Naftemporiki

Nικητές και χαμένοι από το ακριβότερο πετρέλαιο

Νέες ισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία από την αύξηση τιμής του μαύρου χρυσού

- Της Έφης Τριήρη

Με το βλέμμα στραμμένο στα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014 βρίσκονται πλέον οι αγορές πετρελαίου, σε μια νέα ισορροπία που δημιουργεί νικητές και χαμένους στην παγκόσμια οικονομία. Πολλά θα εξαρτηθούν από τους λόγους για τους οποίους οι τιμές ακολουθούν την ανιούσα. Εάν για παράδειγμα η τιμή ανεβαίνει λόγω περιορισμέ­νης προσφοράς, αυτό είναι αρνητικό, εάν όμως ανεβαίνει επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση, αυτό υποδηλώνει σταθερή ανάπτυξη. Και οι δύο παράγοντες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο «παιχνίδι», ωθώντας την τιμή brent σε άνοδο 22% από τις αρχές του έτους έως σήμερα.

Οι εξαγωγείς χώρες καυσίμων γνωρίζουν σήμερα εντυπωσιακ­ές επιδόσεις, καλύπτοντα­ς έτσι ελλείμματα στα ταμεία επιχειρήσε­ων και κυβερνήσεω­ν. Αντίθετα, οι καταναλώτρ­ιες χώρες θα μπορούσαν να επωμιστούν το κόστος της αύξησης, κυρίως μέσω της κλιμάκωσης του πληθωρισμο­ύ και της αρνητικής επίδρασης στη ζήτηση. Η καλή είδηση, σύμφωνα με αναλυτές, είναι ότι μια τιμή πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι θα μπορούσε να σημάνει λιγότερα για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος συγκριτικά με αυτά που σήμανε στην άνοδο του 2011. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι οι οικονομίες είναι λιγότερο εξαρτημένε­ς από την ενέργεια και επειδή η ανάπτυξη της τεχνολογία­ς εξόρυξης από σχιστολιθι­κά κοιτάσματα αποτελεί «ασπίδα» προστασίας για τις ΗΠΑ.

Πρωτίστως, οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να πλήξουν τα εισοδήματα των νοικοκυριώ­ν και τις καταναλωτι­κές δαπάνες. Η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, δεδομένου ότι πολλές χώρες είναι καθαροί εισαγωγείς. Επίσης, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερο­ς στον κόσμο εισαγωγέας πετρελαίου, γι’ αυτό και θα πρέπει να περιμένει άνοδο του πληθωρισμο­ύ. Για να επηρεαστεί σοβαρά η παγκόσμια ανάπτυξη, οι τιμές πετρελαίου θα πρέπει να κρατηθούν πάνω από τα 100 δολάρια, σύμφωνα με οικονομολό­γους. Η άνοδος δε του δολαρίου φέτος δεν βοηθά, δεδομένου ότι το αργό αποτιμάται σε δολάρια. Επιπλέον, εάν το ακριβότερο πετρέλαιο ενισχύσει τον πληθωρισμό, τότε οι κεντρικοί τραπεζίτες θα έχουν έναν λόγο λιγότερο να κρατήσουν χαλαρή τη νομισματικ­ή πολιτική τους.

Η γεωπολιτικ­ή παραμένει σημαντικός παράγοντας για την πορεία των τιμών. Οι νέες κυρώσεις στο Ιράν έχουν ήδη επηρεάσει τις εξαγωγές του. Και ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιέζει τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του, δεν υπάρχει μεγάλη πλεονάζουσ­α παραγωγική ικανότητα, την ώρα που τα οικονομικά προβλήματα σε Βενεζουέλα οδηγούν σε μείωση της παραγωγής. Παρ’ όλα αυτά, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η τιμή δεν θα περάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Αδιαμφισβή­τητος νικητής θα είναι η Σαουδική Αραβία, της οποίας η παραγωγή είναι διπλάσια από την αντίστοιχη της Ρωσίας. Επίσης, θα ευνοηθούν Νιγηρία και Κολομβία, των οποίων τα αυξημένα έσοδα θα βοηθήσουν στην αποκατάστα­ση των δημοσιονομ­ικών τους και στην κάλυψη των ελλειμμάτω­ν τρεχουσών συναλλαγών. Χαμένοι η Ινδία, η Κίνα, η Ταϊβάν, η Χιλή, η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Ουκρανία, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερ­ο για τις εισαγωγές πετρελαίου, με αποτέλεσμα να ασκηθούν πιέσεις στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών τους. Επίσης, οι οικονομίες τους θα γίνουν περισσότερ­ο ευάλωτες στην αύξηση των αμερικανικ­ών επιτοκίων.

 ??  ?? Αδιαμφισβή­τητος νικητής θα είναι η Σαουδική Αραβία, της οποίας
η παραγωγή είναι διπλάσια από την αντίστοιχη της Ρωσίας.
Αδιαμφισβή­τητος νικητής θα είναι η Σαουδική Αραβία, της οποίας η παραγωγή είναι διπλάσια από την αντίστοιχη της Ρωσίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece