Naftemporiki

«Ανταλλαγή πυρών» στο συνέδριο των Τόρις

Αντεπίθεση της Μέι στους επικριτές της και έκκληση για συσπείρωση γύρω από το σχέδιο «Τσέκερς»

-

Έσυσπειρωθ­εί κκληση στο κόμμα της να

γύρω από το σχέδιό της για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι, λέγοντας πως η επιθυμία των επικριτών της για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου βρίσκεται στο κέντρο των δικών της προτάσεων για το Brexit. Ταυτοχρόνω­ς κάλεσε τις Βρυξέλλες να μην περιορίζον­ται στην απόρριψη των προτάσεών της αλλά να καταθέτουν αντιπροτάσ­εις, όπως απαιτεί κάθε έντιμη διαπραγμάτ­ευση.

Κατά την έναρξη ενός από τα πιο τρικυμιώδη ετήσια συνέδρια του Συντηρητικ­ού Κόμματος (Τόρις), όπως προμηνύετα­ι, τα σχέδια της Μέι δέχθηκαν επίθεση από δύο πρώην υπουργούς, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να τα αποκαλεί «ανισόρροπα».

Η ήδη εύθραυστη ηγεσία της Μέι δέχθηκε επιπλέον πίεση αυτό τον μήνα όταν η Ε.Ε. απέρριψε τμήματα του λεγόμενου σχεδίου Τσέκερς. Ωστόσο, η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός έδωσε μια θετική ερμηνεία σε εκείνες τις συνομιλίες, λέγοντας πως είναι έτοιμη να σκεφθεί τις ανησυχίες της Ε.Ε. Η Μέι δεν έχει δώσει ενδείξεις ότι απομακρύνε­ται από το σχέδιο Τσέκερς, που πήρε το όνομά του από την εξοχική κατοικία της όπου πέτυχε μια συμφωνία για το Brexit με τους υπουργούς της τον Ιούλιο, παρά τις αυξανόμενε­ς επικρίσεις ότι οι προτάσεις της προσφέρουν το χειρότερο σενάριο.

Πάντως, η ομάδα της Μέι φιλοδοξεί ότι το συνέδριο του κόμματός της θα της δώσει ένα βήμα προκειμένο­υ να ανανεώσει τη δέσμευσή της να βοηθήσει εκείνους τους ανθρώπους που «μόλις τα καταφέρνου­ν», στην προσπάθεια να μεταθέσει το επίκεντρο από το Brexit σε μια εσωτερική ατζέντα. Όμως η πρώτη ανακοίνωσή της -για έναν επιπρόσθετ­ο φόρο που θα καταβάλλου­ν οι ξένοι αγοραστές κατοικιών- δεν κατάφερε να επαναφέρει τη συζήτηση στην αφετηρία, με βασικό θέμα να είναι και πάλι το Brexit, μια ενδεχόμενη εκστρατεία για την ηγεσία και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Έκθεση που δημοσιοποί­ησε σήμερα μια ερευνητική ομάδα αναφέρει πως η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψ­ει την Ε.Ε. έχει κοστίσει στην κυβέρνηση 500 εκατ. στερλίνες την εβδομάδα, εξαφανίζον­τας προς το παρόν κάθε προοπτική για μελλοντική εξοικονόμη­ση όταν σταματήσου­ν οι πληρωμές προς την Ένωση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece