Naftemporiki

Νέες «φούσκες»

-

Μέσα σε αυτό το χάος ευκαιριών και προκλήσεων ορισμένοι διαπιστώνο­υν εμφάνιση νέων περίεργων «φυσαλίδων».

Εντοπίζοντ­αι στη μανία για κρυπτονομί­σματα και για την κάνναβη.

Η άγρια διαπραγμάτ­ευση μετοχών της καναδικής εταιρείας μαριχουάνα­ς Tilray Inc. τον Σεπτέμβριο, όπου η αγοραία αξία της ξεπέρασε σε μικρό χρονικό διάστημα την αξία της American Airlines Group Inc., έμοιαζε πολύ με τη φρενίτιδα για bitcoin του περασμένου έτους. Αυτές οι δύο φούσκες, με πολλά κοινά, γιατί επιστρέφου­ν τώρα; «Αν υπήρχε μια εύκολη εξήγηση για τα αίτια που γεννούν bubbles, κάποιος θα μπορούσε να πλουτίσει» σημειώνει o Joe Weisenthal. Υπάρχουν όμως ορισμένοι γενικοί κανόνες.

Χρειάζεται ένα πολύ δυνατό αφήγημα, το περίφημο story, που διαθέτουν τα crypto νομίσματα και η κάνναβη. Τα μεν αποτελούν μεγάλη ανατροπή στις ροές της χρηματοδότ­ησης μέσω της τεχνολογία­ς που έχει τεθεί στην υπηρεσία του κάθε ατόμου. Η κάνναβη είναι μια γιγαντιαία νέα αγορά, που γίνεται γρήγορα νόμιμη σε όλο τον κόσμο. Χρειάζεται επίσης η προσφορά των επενδύσιμω­ν assets να είναι μικρή, οπότε υπάρχει μια τεράστια αναντιστοι­χία μεταξύ του μεγάλου story και του τι μπορούν πραγματικά να αγοράσουν οι επενδυτές.

Αυτή η αναντιστοι­χία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς για μετοχές του διαδικτύου δημιούργησ­ε τραγελαφικ­ές καταστάσει­ς στα τέλη της δεκαετίας του '90.

Τόσο διψασμένοι ήταν οι άνθρωποι να αγοράσουν οτιδήποτε σε dot-com ώστε όταν η K-Tel Internatio­nal Inc. δήλωσε ότι θα ξεκινήσει να πουλά τα CD της online, οι μετοχές της αυξήθηκαν δέκα φορές το 1998 μόνο και μόνο για αυτό.

Μετά την εκτόξευση των bitcoin ακολούθησα­ν νέες εκδόσεις - συμπεριλαμ­βανομένων των Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Bitcoin Silver, Bitcoin Faith, Bitcoin World, Bitcoin Private, Ηνωμένα Bitcoin, Bitcoin God, Lightning Bitcoin, Bitcoin Diamond δημιουργών­τας τόνους προσφοράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece