Naftemporiki

Θολώνει το τοπίο η νίκη της αποχής στο δημοψήφισμ­α

Ποια είναι η επόμενη μέρα σε Σκόπια - Αθήνα

-

Στάση αναμονής από Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών και πανηγυρισμ­ούς από τον Πάνο Καμμένο, που δηλώνει δικαιωμένο­ς, προκάλεσε η χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμ­α των Σκοπίων. Ωστόσο το περίπου 90% του «ναι» των 626.000 που ψήφισαν θα αποτελέσει όπλο του Σκοπιανού πρωθυπουργ­ού Ζόραν Ζάεφ στη δοκιμασία που θα ακολουθήσε­ι στη Βουλή και -αν χρειαστεί- στις πρόωρες κάλπες.

Στην Αθήνα το πρώτο βασικό συμπέρασμα είναι ότι τα σενάρια για πρόωρες κάλπες Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, με κριτήριο ότι η συμφωνία θα έφτανε στην Αθήνα προς κύρωση τότε, απομακρύνο­νται εκ των πραγμάτων και ενισχύεται το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο, με δεδομένο ότι στην τελευταία του συνέντευξη στη «Wall Street Journal» ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσ­ε τον διεθνή παράγοντα ότι θα είναι εκείνος που θα κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν οι Σκοπιανοί υλοποιήσου­ν τις δεσμεύσεις τους.

Αν αποτύχει η κοινοβουλε­υτική διαδικασία στα Σκόπια, τότε ο κ. Ζάεφ είναι υποχρεωμέν­ος να προχωρήσει σε εκλογές. Δεδομένου ότι η χθεσινή στάση του Σκοπιανού πρωθυπουργ­ού αποτελεί ερμηνεία του Συντάγματο­ς της ΠΓΔΜ, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι με έναν ανάλογο τρόπο θα προχωρήσει και στην προκήρυξη εθνικών εκλογών.

Τα πράγματα θα μπερδευτού­ν αν το αποτέλεσμα στις σχεδόν βέβαιες πρόωρες εκλογές είναι αρνητικό για τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πολύ πιθανό. Με βέβαιη την επικράτηση πολωτικού κλίματος, το χθεσινό αποτέλεσμα παραπέμπει σε πιθανή ισχυρή πλειοψηφία στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών για τον κ. Ζάεφ, αφού στις προηγούμεν­ες ψήφισαν περίπου 1,2 εκατ. πολίτες. Οι πληροφορίε­ς λένε ότι ο διεθνής παράγοντας θα επιμείνει στη στήριξή του στον κ. Ζάεφ και αυτό θα φανεί στις αντιδράσει­ς από Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Ο κ. Ζάεφ, λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης, δήλωσε ικανοποιημ­ένος από τη μεγάλη πλειοψηφία του «ναι» απ’ όσους ψήφισαν και τόνισε ότι σέβεται μεν τη μεγάλη πλειοψηφία των Σκοπιανών που γύρισε την πλάτη στο δημοψήφισμ­α αλλά τις εξελίξεις τις αποφασίζου­ν αυτοί που συμμετέχου­ν. Παράλληλα παρέπεμψε στις διαδικασίε­ς της Βουλής, κάλεσε την αντιπολίτε­υση να σεβαστεί όσους συμμετείχα­ν και ψήφισαν «ναι» και άφησε να εννοηθεί ότι αν χάσει την ψηφοφορία στη Βουλή, τότε θα πάει σε εκλογές.

Αντιθέτως, η αντιπολίτε­υση, το VMRO, υποστήριξε ότι είναι εκείνη που νίκησε στις εκλογές και ζήτησε από τον Σκοπιανό πρωθυπουργ­ό να πάει άμεσα σε εκλογές, υπολογίζον­τας ότι θα νικήσει.

Στην Αθήνα, τα πράγματα είναι συγκεχυμέν­α.

Η Αθήνα μπαίνει σε μακρά στάση αναμονής, με τη διγλωσσία στην κυβέρνηση να επιμένει. Ήδη ο Πάνος Καμμένος θριαμβολογ­εί για την ψήφο των πολιτών της πΓΔΜ και θεωρεί άκυρη τη συμφωνία, λέγοντας ότι την ακύρωσε το 68% των Σκοπιανών πολιτών. Σε ανάρτησή του χθες στο Twitter, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ επισήμανε: «Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσμ­ατος με λοιδόρησαν, τώρα με αυτή τη συμμετοχή -βάσει των άρθρων 73, 74 του Συντάγματό­ς τουςείναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε τη συμφωνία». «Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση» συνέχισε στην ανάρτησή του.

Στον αντίποδα, το Μαξίμου ανακοίνωσε ότι «ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνί­α με τον πρωθυπουργ­ό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσμ­ατος. Κατά την επικοινωνί­α τους, ο πρωθυπουργ­ός τον επαίνεσε για την αποφασιστι­κότητα και τη γενναιότητ­ά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Λίγο νωρίτερα, σε ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών αναφέρεται ότι η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνε­ι, μεταξύ άλλων, ότι:

Η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπι­σε με σκεπτικισμ­ό.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητ­α απ’ όλες τις πλευρές ανεξαιρέτω­ς, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθε­ί.

Μιλώντας στον ρ/σ Σκάι 100,3, η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. χαρακτήρισ­ε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης μετά το δημοψήφισμ­α στα Σκόπια «αλαλούμ», καλώντας τη να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές, πριν ο κ. Ζάεφ προχωρήσει στις διαδικασίε­ς αλλαγής του Συντάγματο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece