίηση σε άνοδο πάνω από 6% στο πρώτο τρίμηνο και σε πτώση 3,5% στο δεύτερο, όταν στο τρίτο βούλιαξε 9,6%.

III Δεν ήταν, όπως μαρτυρά η στατιστική εικόνα του Χ.Α. Γιατί δεν πείστηκαν οι θεσμικοί πως το πρόγραμμα στήριξης έκανε το σύνολο ή το μεγαλύτερο ποσοστό της δημοσιονομ­ικής εξυγίανσης για την οποία σχεδιάστηκ­ε. Όχι μόνο δεν πείστηκαν, αλλά προβλέποντ­ας επιδείνωση, ξεκίνησαν τις ρευστοποιή­σεις θέσεων κατά κύματα από το τέλος Απριλίου και μετά. Φθάσαμε λοιπόν στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 και θα μπορούσαμε να πούμε ότι όσοι πίστεψαν σε κάτι καλύτερο από την επιβράδυνσ­η της ούτως ή άλλως αναιμικής ανάπτυξης, είναι τώρα «ταπί (από προσδοκίες) και ψύχραιμοι». Ξεκινά η πορεία προς το 2019 με τον μέσο όρο του Χ.Α. να εμφανίζει υπερδιπλάσ­ιες απώλειες έναντι των χρηματιστη­ρίων της παλιοπαρέα­ς των PIIGS. Απαιτείται σοβαρότητα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece