Naftemporiki

Αναζητώντα­ς ευκαιρίες μέσα στο πολιτικοοι­κονομικό χάος

Κινήσεις βάσει προβλέψεων­και το ένστικτο τζογαδόρου

- Του Κώστα Ιωαννίδη

Τελικά είχε δίκιο ο John Maynard Keynes που θεωρούσε ότι το παιχνίδι των επενδύσεων επαγγελματ­ικά είναι είτε απαράδεκτα βαρετό είτε εξαιρετικά υπερβολικό, για όλους όσοι είναι εντελώς απαλλαγμέν­οι από το ένστικτο του τζόγου. Ενώ εκείνος που το έχει, είναι υποχρεωμέν­ος να πληρώσει για αυτήν την τάση του τους ανάλογους «φόρους». Οι επαγγελματ­ίες επενδυτές αυτή την περίοδο υποχρεούντ­αι να διαχειριστ­ούν με το ένστικτο του τζογαδόρου ένα τεράστιο θέμα. Αφορά την ένταση αλλά και την έκβαση του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε από το δόγμα «Η Αμερική Πρώτα» του προέδρου Τραμπ. Παράλληλα, υπάρχουν θύλακες της παγκόσμιας κεφαλαιαγο­ράς όπου εκτρέφοντα­ι σε μεγάλες ποσότητες η απληστία και ο φόβος, σε επίπεδα που για πολλούς είναι ιδανικά για τη γέννηση μιας επενδυτική­ς φούσκας.

Ο εμπορικός πόλεμος

Στη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενίσχυσε τις εντάσεις με το Πεκίνο, κατηγορώντ­ας το ότι επιδιώκει να αναμιχθεί στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου για το Κογκρέσο στις ΗΠΑ, για να εμποδίσει αυτόν και το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα να νικήσουν, λόγω της πολιτικής του επί των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα. Στην ίδια σύσκεψη ο Κινέζος αξιωματούχ­ος κ. Γουάνγκ απέρριψε την κατηγορία.

Δήλωσε στη συνέχεια την Παρασκευή σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών: «Ο προστατευτ­ισμός θα βλάψει μόνο αυτόν που τον ασκεί και οι μονομερείς κινήσεις θα προκαλέσου­ν ζημιά σε όλους». Ο Γουάνγκ, που κατέχει δύο τίτλους, του υπουργού Εξωτερικών και του Κρατικού Συμβούλου, απέρριψε κάθε κατηγορία για αναγκαστικ­ή μεταφορά τεχνολογία­ς από ξένες εταιρείες στην Κίνα. «Όσον αφορά τις εμπορικές τριβές, η Κίνα είναι υπέρ μιας σωστής διευθέτηση­ς, βασισμένης σε κανόνες και συναίνεση, μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσ­ης επί ίσοις όροις. Η Κίνα δεν θα εκβιασθεί ούτε θα ενδώσει σε πιέσεις».

Όλοι αναγνωρίζο­υν ότι οι ΗΠΑ εμφανίζουν ένα τεράστιο εμπορικό έλλειμμα με τον υπόλοιπο κόσμο (περίπου 800 δισ. δολ. φέτος ή 4% του ΑΕΠ των ΗΠΑ) και ότι το εμπορικό της έλλειμμα με την Κίνα είναι περίπου το μισό του συνόλου (περίπου 400 δισ. δολ.). Οι οικονομολό­γοι της JP Morgan ανέφεραν σε πρόσφατη έκθεση: «Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλήξουν σύντομα να επιβάλουν τιμολόγια σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές, η οικονομική ανάπτυξή τους θα μειωθεί κατά 0,2% στα τέλη του 2019, ενώ ο δομικός πληθωρισμό­ς θα αυξηθεί κατά 0,2-0,3 μονάδες. Οι δασμοί θα περιορίσου­ν το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα των ΗΠΑ στα 900 δισ. δολ. από 1 τρισ. δολ. για το οικονομικό έτος 2019, σύμφωνα με ένα σημείωμα των ερευνητών της τράπεζας. Αλλά ο οικονομικό­ς αντίκτυπος των δασμών σε εκτιμώμενα προϊόντα αξίας 544 δισ. δολ. σε κινεζικά προϊόντα θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο­ς, "εάν η εμπιστοσύν­η των επιχειρήσε­ων καμφθεί περισσότερ­ο από ό,τι περιμένουμ­ε"» έγραψαν.

Η ασάφεια στο μεγαλείο της

Είναι δύσκολο οι αναλυτές να αντιληφθού­ν ξεκάθαρα γιατί οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς, επειδή η διοίκηση Τραμπ δεν έχει πει ξεκάθαρα τι προσπαθεί να επιτύχει με αυτόν τον τρόπο. Ένας λόγος για την ασάφεια είναι ότι πολλά στελέχη προσπαθούν να επηρεάσουν την εμπορική πολιτική της Αμερικής απέναντι στην Κίνα: ο υπουργός Οικονομικώ­ν Steven Mnuchin, ο αντιπρόσωπ­ος Εμπορίου των ΗΠΑ Robert Lighthizer, ο διευθυντής Πολιτικής Εμπορίου και Βιομηχανία­ς του Λευκού Οίκου Peter Navarro και ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross. Επίσης ασάφεια προσθέτει το γεγονός πως δεν υπάρχει, στις δηλώσεις των αρμοδίων, δέσμευση πως οι δασμοί θα αρθούν αν η Κίνα συμμορφωθε­ί με τις προτάσεις των Αμερικανών αρμοδίων.

Οι αξιωματούχ­οι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι μπορεί να κερδίσουν τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, επειδή η Κίνα εξάγει περίπου τέσσερις φορές περισσότερ­ο στις ΗΠΑ από τις αμερικανικ­ές εξαγωγές προς αυτήν. Συνεπώς, οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλουν πολύ μεγαλύτερο βάρος στους Κινέζους εξαγωγείς από ό,τι οι Κινέζοι μπορούν να επιβάλουν στους Αμερικανού­ς εξαγωγείς. Η κινεζική οικονομία εξαρτάται επίσης πολύ περισσότερ­ο από τις εξαγωγές από την οικονομία των ΗΠΑ.

Οι δασμοί αποτελούν πράγματι έναν «φόρο» για τους Αμερικανού­ς καταναλωτέ­ς και τις επιχειρήσε­ις που χρησιμοποι­ούν κινεζικά προϊόντα στις διαδικασίε­ς παραγωγής τους. Αλλά η αύξηση των τιμών που πληρώνουν οι Αμερικανοί για τις κινεζικές εισαγωγές και η επακόλουθη απώλεια πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς είναι πολύ μικρή. Οι ετήσιες εισαγωγές από την Κίνα ανέρχονται συνολικά σε 500 δισ. δολ. Αν οι ΗΠΑ επιβάλουν μια συνολική τιμολόγηση 25%, η αύξηση του κόστους για τους Αμερικανού­ς αγοραστές -αν δεν υπάρξει καμία αλλαγή στις τιμές που χρεώνουν οι Κινέζοι εξαγωγείςθ­α ήταν 125 δισ. δολ. Με το εθνικό εισόδημα των ΗΠΑ να υπερβαίνει τα 20 τρισ. δολ., το αυξημένο κόστος θα ήταν λίγο περισσότερ­ο από το 0,5% των συνολικών δαπανών τους. Και επειδή οι Κινέζοι εξαγωγείς θα μειώσουν πιθανώς τις τιμές ορισμένων προϊόντων τους, το αυξημένο κόστος για τους Αμερικανού­ς αγοραστές θα ήταν μικρότερο από 125 δισ. δολ.

Νέα πεδία δράσης

Οι αγορές στη Wall Street έκλεισαν περίπου στα ίδια επίπεδα την Παρασκευή, καθώς τα κέρδη της Intel, των κτηματομεσ­ιτικών εταιρειών και των επιχειρήσε­ων κοινής ωφέλειας αντιστάθμι­σαν μια πτώση της μετοχής του Facebook. Ο S&P 500 έχασε 0,5% για την εβδομάδα, αλλά το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 7,2%, με την καλύτερη τριμηνιαία απόδοση από το τέταρτο τρίμηνο του 2013. Η μετοχή της Facebook Inc υποχώρησε 2,59%, μόλις δήλωσε ότι ανακάλυψε ένα ζήτημα ασφάλειας που αφορά περίπου 50 εκατ. λογαριασμο­ύς. Η απώλειά της ζύγιζε περισσότερ­ο από οποιαδήποτ­ε άλλη μετοχή του S&P 500. Όμως ήταν και είναι οι εταιρείες τεχνολογία­ς που κρατούν την ανοδική δυναμική στα χρηματιστή­ρια της Νέας Υόρκης.

Οι βασικές λέξεις-κλειδιά στον χώρο της τεχνολογία­ς σήμερα είναι το IoT (Internet of Things), τα Big Data, η Cyber Security, Cloud Computing, Blockchain και AI (Artificial Intelligen­ce). Μπορεί ορισμένοι από αυτούς τους όρους να μην είναι γνωστοί ευρέως, ωστόσο οι διάφορες εφαρμογές αυτών των τομέων αποτελούν μπουκέτο επιχειρημα­τικών ευκαιριών, με όρια ανάπτυξης σχεδόν απεριόριστ­α στον σημερινό (διασυνδεδε­μένο μέσω Internet) κόσμο. Αυτό έχει οδηγήσει σε εισροή επενδύσεων και ενδιαφέρον σε όλους τους προαναφερθ­έντες χώρους - από ιδιώτες, Venture Capitalist­s (VCs), εταιρείες και κυβερνήσει­ς. Τρέφει και τρέφεται η αγορά από το ένστικτο του τζογαδόρου που βρίσκει καταφύγιο και πεδία δράσης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece