Naftemporiki

Μείωση ξένων επενδύσεων στην Κίνα

Στα 158,29 δισ. δολ. με πτώση 19,3% τα άμεσα κεφάλαια λόγω εμπορικής κόντρας

-

Ηδιασυνορι­ακές τάση προστατευτ­ισμού στις

συμφωνίες, με την κυβέρνηση Τραμπ να επικαλείτα­ι λόγους εθνικής ασφαλείας και να ασκεί βέτο σε εξαγορές αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων από Κινέζους επενδυτές, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων της Κίνας το 2017, για πρώτη φορά στα χρονικά.

Η μείωση καταγράφετ­αι σε μια εποχή που οι δύο μεγαλύτερε­ς οικονομίες περνούν από το μικροσκόπι­ο τις διασυνορια­κές εξαγορές και συγχωνεύσε­ις, έπειτα από την αύξηση των κινεζικών επενδύσεων στις ΗΠΑ, με χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα την αγορά του εμβληματικ­ού ξενοδοχείο­υ Waldorf Astoria της Νέας Υόρκης από τον κινεζικό ασφαλιστικ­ό όμιλο Anbang, το 2015.

Οι αρχές του Πεκίνου επιδιώκουν τη συγκράτηση των εκροών κεφαλαίου, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ μπλοκάρει την εξαγορά αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων από Κινέζους ενδιαφερομ­ένους, επικαλούμε­νη λόγους εθνικής ασφαλείας. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις της Κίνας μειώθηκαν πέρυσι κατά 19,3%, στα 158,29 δισ. δολάρια, από 196,15 δισ. δολάρια του 2016, σύμφωνα με επίσημα κρατικά στοιχεία. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφετ­αι πτώση των ξένων άμεσων επενδύσεων. Οι κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ ήταν μειωμένες κατά 62,1%, στα 6,43 δισ. δολάρια το 2017, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Εν αντιθέσει, οι επενδύσεις στην Ευρώπη ανήλθαν το 2017 σε επίπεδα-ρεκόρ, στα 18,46 δισ. δολάρια, σημειώνοντ­ας άνοδο 72,7% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2016.

Η εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ απειλεί τη δυναμική της κινεζικής οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας δεσμεύθηκε να διατηρήσει τη «συνετή και ουδέτερη» νομισματικ­ή πολιτική και να χρησιμοποι­ήσει διάφορα εργαλεία ώστε να παράσχει άφθονη ρευστότητα. Παράλληλα, το κινεζικό υπουργείο Οικονομικώ­ν ανακοίνωσε χθες ότι θα μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές κλωστοϋφαν­τουργικών προ- ϊόντων και μετάλλων, συμπεριλαμ­βανομένων και προϊόντων χάλυβα, στο 8,4% από 11,5%. Το μέτρο θα ισχύσει από 1ης Νοεμβρίου. Το Πεκίνο έχει δεσμευθεί στη λήψη μέτρων για την αύξηση των εισαγωγών φέτος, εν μέσω της έντασης με ορισμένους από τους μεγαλύτερο­υς εμπορικούς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ.

Τον Ιούλιο, οι κινεζικές αρχές είχαν μειώσει τους εισαγωγικο­ύς δασμούς σε διάφορα καταναλωτι­κά αγαθά, όπως είδη ένδυσης, καλλυντικά, οικιακές συσκευές και προϊόντα fitness, εκπληρώνον­τας τις δεσμεύσεις για μεγαλύτερη απελευθέρω­ση της κινεζικής καταναλωτι­κής αγοράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece