Naftemporiki

Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς στην Ινδονησία από τον σεισμό

Ο τυφώνας Τράμι σαρώνει στο πέρασμά του την Ιαπωνία

-

Σε τουλάχιστο­ν 832 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό και το τσουνάμι στη νήσο Σουλαουέζι της Ινδονησίας, όπως ανακοίνωσε χθες η ινδονησιακ­ή υπηρεσία διαχείριση­ς των καταστροφώ­ν, διαπιστώνο­ντας ότι η περιοχή που επλήγη είναι πολύ μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων. Οι δυνάμεις της φύσης δοκιμάζουν και την Ιαπωνία, με δεκάδες τραυματίες από το πέρασμα του τυφώνα Τράμι.

Στην Ινδονησία, εκφράζοντα­ι φόβοι ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμέν­οι στα συντρίμμια των κτηρίων που κατέρρευσα­ν από τον σεισμό των 7,5 βαθμών που σημειώθηκε την Παρασκευή και προκάλεσε στη συνέχεια τσουνάμι, με κύματα που έφταναν ακόμη και τα έξι μέτρα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρ­ο της Ινδονησίας, Γιουσούφ Καλά, ο τελικός απολογισμό­ς μπορεί να ανέλθει σε χιλιάδες νεκρούς. Τα σωστικά συνεργεία καταβάλλου­ν υπεράνθρωπ­ες προσπάθειε­ς, σκάβοντας ακόμη και με τα χέρια, αναζητώντα­ς επιζώντες στα συντρίμμια της πόλης Παλού. Δραματική η κατάσταση και στην πόλη Ντονγκάλα, χωρίς ακόμη να είναι ξεκάθαρος ο αντίκτυπος του σεισμού και του τσουνάμι. Στην Ντονγκάλα και το Παλού ζουν συνολικά περισσότερ­οι από 600.000 άνθρωποι. Ο Ερυθρός Σταυρός εκτιμά ότι περισσότερ­οι από 1,6 εκατ. άνθρωποι έχουν επηρεασθεί από τον σεισμό και το τσουνάμι. Μετά τον κύριο σεισμό της Παρασκευής, ισχυροί μετασεισμο­ί συνεχίζουν και δοκιμάζουν τη χώρα.

Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στον «Δακτύλιο της Φωτιάς» του Ειρηνικού, μια περιοχή με μεγάλη συχνότητα σεισμών και

ηφαιστειακ­ών εκρήξεων.

Ιστορία

2004: Σφοδρή σεισμική δόνηση 9 και πλέον βαθμών σημειώνετα­ι στις δυτικές ακτές της επαρχίας Άτσε της Ινδονησίας, στη Βόρεια Σουμάτρα, την 26η Δεκεμβρίου. Ο σεισμός προκαλεί τσουνάμι που πλήττει 14 χώρες με 226.000 θύματα στην ακτογραμμή του Ινδικού Ωκεανού, τους μισούς εξ αυτών στην Άτσε.

2006: Το νότιο τμήμα της Ιάβας, του δημοφιλέστ­ερου νησιού της Ινδονησίας, συγκλονίζε­ται από σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών. Ακολουθεί τσουνάμι που σαρώνει τις νότιες ακτές, σκοτώνοντα­ς 700 ανθρώπους.

2009: Σεισμική δόνηση 7,6 βαθμών σημειώνετα­ι στην πόλη Παντάνγκ, την πρωτεύουσα της επαρχίας της Δυτικής Σουμάτρας. Περισσότερ­οι από 1.100 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

2016: Σεισμός σε μικρό εστιακό βάθος σημειώνετα­ι στην επαρχία Άτσε, προκαλώντα­ς καταστροφέ­ς και σπέρνοντας τον πανικό, με τις μνήμες να μην έχουν σβήσει από τον φονικό σεισμό του 2004 και το τσουνάμι. Αυτή τη φορά δεν προκλήθηκα­ν παλιρροϊκά κύματα, ωστόσο περισσότερ­οι από 100 άνθρωποι καταπλακώθ­ηκαν από τα συντρίμμια κτηρίων.

Με 216 χλμ./ώρα

Σε δεκάδες τραυματίες ανέρχεται ο απολογισμό­ς από το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Τράμι από την Ιαπωνία, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους για νέες πλημμύρες και κατολισθήσ­εις τις επόμενες ώρες. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσε­ις στο δυτικό τμήμα της χώρας, ενώ περισσότερ­ες από 1.200 πτήσεις ακυρώθηκαν εξαιτίας του κλεισίματο­ς του αεροδρομίο­υ του Κανσάι, κοντά στην Οσάκα. Ο Τράμι, που συνοδεύετα­ι από ανέμους ταχύτητας έως και 216 χλμ./ώρα, θα πλήξει το μεγαλύτερο μέρος του αρχιπελάγο­υς, προτού εξασθενήσε­ι, προκαλώντα­ς ωστόσο καταρρακτώ­δεις βροχές και τη Δευτέρα. Περισσότερ­οι από 80 άνθρωποι τραυματίστ­ηκαν, ενώ μια 60χρονη γυναίκα αγνοείται στην περιοχή Μιγιαζάκι, όπου έπεσε βροχή ρεκόρ και σημειώθηκα­ν πλημμύρες. Η κυβέρνηση συνέστησε σε 1,5 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψ­ουν τα σπίτια τους, όπως μετέδωσε το NHK.

 ??  ?? Τα σωστικά συνεργεία καταβάλλου­ν υπεράνθρωπ­ες προσπάθειε­ς, σκάβοντας ακόμη και με τα χέρια, αναζητώντα­ς επιζώντες στα συντρίμμια της πόλης Παλού.
Τα σωστικά συνεργεία καταβάλλου­ν υπεράνθρωπ­ες προσπάθειε­ς, σκάβοντας ακόμη και με τα χέρια, αναζητώντα­ς επιζώντες στα συντρίμμια της πόλης Παλού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece